Marjan Papež: Koalicijske obljube višajo pokojnine

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
05.10.2018 12:56
Novi odmerni odstotek za starostno pokojnino naj bi - po koalicijski pogodbi - ženskam povečal pokojnino za okoli pet odstotkov, moškim pa celo za deset odstotkov v primerjavi z zdajšnjo ureditvijo, pravi generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"K uresničevanju zavez iz koalicijske pogodbe se ne sme pristopiti zaletavo, ampak po pameti, strokovno, z izračuni in postopno," meni predsednik Zpiza.
Igor Napast
Odmerni odstotek za pokojnino naj bi po novi koalicijski pogodbi znašal 63 odstotkov. Koliko višje bi bile torej pokojnine?
Če pojasniva v številkah: koliko bi pokojnina nekoga, ki se mu pokojnina odmeri od 1000 evrov pokojninske osnove, znašala po starem in koliko po novem?
Z izrednimi uskladitvami do praga revščine
Zakaj ne tudi za nazaj?
Najnižja starostna pokojnina naj bi bila po novem nad pragom revščine?
Večina predvidenih sprememb bo torej postopna. Kaj pa se bo upokojencem poznalo takoj v žepu?
Dvig prispevkov za delodajalce bo trd oreh
Mar to pomeni, da dokler bo gospodarska rast, bodo vsako leto ob rednih tudi izredne uskladitve pokojnin?
Koliko stane pokojninsko blagajno, če se vsem upokojencem za odstotek zvišajo pokojnine?
Tudi pri izplačilu letnega dodatka bodo prihodnje leto spremembe. Dobili ga bodo vsi upokojenci, in sicer v dveh različnih zneskih?
V koalicijski pogodbi je zapisano tudi, da se bo postopoma zviševala prispevna stopnja za delodajalce. Za 0,8 odstotka letno. Bo to možno?
Izračuni menda kažejo, da bi 15,5-odstotna prispevna stopnja za delodajalce in delojemalce zadostovala za pokritje vseh izdatkov pokojninske blagajne, državi pa ne bi bilo treba več nič primakniti.
Predvideno je tudi, da bi ženskam zaradi skrbi za otroke priznali višje pokojnine. Mar to pomeni, da bo sedanji bonus za materinstvo - znižanje starosti ob upokojitvi - ukinjen?
V zadnjem času je slišati tudi veliko kritik, da se dokupljena leta, za katera se plačajo zelo visoki prispevki, ne upoštevajo pri izračunu pokojninske osnove. Celo več, zaradi malusov, ki jih dobijo v tem primeru, imajo trajno nižje pokojnine.
Zvišal naj bi se tudi del vdovske pokojnine.
Vas pa zelo skrbi, če bi obveljalo, da bi upokojenci, ki bi se odločili ponovno delati, ob plači dobivali tudi stoodstotno pokojnino. Zakaj?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta