Karavan z izpiljenim videzom: Peugeot 508 SW hybrid 1.6 PHEV 225

Jure Urbančič
20.01.2024 05:00

Se spomnite francoske serije Taxi Luca Bessona? Če imate družino, je pred vami testni primerek, ki bo prišel najbližje belemu peugeotu iz filmov. Novi peugeot 508 SW prihaja z agresivno zunanjo podobo in novostmi v notranjosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 508 bo fasciniral s francosko eleganco in dizajnom.
Peter Pirkovič

Karavanska petstoosmica je tudi v hibridni različici na voljo z novimi žarometi, novim nosom, posebej poudarjamo kremplje, ki jih tvorijo LED-luči spredaj, in novo letev z napisom Peugeot zadaj. Obenem ima tudi osveženo notranjost z i-Cockpitom in prenovljenim programjem sredinskega zaslona. Avtomobil, kot je peugeot 508 SW, si zasluži tudi stavek ali dva o agresivni, nizki in nič kaj brzdani zunanjosti. Precej dobre oblikovne gene je prinesel že s sabo, prenova ga je samo še bolj izpilila. Peugeot 508 ima za osnovo Stellantisovo zasnovo EMP2 v najbolj prestižni različici z zadnjo premo z več vodili. Kar sodi skupaj s športno zunanjostjo atraktivnega karavana s stranskimi stekli brez okvirja. Dodatek, ki ga sicer vidimo predvsem pri premijskih znamkah.

Vesoljska podoba notranjosti z zasloni in merilniki, ki se za višjerasle skrivajo za volanom.
Peter Pirkovič

Na papirju torej nič slabega, kaj pa v praksi? Avto je zagotovo eden tistih z nizko silhueto, kar pomeni precej nizek sedež, a seveda ne prenizek. Udobje spredaj je na visokem nivoju. Zadaj prostora ni neskončno, tudi z otroškimi sedeži in podobnim ni težav. I-Cockpit deluje več kot sveže, kar nekako ugaja očem in prstom. Ponuja vse zahtevane in pričakovane varnostne sisteme, za piko na i pa še infrardeč pogled na svet. V relativno ozkem polju, a vseeno zelo, zelo navdihujoče. Zraven sodi še samodejno prepoznavanje nevarnosti v obliki pešcev. Prtljažni prostor je prav tako zadržano odmerjen, če kupujete zelo velike karavane. Za ostale ga bo s 530 litri povsem dovolj.

Osemstopenjski samodejni menjalnik obvlada moč in navor s skupno 165 kW in 300 Nm. Pri bateriji hibridnega pogona, ki zmore nazivno 12,4 kW, si lahko obetamo malo nad 40 kilometri dosega, če so razmere kolikor toliko optimalne. V zimskem času je bil pričakovano nižji. Serijsko vam ponudijo polnjenje s 3,7 kW, za doplačilo pa tudi do 7,4 kW. Odvisno od vaših potreb - se morda kdaj celo splača. Večinoma pa polnjenje preko najcenejše, domače možnosti. Saj veste, da zelena falanga poskuša prisiliti voznike hibridov v čim bolj brezfosilno uporabo. S stališča delovanja avtomobila na razdalje, krajše od 35 kilometrov, to niti ni nespametno. Poraba je od šest do slabih sedem litrov, odvisno od tega, koliko zunanje dinamike prenesete v vsakdanjost. Spet bolje, če imate podporo polne baterije, ki pa večno ne bo ostala polna.

Prtljažnik meri 588 litrov, je pa potniška kabina malo bolj utesnjena.
Peter Pirkovič

V primerjavi z drugimi Stellantisovimi vozili je 508 SW bolj čvrst, a vseeno udoben avtomobil. Za volanom, ki vseeno deluje malce odklopljeno, daje občutek izjemne vzvojne čvrstosti. Liniji vožnje sledi zgledno, čeprav obut v zimske pnevmatike. Je dober sopotnik tudi za daljše avtocestne etape. Malo se sicer potem izgubi njegova hibridna uporabnost, ki ne nazadnje zahteva nekaj dodatnega denarja. Hibridna posoda za gorivo s samo 43 litri je potem tudi omejujoč faktor, kot pri vseh podobnih avtomobilih. Če ciljate na dinamiko, je največji sovražnik brat z imenom 508 PSE SW - povsem pravi taxi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta