Ljubljana je tudi jeseni zelena, če ne drugače, pa po duši

BaV
30.10.2020 06:00

Tudi v našem največjem urbanem središču je mogoče najti veliko zelenih kotičkov za sprostitev in gibanje, še več pa jih je v njegovi okolici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na Ljubljanski grad

Ko obiščete Ljubljano in osrednjo Slovenijo, so vam na voljo tudi prenočišča, ki sledijo filozofiji trajnostnega turizma in to lahko dokažejo z mednarodno priznanimi certifikati. Izbira je raznovrstna: od prvega hostla z eko certifikatom na svetu do luksuznih “pastirskih koč” na Veliki planini.

Mesto z zeleno dušo

Ljubljana je mesto z zeleno dušo. Zeleni kotički, ki jih ne manjka niti v središču mesta, so idealni za sprehode in lahko rekreacijo. Ogled turističnih znamenitosti lahko dopolnite s sprehodi po grajskem griču, nabrežjih Ljubljanice ali z obiskom parka Tivoli. Kot eno najbolj zelenih mest na svetu ponuja Ljubljana edinstveno možnost, da se podate na pohod v naravo kar iz mesta. Mreža pohodnih poti se začne razpredati že v mestnem središču in postaja vse bolj gosto prepredena, ko se pomikamo navzven. Spoznajte zelena srca Ljubljane.

Šmarna gora, razgledna streha Ljubljane, je tisti hrib, na katerega se povzpnete, če se želite počutiti kot Ljubljančan. Vrh Šmarne gore je ob lepih dneh, še zlasti ob koncu tedna, pravi družabni oder.

Tivoli, največji mestni park, prehaja v hriba Rožnik in Šišenski hrib, ki sta pokrita z gozdom in dobesedno prepredena z rekreacijskimi potmi.

Čolnarna v parku Tivoli v Ljubljani 
Www.slovenia.info

Pot spominov in tovarištva obkroža mesto. Rekreacijska pot, dolga 32,5 kilometra, poteka tam, ker je med drugo svetovno vojno Ljubljano obdajala vojaška zapora z bodečo žico.

Golovec se razteza nad centrom mesta in predeli Kodeljevo, Moste, Fužine in Rudnik. Prepreden je s pohodnimi potmi. Na njem so urejene tudi odlične proge za gorska kolesa.

Rašica je gozdnato pobočje, nanjo se povzpnete prav iz mesta. Skozi gozdove pridete do vasi Rašica, nad katero se lahko povzpnete na Vrh Staneta Kosca z razglednim stolpom.

Raj za pohodnike

Turistični zemljevid osrednje Slovenije zaznamuje tudi Kamnik z okolico. Kdor išče mir in tišino, ju najde v Arboretumu Volčji Potok, do katerega se je iz Kamnika mogoče pripeljati tudi s kolesom. Družine z otroki se lahko zabavajo na velikem otroškem igrišču ter ob ogledu razstave dinozavrov in velikanov morja v naravni velikosti. Ljubitelji golfa lahko na bližnjem igrišču Arboretum Ljubljana odigrajo raznovrstno igro. “Če dobro igraš v Arboretumu, se boš znašel povsod drugod,” radi rečejo poznavalci.

Mamut v Arboretumu Volčji Potok 
Www.slovenia.info

V drugo smer Kamnika, proti severu, je v prve grebene Kamniških Alp zarezana slikovita dolina Kamniške Bistrice, ki jo je prav tako mogoče raziskovati s kolesom. Zapeljete se lahko vse do izvira te alpske rečice, kjer najprej zagledate velik tolmun, nad njim pa izpod skal priteka voda v številnih majhnih slapovih. Med potjo boste odkrili številne naravne znamenitosti, denimo sotesko Predaselj, po kateri buči sinje modra reka, ali slap Orglice. Pri izviru Kamniške Bistrice pa je tudi izhodišče za vzpon na Veliko Planino in druge ture v Kamniško-Savinjske Alpe. Če razmišljate o aktivnih, uživaških pohodniških počitnicah z idilično alpsko kuliso, romantičnimi planinami in neverjetnimi razgledi, bo to prava izbira. Na voljo so številne gorniške in pohodniške poti različnih zahtevnostnih stopenj, zato lahko izlet prilagodite svoji kondiciji. Na Veliki Planini pa ne pozabite pokusiti tradicionalnega sira trniča, s katerim so nekoč pastirji izkazovali ljubezen svojim izvoljenkam.

V PZS svarijo, naj se ljudje izogibajo tudi najbolj obljudenim planinskim točkam.
Robert Balen

*Vir besedila: Sovenska turistična organizacija

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta