Novo v Sloveniji: To je šele začetek velike zgodbe

Peter Pirkovič
26.05.2024 05:00

Kitajski avtomobilski proizvajalci pospešeno prodirajo na slovenski trg. Naslednja v vrsti je avtomobilska znamka Maxus, ki bo pri nas v prvi fazi zastopana le z elektro gnanimi dostavniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maxus so nova flota kitajskih električnih kombijev.
Peter Pirkovič

Znamka Maxus je del ogromnega kitajskega avtomobilskega koncerna SAIC, ki med drugim zelo tesno sodeluje s skupino Volkswagen oziroma natančneje z znamkami Audi, Volkswagen, Škoda in Iveco. A proizvodnja avtomobilov in tovornjakov teh znamk je le del razpršenosti poslovanja kitajskega avtomobilskega koncerna, ki letno proda nekaj več kot 1,2 milijona vozil. Od tega jih preko 300 tisoč prodajo izven svojih meja oziroma v 87 državah po vsem svetu. Precejšen poudarek v zadnjem času jasno namenjajo Evropi, kjer so prisotni s tremi znamkami. MG-je pri nas poznamo že več kot leto dni, zdaj smo na ceste pospremili prva vozila znamke Maxus, do konca leta pa se ponudbi pridružuje še znamka luksuznih avtomobilov IM. A če se osredotočimo zgolj na znamko Maxus, zelo hitro pridemo do ugotovitve, da imajo na domačih tleh zelo širok razpon vozil. Skupno je na voljo kar 22 različnih modelov. Od vozil iz programa lahkih gospodarskih vozil do poltovornjakov, športnih terencev in družinskih enoprostorcev.

Znamka Maxus svojo pot v Sloveniji začenja s tremi baterijskimi dostavniki, navkljub dejstvu, da so v ponudbi tudi dizelsko gnana vozila. Najmanjši med vsemi je eDeliver3. To je dostavnik, ki v tovorni prostor (4,8 m3) sprejme do največ 1040 kilogramov težak tovor, dostop pa je omogočen preko desnih stranskih drsnih vrat in zadnjih krilnih vrat. Vgrajeno ima baterijo zmogljivosti 50 kWh, ki omogoča do 240 kilometrov dosega, medtem ko sprednja kolesa poganja elektromotor z največ 90 kilovati moči. Osnovna cena zanj je 36.478 evrov.

Notranjost je urejena in v skladu s sodobnimi trendi. 
Peter Pirkovič

Drugi v vrsti, ki smo si ga od blizu ogledali, je velikan eDeliver9. Kupcem je na voljo v dveh dolžinah (L2: 5546mm/L3: 5940 mm) in dveh višinah (H2: 2515mm/H3: 2730 mm), prostora v zadnjem delu je za 12,3 m3 tovornega prostora, a zanimivo, najvišja dovoljena nosilnost je enaka kot pri najmanjšemu bratu eDeliver3. Jasno, zaradi večjih baterij. Namreč, pri največjem kupci lahko izbirajo med baterijama zmogljivosti 77 kWh ali 87 kWh, nosilnost pa je pri večji bateriji omejena na 850 kilogramov, pri manjši pa na 1040 kilogramov. Za pogon ima vgrajeno električno pogonsko enoto, ki razvija največ 150 kilovatov moči, z enim polnjenjem pa tovorni velikan teoretično lahko prevozi do 315 kilometrov. Začetna cena zanj je slabih 67 tisoč evrov, doplačilo za zmogljivejšo baterijo znaša 3 tisočake brez DDV-ja, dobrih 1200 evrov pa je treba doplačati za daljšo oziroma višjo različico.

Tretji, ki ga v živo nismo spoznali in velja za prodajno največjega aduta, je 4,8 metra dolg eDeliver5. Dostavnik ima vgrajeno baterijo zmogljivosti 64 kWh (do 480 km dosega) in elektromotor z največ 120 kilovati moči, v njegov 7,6 m3 velik tovorni prostor pa je možno natovoriti tovor, ki ne bo težji od 1200 kilogramov. Del serijske opreme so med drugim 7-palčni digitalni merilniki, 12,3-palčni osrednji ekran na dotik, možnost brezžične povezljivosti s sistemi Apple CarPlay in Android Auto ter 360-stopinjska kamera. Cena zanj se začne pri 46.238 evrih. Omeniti velja še to, da je tudi pri njem možna izbira daljše in višje izvedbe z doplačilom nekaj več kot 1200 evrov.

Kot pravijo pri GA Adriatic, ki znamko Maxus zastopajo pri nas, bi do konca leta lahko pri nas na cestah končalo okrog 100 teh novih kitajskih električarjev. Največji potencial vidijo v poslovnih kupcih, natančneje v tistih, ki imajo velike flote vozil in poudarek namenjajo zniževanju ogljičnega odtisa. Za vse pa velja enaka doba garancije. In sicer 8 let na avtomobil (ali 200 tisoč km) in prav tako 8 let na baterijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta