Med uglednimi moderatorji

MH
30.08.2018 14:57

Slovenski skladatelj Vito Žuraj bo na nemškem radiu vodil prestižno oddajo Klassik-Pop-et cetera, pred njim v tej vlogi sami ugledni nemški umetniki, literati, celo kulturni minister

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vito Žuraj
Osebni arhiv

V radijski oddaji Klassik-Pop-et cetera na nemškem javnem radiu Deutschlandfunk bo jutri, v soboto, 1. septembra, moderiral glasbeno oddajo slovenski skladatelj, Mariborčan Vito Žuraj. Letos je bil izbran med drugim tudi za Večerovo štajersko osebnost leta v kulturi.
Oddaja ima ugledno tradicijo: že štiri desetletja vabijo v soboto dopoldne na valove svojega radia uglednega gosta z vseh področij kulture in umetnosti. Izbor je nov mednarodni uspeh skladatelja, ki ga v zadnjih letih izvajajo številni vrhunski svetovni orkestri in ansambli - Ensemble Modern, Kölner Gürzenichorchester, Klangforum Dunaj pa New York Philharmonic Orchestra, Erfurter Philharmonische Orchester. Žurajeva dela izvajajo
Hamburger Elbphilharmonie, Kölner Philharmonie, Ensemble Intercontemporain, Philharmonie de Paris in drugi.
Doslej so se kot moderatorji v oddaji uglednega nemškega nacionalnega radia predstavili znani pisatelji, glasbeniki, režiserji, igralci. V njej predstavijo svojo priljubljeno glasbo in skladatelje, ki predstavljajo pomemben del njihovih življenj in ustvarjanja. Glasbeni slogi in žanri, ki jih predstavijo, so mnogoteri. Dobesedno sodijo v kontekst široko zastavljenega naslova Klasika, pop in drugo.
V kako ugledni družbi se je znašel slovenski skladatelj (letnik 1979), kažejo dosedanji gostje za mikrofonom. To so bili med drugim sloviti harfist Xavier de Maistre, King's Singersi, jazzistka Celine Rudolph, pisatelj Clemens Setz, violinist Christian Tetzlaff, publicist in nekdanji kulturni minister Michael Naumann, sloviti operni intendant z Dunaja Ioan Holender, pisatelj Norbert Niemann, pisatelj Martin Suter, publicistka Carolin Emcke, čelistka Harriet Krijgh, režiserka Andrea Breth, dirigent Stefan Soltesz, Schumann Kvartet, baritonist Holger Falk in drugi. Vsekakor Slovenca v izbrani družbi doslej še ni bilo.
Vito Žuraj, dobitnik skladateljske nagrade Claudia Abbada, ki jo podeljujejo Berlinski filharmoniki, se je z izborom predstavil tudi kot velik ljubitelj filmske glasbe. V njegovem izboru so med drugim tema iz Taksista skladatelja Bernarda Herrmanna, Glenna Millerja Moonlight Serenade, Orson's Theme Michela Legranda, Always look on the bright side of life Erica Idla in tako dalje. Tudi njegov priljubljeni skladatelj Erich Wolfgang Korngold je na spisku. Od slovenskega programa pa Žurajeva kompozicija v izvedbi Slovenske filharmonije Hawk-Eye s solistom Saarom Bergom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta