Lipniški festival jazza vse bolj sprejet in uveljavljen

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
29.09.2019 12:48

Prevlada znanih imen iz domovine jazza. Postopen pomik k zahtevnejšim in sodobnejšim smernicam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tom Harrell Quintet

Na festivalu Jazz&Wein (Jazz in vino) v avstrijski Lipnici, konec minulega tedna so ga pripravili sedmič, je prvi večer po tradiciji namenjen komornim koncertom v vinski kleti gradu Seggau. Obokan prostor s praznimi sodi ima svoje akustične posebnosti in omejitve, ki zahtevajo skrbno izbiro izvajalcev.

Relativnost ameriških zaslug

Četrtkov večer je odprl belgijsko-nemški trio, po konstelaciji glasbil blizu gipsy swingu, glasbeno pa šansonu in francoski musette. Belgijski kitarist starejše generacije Philip Catherine je slavnemu rojaku romskih korenin Djangu Reinhardtu (1910-1953) bližje po tehnični perfekciji kot po slogu, a se spogleduje tudi s tem. Izkušeni Paulo Morello je celo v vlogi ritmičnega kitarista predan bossa novi, kontrabasist Sven Faller pa uspešno balansira med sicer skladnima, a dovolj raznolikima solističnima linijama. Vse skupaj se mojstrsko prepleta v razgibano melodičen tradicionalni jazz, blizu sodobnega zvočenja manj vajenim poslušalcem, poznavalce pa navduši predvsem z izvedbeno dovršenostjo.

Catherine, Morello, Faller Trio
Das Kapital

Američani glavni magnet

V dvorani Huga Wolfa lipniškega kulturnega doma je prostorskih in akustičnih omejitev bistveno manj. K redukciji morebitnih omejitev v glavah pa pripomore vinska degustacija lokalnih pridelovalcev v preddverju.

Otvoritev fotografske razstave v preddverju dvorane
Zenon 4
Espoo Big Band
Noah Preminger Quartet
Tom Harrell Quintet
Tom Harrell Quintett
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta