Kako drugačen bo z umetno inteligenco ogled vaše naslednje nogometne tekme

Ekosistem SmartThings je Samsung odprl tudi proizvajalcem svetil, ključavnic, kamer, senzorjev in drugih pametnih naprav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Samsung QLED 8K televizijski sprejemnik. 

Na slovensko tržišče so v mesecu maju prišli najnovejši televizorji družbe Samsung. Paradni konj med televizijskimi sprejemniki je 8K model Neo QLED QN900D, ki so mu spremenili tako notranjost kot zunanjost. Televizor je tanjši, ima t.i. infinity air zaslon, ki sega od roba do roba naprave in uporablja mini LED osvetlitev, izboljšana sta tudi podstavek in One Connect Box, ki je sedaj nameščen vertikalno, novo stojalo pa je zasnovano tako, da daje občutek, kot da bi naprava lebdela. 

A bolj kot privlačna zunanjost QN900D prepriča tudi z notranjimi vrednotami. Največja sprememba je uporabljeni procesor, smo izvedeli na predstavitvi. V primerjavi s predhodnikom so pri Samsungu znatno povečali moč procesorja za obdelovanje podatkov umetne inteligence. 64 nevronskih mrež so razširili na 512, s tem so pospešili tako obdelavo slike kot zvoka. V praksi to pomeni, da s pomočjo funkcije "upscaling" tudi slabše posnete vsebine in starejši posnetki zgledajo veliko bolje na tem 8K televizorju. 

Samodejna optimizacija slike

UI obdelava pri ločljivosti 8K na zaslon pričara mikro detajle, ki jih na malih televizorjih ni mogoče videti. Izboljšava procesorja poskrbi za bolj gladko gibanje, kar bo razveselilo predvsem ljubitelje športov. Tako se ne more več zgoditi, da bi premikanje golf žogice po zaslonu povzročilo packe. Umetna inteligenca namreč bolje prepozna objekte in sceno ter vsebino bolj optimalno prikaže na zaslonu.

V pomoč pa je lahko tudi pri razbremenitvi uporabnika. Samodejno zmore namreč upravljati funkcije, na katere ljudje pogosto pozabimo. Kot je denimo menjave profila slike. Vsak televizor ima več prednastavljenih profilov slike, denimo dinamični, film, normalni. Gledalec redko ob menjavi programa, ko gre iz filma na šport, spremeni tudi profil, QN900D pa zmore to narediti samodejno in tako optimira sliko. Samsungovi inženirji so ob tem poskrbeli, da se prilagoditev izvede postopoma, da je gledalec niti ne opazi in ne zmoti izkušnje gledanja. Seveda ima uporabnik pri nastavitvi preferenc zmeraj zadnjo besedo, UI je zgolj v pomoč. 

Povezljivost je vse

SmartThings je centrala za pametni dom, ki nam omogoča dostop prek aplikacije in/ali televizorja. "Možgani" pametnega doma, če se lahko tako izrazimo, so vgrajeni v televizijski sprejemnik, to pa omogoča povezovanje različnih podprtih naprav brez potrebe po zunanjih aplikacijah. Pogoj za naprave tretjih proizvajalcev je kompatibilnost s SmartThings, na televizorju pa lahko v aplikaciji vidimo tloris svojega doma in v njem na točno določena mesta postavimo pametne naprave ali senzorje. Ob tem je pomembno izpostaviti, da je v skrbi za varstvo uporabnikovih podatkov Samsung Knox, zaupanja vredna varnostna rešitev, integrirana v Samsung televizorje.

"Ko je govora o povezljivosti naših naprav, je Samsung eden redkih proizvajalcev, ki že v osnovi ponuja zelo širok nabor izdelkov. V Samsungovem eko sistemu niso samo mobilne naprave, ampak precej več kot to. So izdelki za gospodinjstvo, izdelki za dom, klimatske naprave, ... Preko združenja proizvajalcev gospodinjskih naprav odpiramo naš ekosistem - SmartThings tudi ostalim proizvajalcem, proizvajlcem pametnih svetil, ključavnic, kamer. Odpiramo celoten sistem za pametni dom in ga približujemo uporabnikom," je povedal Matija Savnik, vodja programa zabavne elektronike in hišnih aparatov za Slovenijo. 

Smart Hub je vgrajen v televizorju in preko njega so vse naprave sposobne komunicirati, omogoča pa tudi nadzor nad uporabo vseh povezanih naprav.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.