Ne štekate

Rok Kajzer
12.07.2021 17:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Tako so mladi pojasnjevali politikom v anketi, izvedeni pred desetletjem. Niso jih slišali. Anketa je sovpadala s časom mariborskih in vseslovenskih vstaj, ko si politika prav tako ni želela ali znala razložiti, kaj se ji pravzaprav dogaja. Tisti mladi bojevniki za boljšo prihodnost izpred desetletja so danes starejši in z veliko več izkušnjami, a še vedno dovolj mladi in bojeviti, povrh vsega pa so njihovo štafeto zdaj hitreje, višje in močneje prevzeli mladi, ki jih politika šteka - razume še manj. Miselni vzorci, programi in dejanja, po katerih delujejo tisti na vrhu (ne glede na to, ali sedijo v vladi ali opoziciji), tudi v želji, da bi pod svoj dežnik privabili mladost, so tako globoko skregani s tistim, kar se skriva, iskri in udejanja v možganih mladih, da lahko po referendumu tokrat prvič govorimo o izjemnem medgeneracijskem prepadu.

A ne med starimi in mladimi, ti so v nedeljo skupaj izrekli plebiscitarni ne stari politiki, pač pa med politiko in mladimi. Naša politična kasta je s svojim početjem in razmišljanjem pristala (ali bolje: obstala) nekje v 19. stoletju, medtem ko mladi s svetlobno hitrostjo drvijo proti svojim razlagam sveta, svojim idejam, kako bi nagovorili izzive prihodnosti in kako bi izpolnili svoja pričakovanja. Z vse večjo podporo starejših, v katerih so obudili iskrico mladostnega upora. To je, dragi politiki, čisto nov svet. Ki ga ne razumete. Ki ga ne boste nikoli razumeli. Ker ga nočete razumeti. Ko bodo vse te razmišljujoče generacije, ki jim je v genski kod že zapisan boj za solidarnost, neizključevanje, varovanje narave, manjšine, človeškost, evropske vrednote - torej boj za svetlo Slovenijo - stopile na politični parket, takrat bo za staro gardo, old boyse vseh barv, zavladal strašljiv čas.

Njihove politike bodo povožene, zavržene, njihova veličina se bo raztreščila, stranke bodo omejene na klube ostarelih politikov, ki bodo z osuplostjo opazovali, da se svet ne vrti več okoli njih. Mladi organizatorji kampanje so, pozor, z eno potezo nokavtirali celotno vlado, ki si od tega udarca v tem mandatu ne bo več opomogla, hkrati pa razgalili opozicijo, ki se je na referendum sicer prišlepala, a ostala patetično v ozadju, saj so ji vso moč iz rok pobrali - kot bi rekel Đorđe Balašević - "neki novi klinci".

Da oblast tudi tokrat ne želi slišati jasnega sporočila novega političnega razreda, se je pokazalo z žaljivkami na račun več kakor 670.000 državljanov, ki da so bili zavedeni, zmanipulirani in žrtve leve zarote. Mladi si zapomnijo. Starejši tudi. Se ob tem spomnite stavka "še vedno mislijo, da so najboljši, in ta oblastniška aroganca ne pomeni nič dobrega"? To so besede Janeza Janše, ki je po tem, ko je bil pred desetletjem na referendumsko nedeljo poražen Borut Pahor, slednjega pozval k odstopu in predčasnim volitvam.

Danes jim/mu na misel jim ne pride, da bi si poskušali razložiti, kaj se jim je zgodilo. Da bi prevzeli odgovornost. Z odstopi, volitvami, s čimer koli. Da bi nekako nagovorili mlade, ki so se najbolj angažirali. Nič. Usodna napaka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta