Mariborski flosarji ohranjajo bogato dediščino

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
20.08.2023 05:00

Letos imajo nadvse bogato sezono voženj s tradicionalnim splavom po Dravi od Koblarjevega zaliva do Lenta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Flosarji mariborskega turističnega društva z gosti na splavu
Arhiv Društva

Mariborski flosarji med vožnjo ne samo, da prikazujejo zgodovino splavarjenja, ampak tudi razlagajo o njej, o običajih, kako so splavarji nekoč živeli. Plovbo pa začinijo z zabavnim programom in splavarskim krstom enega od gostov.​ Ob vsem tem pa ne pustijo nikogar žejnega in lačnega, "ponudili vam bomo največji biser vinorodne dežele Štajerske. Pogostili vas bomo s kakovostno žlahtno kapljico in postregli z domačo slovensko kulinariko," napovedujejo.​ Splavarji, ki so vajeni toka Drave in njenih pasti, ohranjajo tradicijo splavarjenja. Zadnjič je splav odpeljal les po reki Dravi do Barscha na Madžarskem leta 1968. Potem so pred 40 leti obudili množične spuste s flosi po Dravi, kar še ohranjajo. Leta 1985 pa so člani Turističnega društva Maribor (TD) organizirali prvi splavarski krst na Lentu in sestavili prvi splav v turistične namene. Tradicionalni splavarski krst je bil nekdaj uvodni dogodek v Festival Lent, zadnjih nekaj let pa splavarji niso več del festivala.

Na manjšem splavu hlodovcu morajo za delo poprijeti tudi gostje, denimo speči hrenovke.
Branka Bezjak

Letošnjo sezono so navkljub slabemu vremenu začeli uspešno v maju. Že pred prvim izplutjem so člani opravili obnovitvena dela na splavu, od takrat pa imeli že številne vožnje domačih in tujih turistov, pri tem prednjačijo Avstrijci, Nemci in Poljaki. "Junij je prinesel novo vnemo in napovedal rekordno splavarsko sezono. Na 'lentštatu' je sicer veliko gradbišče, ki pa se mu prilagajamo. Skupaj z gosti pomahamo gradbenikom. Namesto pri Hiši Stare trte je naša končna postaja pri Sodnem stolpu. Gostom gradbišče predstavimo kot atrakcijo in jih povabimo, da prihodnje leto ponovno obiščejo Maribor in prenovljeni Lent. Na splavu sta bila tudi že dva koncerta z zasedbama No Name Blues Band in Prismojenimi profesorji bluesa," je povedala predsednica TD Maribor Tadeja Fijačko. Nov koncert na splavu je predviden 18. avgusta.

Med flosarji je tudi Rok Rajzman, ki je flosar že od svojega osmega leta starosti. Študiral je na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) in pod mentorstvom Mirjane Ivanuše - Bezjak z odliko opravil diplomski projekt z naslovom Butično doživetje na splavu hlodovcu. Komisijo z VSGT in druge povabljene je navdušil z avtentičnim doživetjem sredi Drave. Ta splav bo tudi mogoče najeti za posebne priložnosti in manjše družbe. Medtem ko večje skupine peljejo s splavom, ki sprejme več deset ljudi.

Zadnji vikend v juniju so tako pripravili prvo vinsko degustacijo na splavu. Z odličnimi vini sta se predstavila Hiša vin Mak iz Vodol, kjer že več kot 500 let ukvarjajo z vinogradništvom, in glasbeni duet Andrej & Ida. Mariborski flosarji torej vabijo na pestro ponudbo splavarskih doživetij, pri njih se najde za vsak okus nekaj, tudi doživetje na splavu hlodovcu, kjer boste morali gostje tudi sami poprijeti za delo, ali pa ležerni koncert, ki vas bo v objemu reke Drave zazibal v različne glasbene ritme. Več informacij o urnikih voženj na njihovi spletni strani dravatours.com.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta