Kupujete otroško zobno pasto? ZPS ima nekaj nasvetov in opozoril, nekatera vas bodo presenetila

A.L.
11.04.2024 15:33

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali nakupovanje otroške zobne paste.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri proizvajalci v zobne paste ne dodajajo fluoridov, ampak hidroksiapatit, ki naj bi prav tako ščitil pred zobno gnilobo.
Profimedia

Čas za prvo zobno pasto nastopi takrat, ko zraste prvi zobek, pravijo. Priporočljivo jo je uporabljati do dopolnjenega 6. leta starosti, nato lahko otrok začne uporabljati zobno pasto za odrasle ali katero od vmesnih različic (za otroke do 8., 10. ali 12. leta), ki vsebujejo nekoliko več fluora oziroma fluoridov kot prve zobne paste.

Pri nakupu je tako med drugim treba biti previden na fluoride. Ti po besedah ZPS pozitivno vplivajo na utrjevanje zobne sklenine in ščitijo zobe pred kariesom, kar so dokazale številne raziskave. "Da bo zobna pasta učinkovita, mora vsebovati dovolj fluoridov – tudi tista za najmlajše. Priporočljiva vsebnost fluoridov v zobni pasti za otroke do 6. leta starosti je 1000 delcev na milijon. Paste, ki jih ne vsebujejo ali jih vsebujejo premalo, potrošniške organizacije na naših testih ocenijo kot slabe."

Titanov dioksid nepotreben dodatek

Nekateri proizvajalci v zobne paste ne dodajajo fluoridov, ampak hidroksiapatit, ki naj bi prav tako ščitil pred zobno gnilobo. Gre za naravno mineralno obliko, zato ga v oglasih pogosto predstavljajo kot "naravno izbiro". A po besedah zveze potrošnikov v nasprotju s fluoridi raziskav o tem, ali je zares učinkovit pri preprečevanju zobne gnilobe, ni zadosti. Zato menijo, da ni ustrezen nadomestek za fluoride.

ZPS omenja tudi titanov dioksid. V zobnih pastah ga uporabljajo kot barvilo - zobni pasti daje belo barvo. Zaradi suma, da je genotoksičen, je od leta 2022 prepovedan v živilih, Evropska agencija za varnost hrane ga uvršča v kategorijo "ni varen". 

V kozmetičnih izdelkih ni prepovedan (če je v nano obliki, mora biti to posebej označeno). "Ker pa ga uporabljajo zgolj kot barvilo in ne vpliva na učinkovitost čiščenja, je po našem mnenju nepotreben dodatek. Izberite torej zobno pasto brez titanovega dioksida. Majhni otroci namreč kar nekaj zobne paste tudi pogoltnejo."

Kaj pa arome in barvila?

Cink zobni pasti dodajajo zaradi antibakterijskega delovanja, posledično ščiti pred zobnimi oblogami, zobnim kamnom, gingivitisom (vnetje dlesni) in slabim zadahom. A stališče se spreminja, pravijo na ZPS. Julija 2023 je odbor Evropske unije za varnost potrošnikov objavil, da cinka ni več treba popolnoma izločiti iz zobnih past za otroke. Glede na najnovejše ugotovitve odbora Evropske unije za varnost potrošnikov velja: od prvega leta starosti lahko otroci uporabljajo tudi zobne paste z največ enoodstotno koncentracijo cinka. Za otroke v prvem letu življenja velja, da je 0,72 odstotka cinka v zobni pasti varno.

Ob koncu na ZPS svetujejo tudi, da se kupci izognejo nepotrebnim dodatkom. Večina zobnih past za otroke ima namreč okus po sadju, zelo priljubljen je okus po jagodi, nekatere imajo celo okus po žvečilnem gumiju. Prav tako so priljubljene živahne barve. "Arome in barvila so nepotrebni dodatki, saj ne vplivajo na učinkovitost samega izdelka, ampak le prispevajo k dnevnemu koktajlu kemikalij."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta