Kristijan Guček: Na svoj poklic ne gledam kot na višje poslanstvo

Katja Štingl
29.07.2018 06:17
V poletni vročini se srečava kar pod sencami krošenj dreves, le nekaj dni zatem, ko je v Zagrebu na festivalu 42. Dnevi satire Fadila Hadžića, kjer se srečajo predstave iz vse bivše Jugoslavije, dobil igralsko nagrado. Kristijan Guček, član gledališkega ansambla SNG Nova Gorica, je komisijo prepričal z nastopom Ðovanina v predstavi Barufe, ki je dobila grand prix za najboljšo predstavo festivala, kmalu zatem pa še grand prix na gostovanju v Srbiji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Beraški operi z Arno Hadžialjević
Sito, da se predstava uvrsti na ta festival, je ozko. Izmed številnih prijavljenih so jih letos izbrali dvanajst iz celotne bivše Jugoslavije. Katere elemente mora vsebovati predstava, da je sploh izbrana?
Predstava Barufe. Združitev štirih primorskih gledališč (Nova Gorica, Koper, Pulj, Trst). Območje severnega Jadrana, prehod iz 19. v 20. stoletje, prerez družbe, ki je takrat vladala tam, torej ribičev, v njihovem staroistrskem jeziku. Z režiserjem Vito Tauferjem na čelu se to že sliši kot zmagovalna kombinacija in očitno je tudi bila.
Predrag Lucić
Ste imeli kaj težav s tekstom? Jezik je namreč kar težko razumljiv, če ne prihajaš iz tistega okoliša.
V Zagrebu velika nagrada, gostovanja po krajih bivše Jugoslavije, na domačih tleh pa za predstavo dosti manj zanimanja. Ste res tako zelo eksotični?
Od kod vse umetnik črpa ustvarjalnost, kaj ga napaja?
Kakšen je vaš pogled na gledališče kot medij, da ljudje pogledajo vase?
Intervju je bil objavljen v reviji STOP.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta