Na poti si pomagajte s pravimi aplikacijami

Gregor Grosman Gregor Grosman
10.04.2024 06:00

Potovalne aplikacije vam bodo pomagale kar najbolj optimalno načrtovati pot, opozorile vas bodo na posebno ugodne ponudbe letov ali vam v zadnjem trenutku našle ustrezno hotelsko sobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zima se je poslovila in začenja se čas potovanj. Če ste v hladnih mesecih snovali načrte za obisk kakšne zanimive destinacije, ste se o njej gotovo dobro informirali prek svetovnega spleta, pri načrtovanju poti in med samim potovanjem pa so vam lahko v pomoč tudi številne potovalne aplikacije, ki si jih namestite na svoj mobilni telefon. 

Uporaba pravih mobilnih aplikacij vam lahko izkušnjo naredi precej manj stresno. Sploh takšne, ki vam pomagajo v tujini najti delujoči bankomat ali vas opozorijo pred obiskom restavracij, ki so jih ljudje označili kot pasti za turiste. Druge vam bodo pomagale kar najbolj optimalno načrtovati pot, opozorile vas bodo na posebno ugodne ponudbe letov ali vam v zadnjem trenutku našle ustrezno hotelsko sobo.

Hopper

Hopper je aplikacija, ki vam bo prišla prav v prvi fazi načrtovanja poti, ko še niste kupili letalske vozovnice. Spremlja namreč cene letov in daje jasne nasvete o najboljšem času za nakup. Obvestila vas bo, ko cena pade, svetovala, ali je bolje, če z nakupom počakate, z različnimi barvami (glede na ceno vozovnice) pa bo obarvala koledar, da se lažje odločite, katere dni leteti. 

Roadtrippers

Če vas pot zanese v ZDA ali Kanado, vam utegne priti prav aplikacija Roadtrippers. Pomaga vam poiskati zanimiva mesta za postanek med potovanjem, v bazi podatkov ima nenavadne obcestne znamenitosti, muzeje, zabaviščne parke, kampe, restavracije in drugo. Ko najdete mesto, ki bi ga želeli obiskati, ga preprosto dodajte svojemu potovanju in aplikacija bo lokacijo najbolj optimalno vključila v načrt potovanja. Brezplačna različica je sicer omejena na eno shranjeno vožnjo s tremi postanki. 

TripCase in TripIt

Zelo podobni aplikaciji, obe namenjeni organizaciji vašega potovanja. TripCasu morate sami posredovati elektronska sporočila, ki ste jih prejeli o potrditvi nočitve, elektronske vozovnice in podobno, TripIt pa bo ta sporočila samodejno poiskal med maili. Končni rezultat je časovnica potovanja, ki vključuje uro, ko morate zapustiti hotel, in predlagane čase, kdaj morate na pot, če želite pravočasno doseči cilj. 

Shutterstock

Culture Trip

Aplikacija je bila sprva namenjena prebiranju zbranih opisov doživetij o turističnih destinacijah, v trenutni različici pa ponuja paketna potovanja. V prvem koraku izberete cilj potovanja, v drugem pa navedete, kaj bi tam počeli, odvisno od tega, koliko časa si boste vzeli za posamezno mesto. V Culture Tripu so zbrani kulinarična doživetja, ogleda vredne točke, lokalne posebnosti in najboljša prenočišča. 

Hotel Tonight

Kdor je po srcu avanturist in je pri svojih popotovanjih fleksibilen, morda ne želite vnaprej rezervirati vseh nočitev. Kaj pa, če pride kaj vmes. V tem primeru vam bo prišla prav mobilna aplikacija Hotel Tonight, ki vam pomaga poiskati hotelsko nastanitev za isto noč, pri tem pa je mnogo sob na voljo po precej znižanih cenah. 

Zomato

Ko se znajdete v neznanem mestu in bi želeli preveriti, ali je restavracija, pred katero ste znašli, vredna obiska, lahko uporabite aplikacijo Zomato. V nekaterih državah je celo bolj priljubljena kot njen konkurent Yelp. Uporabniki večinoma ocenjujejo restavracije, v nekaterih državah pa je prek aplikacije na voljo celo dostava hrane.

Shutterstock

AllTrails

Mobilna aplikacija je namenjena pohodnikom. V njeni bazi je shranjenih veliko poti, ki jih kot tujec zagotovo drugače ne bi našli. 

Wheelmap

Aplikacijo je razvila neprofitna organizacija v Nemčiji, deluje v 30 državah sveta, namenjena pa je iskanju restavracij, barov, toaletnih prostorov, kina, parkirišč, trgovin, avtobusnih postajališč in drugih mest, ki so dostopni z invalidskim vozičkom. 

Converter+

Na poti po tujini boste zagotovo kmalu potrebovali pretvornik valut. Aplikacijo odlikuje enostaven in pregleden uporabniški vmesnik, poleg pretvorbe valut pa omogoča tudi nekatere druge konverzije. Fahrenheite v stopinje Celzija, milje v kilometre, unče v litre in podobno.

Splitwise

Če pogosto potujete s prijatelji, ste gotovo že bili v situaciji, ko je bilo treba plačati kosilo in si pravično razdeliti stroške. Vsi uporabniki se enostavno prijavijo v aplikacijo, nato pa vanjo vnašate vse stroške, ki se pojavijo na poti. Če gresta na večerjo samo dva od štirih potujočih, to označite, enako tedaj, ko so v taksiju tri osebe, drugi pa so ostali doma. Po koncu potovanja aplikacija naredi izračun, kdo komu koliko dolguje, in poskrbi, da so imeli vsi enako visok strošek potovanja. Saj veste, čisti računi, dobri prijatelji. 

Airalo

Airalo vam bo pomagal, da tudi v tujini ostanete povezani. Po namestitvi enostavno izberete državo, v kateri se nahajate, in aplikacija vam bo pomagala najti ustrezno eSIM kartico za to območje. Odločite se še za ustrezen paket, v programu pa lahko shranite več kartic eSIM in tako precej znižate stroške gostovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta