Na Krasu vsak kamen govori svojo zgodbo, na zemlji ali pod njo

BaV
26.10.2020 06:00

Vrtače, udorne doline, presihajoča jezera in podzemne jame so le del zanimivosti Krasa. Obiska vredne so tudi njegove kulinarične značilnosti in predvsem gostoljubni domačini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Značilna kraška vas Štanjel 
Boris Jaušovec

Kras preseneča s Postojnsko jamo, najbolj obiskano jamo v Evropi, s Škocjanskimi jamami z izjemno podzemno sotesko in drugimi svetovnimi posebnostmi. Lipica je že od leta 1580 izvorna kobilarna belih konj lipicancev. Štanjel je arhitekturni biser Krasa. Kulinariko ponujata Brkinska sadna cesta in Vinska turistična kraška cesta.

Navdih in dom umetnikov

V Štanjelu vsak kamen govori svojo zgodbo. Grič je bil poseljen že v prazgodovini, o rimskem obdobju pričajo ostanki stavb in nagrobniki, mogočen grad in strnjeno naselje pripovedujeta o srednjeveškem življenju, Fabianijeve arhitekturne mojstrovine iz prejšnjega stoletja so zgodba zase. Štanjel najprej očara z edinstveno veduto strnjenega naselja, ujeto med obzidje in slikoviti grad, ki kot dragocena ogrlica krasi kraško vzpetino. Ko se prepustiš povabilu, te nagradi še enkrat. Z nepričakovano lepimi in prostranimi razgledi z vrha griča, z razglednega stolpa in ploščadi vaške cerkve, s čudovitega vrta. Štanjel je že od nekdaj v navdih umetnikom, danes njihovim delom ponuja tudi dom. V gradu Štanjel deluje Galerija Lojzeta Spacala, ki hrani zbirko del tega svetovno priznanega umetnika in gosti številne razstave. Številne manjše galerije, urejene v obnovljenih vaških hišah, dajejo Štanjelu poseben utrip. Iz Štanjela pa vodijo zanimive poti, ki vas popeljejo v raziskovanje krajev, narave in edinstvenih značilnosti Krasa, Vipavske doline in bližnjih italijanskih dežel. Povsod, v starih vaseh, v kraških jamah ali na vrhovih z razgledom, lahko odkrijete značilni podeželski mir.

Pogled na Štanjel čez Ferrarijev vrt
Natalija Jurše

Slikovito podzemlje

Voda je na Krasu ustvarila številne naravne umetnine, na površju zemlje in pod njim. Kraško podzemlje skriva izjemne lepote, ki so jih skozi stoletja ustvarile kraške reke. V Postojnsko jamo se podajte z jamskim vlakcem ali z izkušenimi jamarji odkrivajte njene bolj skrite kotičke. Sprehodite se skozi Škocjanske jame in doživite njihovo mogočnost. Popeljite se s čolnom po podzemnem jezercu v Križni jami, kjer lahko občudujete tudi sledove medveda. Obiščite Vilenico, najstarejšo turistično jamo v Evropi, po kateri se imenuje vsakoletna mednarodna literarna nagrada, ki jo podeljujejo prav tam. Počitnice lahko preživite na turističnih kmetijah, ki so urejene v tipičnih podeželskih domačijah. Doživite pristen stik s kraškim podeželjem in okusite pristne dobrote lokalne kuhinje. Velikokrat so v okolici turističnih kmetij tudi urejene in označene lahke tematske poti, s točkami interpretacije naravne in kulturne dediščine, kot nalašč za otroško raziskovanje.

Postojnska jama
Robert Balen

*Vir besedila: Slovenska turistična organizacija

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta