Klinar o pokojni Šerbi: Za slovo bi si želela žurko

Denis Živčec Denis Živčec
19.02.2019 11:16

Dan po valentinovem je odšla legendarna Barbara Šerbec-Šerbi. Življenje je z njo ravnalo grobo, a njena neuničljiva vedra podoba ni bila zaigrana, pravi Aleš Klinar, njen dolgoletni agropopovski sopotnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še pred Agropopom je žurersko neumorna Šerbi pri sebi doma prirejala legendarno razvpite zabave.
Janko Rath

Če ne veš, kdo je bila Šerbi, potem najbrž ne veš niti, da smo glasbo nekoč poslušali s kaset, ki jih je vsake toliko bilo potrebno previti s kulico. Ne veš, da so to bili časi, ko so na televizijskih zaslonih kraljevale skrbno sfrizirane dame tipa Tajda Lekše, ki so bolj kot na voditeljice zabavnih oddaj spominjale na avstroogrske vojvodinje in sta vrhunec medijske razuzdanosti predstavljali Saša Gerdej in Saša Einsiedler. Časi, ko je razvrat bil rezerviran le za umetniške filme, slovenska glasba pa je, z izjemo nekaj dance komadov, veljala za govejo. In najbrž ne veš, da so v časih, ko se je scena trudila biti bolj papeška od papeža, naravnost v sredino, kot velik bleščeč meteor posmeha, uleteli Agropop. Glasni, robati, načrtno vselej nekje na meji primitivnega in krepko v območju kmečkega. Bili so vse, kar slovenska scena v osemdesetih in devetdesetih ni hotela biti.

Po sladkorni in trombozi še kap

Njihov uspeh je bil izjemen, skladbe pa na dobri poti do zimzelenosti. Tvoje noge bose, zelje tlačijo, ko te ljubim v senu, zajčki skačejo. Noge tvoje, bose, draga, to je pravi šok, tlačiš zelje v mesečini, lepa si ko bog. Čista poezija. In v sredi Agropopov prva slovenska antistarleta v zgodovini. Barbara Šerbec–Šerbi. Obilna, jebivetrska in vedno pripravljena na veselico z velikim narezkom. Najbrž se ji v tistih divjih letih niti sanjalo ni, kako zelo tiho in samotno bo vse skupaj postalo. Šerbi je umrla dan po letošnjem valentinovem. Za posledicami možganske kapi v bolnišnici v Rakičanu. Za božič je v radenskem domu starejših občanov praznovala svoj 58. rojstni dan. S prijateljico Vojko Simnovčič Perkič, eno redkih, ki jo je, že več let priklenjeno na posteljo, obiskovala, sta vsaka zvrnili svoj kozarček penine. "Razumeli sva se včasih, včasih brez besed, le s stiskom roke in takrat si imela iskrice v očeh,“ se zdaj spominja Perkičeva, ki je za božič objavila tudi verjetno zadnjo fotografijo ikone svojega časa.
{embed_youtube}https://youtu.be/44cAVTZFfL8{/embed_youtube}
Malodušju se ni vdala. Čeprav je njeno zadnje desetletje bilo grenko. Zaradi hude sladkorne, ki je vodila v trombozo, je najprej ostala brez ene, nato še druge noge. Pred dvema letoma ji je umrla mama Dragica, na katero je bila zelo navezana in je zanjo skrbela. Vse od prihoda v dom je bila Šerbi nastanjena na zaprtem oddelku.

Klinar: Imamo lepe spomine in čisto vest

Ob slovesu se je spominja Aleš Klinar, Klinči, njen dolgoletni glasbeni sopotnik. "Kar je predstavljala v Agropopu, je bila tudi privat. Že prej je bila znana žurerka, pri njej doma so bile zelo znane bežigrajske zabave. Ko se ni nikjer več nič dogajalo, se je pri njej. Bila je zabavna in vedno se je razdajala za ljudi. Njena agropopovska podoba ni bila zaigrana. V tistem času smo bili, kar se zabav tiče, zelo aktivni tudi izven nastopov. Za dve življenji zgodb, zabav in dogodkov se nam je nabralo. Enim se celo življenje ne zgodi nič, pa živijo sto let. A nismo več zdržali tega tempa,“ pravi glasbeni producent.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta