Letni kino Minoriti se bo odprl z Deželo nomadov

Tijana Belca
06.07.2021 14:32
To soboto, 10. julija, bo odprtje 5. Letnega kina Minoriti, ob sobotah se bodo predvajali igrani, ob sredah pa dokumentarni filmi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokumentarne srede se bodo 14. julija začele s filmom Iana Soroke Lep pozdrav iz svobodnih gozdov. 
Minoriti

V Avditoriju Lutkovnega gledališča v Mariboru bo tudi letos, zdaj že peto leto zapored, od 10. julija do 23. avgusta živel Letni kino Minoriti.

Vsako soboto in sredo bodo na sporedu celovečerni filmi, ki jih bodo pospremili kratki predfilmi in pogovori s filmski ustvarjalci. Sobote bodo namenjene igranim celovečernim filmom, srede pa dokumentarnim, eksperimentalnim filmom in starejšim filmskim klasikam.

Organizatorji, Društvo za razvoj filmske kulture z GT22, Lutkovno gledališče Maribor in Maribox, so zadovoljni, da bodo lahko tudi letos izpeljali Letni kino Minoriti, kljub nekaterim omejitvam, kot je na primer pogoj​ PCT. Da bi se izognili čakalnim vrstam pred blagajno v Minoritih, obiskovalce pozivajo k spletnemu nakupu vstopnic, ki so že na voljo na spletnih straneh Mariboxa in Avditorija Lutkovnega gledališča.

In program? ''Začnemo s filmom (Nomadland) Dežela nomadov, ki je letos dobil oskarja za najboljši film in za najboljšo režijo, v Benetkah pa tudi zlatega beneškega leva,'' je včeraj na tiskovni konferenci napovedal Rene Puhar iz Društva za razvoj filmske kulture. Uro pred filmom, ki se bo začel ob 21. uri, pa bodo v Minoritski cerkvi odprli razstavo avtorja Darka Heriča Filmska generacija 85. ''Gre za fotografsko razstavo, kjer so portretirani igralci, režiserji, scenaristi, montažerji - vsi iz bogate filmske generacije 1985.''

''Nadaljujemo v sredo, 14. julija, večer bo posvečen dvema dokumentarnima filmoma; filmu Lep pozdrav iz svobodnih gozdov in letošnji noviteti - polnočni projekciji, filmu Dan v življenju Noaha Piugattuka. Gre za filma z izrazito ekološko tematiko.''

V soboto, 17. julija, bo na sporedu Obetavna mladenka, Puhar pa je izpostavil pogovor, ki bo sledil filmu: ''Pridružile se nam bodo članice Kluba slovenskih filmskih režiserk. Gre za klub, ki deluje znotraj Društva slovenskih režiserjev. Z njimi bomo opozorili, da zelo, zelo malo filmov posnamejo ženske.''

V soboto, 24. julija, in sredo, 28., bosta premieri filma Agnieszke Holland Šarlatan in dokumentarca Zakaj skačem, ki je posnet po knjižni uspešnici negovorečega japonskega avtističnega dečka Naokija Higashide.

''V sredo, 4. avgusta, bo zelo zanimiv dogodek. Gre za film Maškarada Boštjana Hladnika, slovensko filmsko klasiko. Ob njegovi 50-letnici je Slovenski filmski center digitaliziral filmsko kopijo, ki je prej bila na analognem filmskem formatu.'' To bo prva možnost, da ta film vidimo v novejši tehnični verziji, je pojasnil Puhar in še dodal, da bo za filmom sledil pogovor z glavnim igralcem Igorjem Galom.

V drugi polovici meseca bosta film Človek s senco in pogovor z režiserko Emo Kugler. Dodatna projekcija 23. avgusta bo brezplačna. Izvedena bo v okviru filmskega tedna Evrope, s filmom (Push) Pritisk.

Lutkovno gledališče Maribor k programu Letnega kina Minoriti dodaja tudi program za otroke. ''Od animiranega filma do restavrirane Sreča na vrvici in otroških filmov,'' napoveduje Špela Hren Juhart iz Lutkovnega gledališča Maribor.

Natančen program najdete na spletni strani Letnega kina Minoriti. Ker okrog Minoritskega samostana potekajo gradbena dela, pa gledalci v Letni kino Minoriti vstopajo skozi Minoritsko cerkev. Hren Juhartova še poudari, da se na dvorišče Lutkovnega gledališča na Vojašniški trg da priti samo z južne, dravske smeri - s smeri tržnice in Koroške ceste pa ne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta