"Moramo podpirati ženske v filmski industriji"

Veronika K. Žajdela
24.09.2018 06:52
Ko se je leta 2010 dotedanji mega uspešni direktor Beneškega filmskega festivala Marco Muller poslovil in je vajeti prevzel Alberto Barbera, je bilo jasno, da ga čaka težka naloga. Najstarejši filmski festival na svetu letos slavi 75. edicijo in osmo pod vodstvom Barbere. Po nekaj šibkejših letih je festival znova v vzponu prav po zaslugi Barbere in se po pomembnosti in priljubljenosti uvršča takoj za največjim v Cannesu. Najin pogovor je potekal na sončni terasi nad rdečo preprogo Velike dvorane, tik ob morju na otoku Lidu, kjer poteka festival.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
»Sam pogledam vsaj 700 filmov v osmih tednih,« je povedal o pripravah na Beneški filmski festival.
Profimedia
Letošnji program je res močan in je sprožil temu primerna visoka pričakovanja. A kot ste povedali že sami v nagovoru novinarjem na otvoritveni zabavi festivala, visoka pričakovanja lahko prinesejo hitra razočaranja.
V zadnjih letih je vaš festival postregel z res močnimi otvoritvenimi filmi. Med drugimi Gravitacija, Birdman, V žarišču in Dežela Lala. Kaj vam pomeni, ko vidite, da se film odlično odreže po festivalu, da je bil vaš izbor dober?
Vaše prijateljstvo s Thierryjem Fremauxem, direktorjem filmskega festivala v Cannesu, je že legendarno. Kako se odločata pri izbiri, kdaj tekmujeta za isti film?
Napadeni ste bili z mn
ogo koncev, ko ste izjavili, da ne boste gledali na kvoto spolov v programu. Seveda ni rešitev, da se uvrsti film v program samo zato, ker ga je posnela ženska. Tega nihče noče. Jedro težave je v velikih studiih, ki ne dajo dovolj priložnosti režiserkam pri visokoproračunskih filmih in franšizah. Kje je tu vloga festivalov? Kako lahko filmski festival pomaga vzpostaviti ravnovesje?
Intervju je bil objavljen v reviji STOP.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta