(FOTO) Za ljubitelje narave, vikend pohodnike in rekreativce: Sonce je, gremo na "Šmarko"

Barbara Repovž Barbara Repovž
22.08.2020 02:00

Šmarna gora je vse leto priljubljena izletniška točka, nekateri se nanjo povzpnejo celo vsak dan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z vrha je lep razgled po Ljubljanski kotlini.
Robert Balen

Šmarna gora leži severozahodno od našega glavnega mesta in je idealna za hitri pobeg iz mestnega vrveža, zato ni naključje, da je eden najbolj prepoznavnih vrhov v ljubljanski okolici. Primerna je tako za pohodnike začetnike kot za tiste, ki si želijo nabirati ali vzdrževati kondicijo. In ker do vrha vodi več kot 20 poti iz vsaj toliko izhodišč, je izbira za ljubitelje narave, ki radi odkrivajo kaj novega, res pestra. Za tiste, ki nimajo avtomobila, je na voljo tudi javni prevoz, saj do vznožja hriba pelje kar nekaj avtobusov.

Robert Balen

Spomladi, poleti, jeseni, pozimi, kadarkoli …

Najbolj obljudena je na sončne pomladne in jesenske vikende, ko se redni in malo manj redni pohodniki iz Ljubljane in bližnje okolice odločijo, da je škoda zapraviti dan s poležavanjem doma na kavču ali zapravljanjem denarja v nakupovalnih središčih. Čas je za zdrav duh v zdravem telesu, si rečejo, zberejo družinico, domače ljubljenčke ali prijatelje, si nadenejo športno opremo in se odpravijo na pohod.

Pozvonite, morda se vam uresničijo skrite želje.
Robert Balen
Robert Balen
Vse leto si lahko privoščite ocvrte miške pa tudi joto, ričet, štruklje in več vrst zavitkov.
Robert Balen

Pozvonite in uresničite skrite sanje

Na cilju stoji zvonček, s katerim lahko osvojitelji vrha pozvonijo, da bi se jim uresničile skrite želje. Ob tem pa vas že rahlo poboža po nosni votlini vonj po ocvrtem pecivu - miškah. Kljub temu da je ta sladica tipična za pustni čas, jo je v gostilni na Šmarni gori mogoče dobiti celo leto. Pa ne samo to. Za tiste bolj lačne ni zanemarljivo dejstvo, da je na voljo tudi menza, kjer med drugim ponujajo ričet, joto, kranjsko klobaso, priporočam zelo okusno kislo mleko, preste, štruklje in več vrst zavitkov. Plačate lahko z gotovino ali s kartico.

Robert Balen
Rojstna hiša Jakoba Aljaža v Zavrhu pod Šmarno goro.
Robert Balen
Ob rojstni hiši Jakoba Aljaža je postavljena maketa stolpa, ki stoji na Triglavu.
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta