Na Danskem bodo zaprli vse vodikove polnilnice

Artur Švarc
25.09.2023 06:00

Vodik je še eden od svetih gralov zelene prihodnosti, v katerega pa na Danskem ne verjamejo več.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ker ni vodikovih polnilnic, ni vozil na vodik, ker ni vodikovih polnilnic. Začarani krog. 
Everfuel

Čeprav so gorivne celice še vedno na začetku razvojne poti, bi širitev mreže polnilnic z vodikom lahko pomenila, da gredo reči v pravo smer. Sploh če vodik ne bo uspel pri osebnih avtomobilih, bo pa pri tovornjakih in drugih velikih vozilih. No, na Danskem gredo v drugo smer in bodo zaprli prav vse obstoječe vodikove polnilnice. Danski operater Everfuel tako zapira vse tri polnilnice na Danskem, ki jih ima v lasti od leta 2020, ko so konsolidirali sicer majhno mrežo z nakupom od drugih podjetij. Njihov načrt je bil pred tremi leti zelo optimističen - do konca leta 2023 naj bi bilo na Danskem že 19 polnilnic vodika. To se seveda ne bo zgodilo.

Everfuel sicer še dopušča možnost, da bi tri polnilnice kupil nekdo drug, sami pa ne mislijo več vlagati ali vzdrževati sistema - samo letos jim je delovanje prineslo enajst milijonov evrov izgube.

Jacob Krogsgaard, šef Everfuela, v vsem skupaj ne vidi ekonomskega smisla. 
Everfuel

Tudi šef podjetja, Jacob Krogsgaard, ne vidi prihodnosti v vodiku in verjame, da je rešitev nalaganja energije v baterije boljša plat, kot je hranjenje iz elektrike v vodik in nazaj, če gledamo dejansko čisti vir pridobivanja z elektrolizo (95 % vodika na planetu pridobijo med destilacijo fosilnih goriv).

Everfuel bo sicer še vedno pridobival vodik za druge potrebe. "Pridobivanje vodika, prevozi in polnilne postaje še niso tako zrele, kot smo upali, ko smo pred tremi leti napovedali svoje ambicije."

Med krivci za to Krogsgaard vidi tudi proizvajalce avtomobilov, katerih modele skupaj lahko preštejemo na prste ene roke. Toyota ima mirai, Hyundai nexo in potem so tu še eksperimentalni BMW-ji iX5 hydrogen. Danska ima trenutno 136 vozil na vodik, od tega jih je le deset v zasebnih rokah.

"Zaradi tega je težko ustvariti smiseln poslovni model," pravi Krogsgaard, lastnik enega od teh desetih avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta