Jesen je pred vrati: S petdnevnim postom do močnega imunskega sistema in dolgoživosti

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
15.10.2024 11:37

Jesen prinaša hladnejše in krajše dneve, zato je zdaj idealen čas za podporo telesa pri nežnem, naravnem razstrupljanju in regeneraciji, s čimer bomo dobro okrepili naš imunski sistem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
shutterstock
Arhiv Naročnika

Le močan in dobro uravnotežen imunski sistem lahko pomaga preprečevati in lažje premagovati jesensko-zimske okužbe, s katerimi se srečujemo vsako leto. Zato smo zasnovali jesenski petdnevni izziv, na katerem vas bomo podprli na vaši poti k hitrejši regeneraciji, močnejšemu imunskemu sistemu in boljšemu počutja. Rešite kviz in preverite, v kakšni formi je vaš imunski sistem in kako je pripravljen na izzive v hladnejših mesecih.

Na staranje lahko vplivamo

Danes je na voljo veliko raziskav, ki merijo in ugotavljajo fiziološke označevalce ter njihove povezave z dolgoživostjo. Staranje je neizogibno, vendar sta hitrost ali napredovanje staranja lahko zelo različna. Na primarno staranje, torej prirojeno napredovanje, ne moremo vplivati, zato pa lahko na sekundarno staranje, ki ga spodbujajo vsi tisti zunanji dejavniki, na katere lahko vplivamo s prehrano in načinom življenja. »Celice se hitreje starajo, če je v telesu več oksidativnega stresa,« razloži dr. Tina Prodnik, molekularna biologinja ter doktorica naravne in integrativne medicine.

Hkrati pa se, ko se telo stara, povečuje oksidativni stres kot odziv na stresorje, medtem ko se odzivni mehanizmi upočasnjujejo. To vodi do molekularnih, celičnih in sistemskih poškodb, vključno s tkivnimi poškodbami in kroničnim vnetjem. Oksidativni stres lahko zmanjšamo in celice se bodo počasneje starale, kar bo prispevalo k daljšemu in bolj zdravemu življenju.

Pridružite se izzivu zdaj in izkoristite posebno ponudbo​.

shutterstock

Sedem stebrov staranja: 

* epigenetska sprememba,

* matične celice in regeneracija,

* prilagajanje na stres,

* vnetje,

* metabolizem,

* makromolekularne poškodbe,

* homeostaza proteinov.

Pozitivni učinki na metabolizem in dolgoživost

Po 35. letu se metabolizem upočasni, poveča se vnetje in hormonsko neravnovesje ter zmanjša vitalna energija. Metabolično zdravje je ključno za naše splošno počutje, ima pomemben vpliv na naše zdravje in sposobnost za vsakodnevno delovanje. Lahko si ga predstavljamo kot motor življenja, ki mora teči gladko in učinkovito, da nas ohranja v dobri fizični in psihični formi, pomaga pri preprečevanju različnih zdravstvenih stanj ter nam daje energijo.

Podobno kot dobro vzdrževan avtomobil, ki zanesljivo deluje in redko odpove, dobro metabolično zdravje telesu omogoča, da se samo vzdržuje in obnavlja. Če je naše metabolično zdravje dobro, so dobro počutimo, smo bolj fizično in mentalno zmogljivi. Za podporo imunskemu sistemu, metabolizmu in mitohondrijem je dr. Tina Prodnik ustvarila inovativen petdnevni program, ki temelji na dvajsetletnih raziskavah priznanih univerz in raziskovalnih inštitutov. Njen protokol postenja s hrano podpre regeneracijo telesa in tudi imunskega sistema, saj med drugimi učinkovito aktivira avtofagijo ter tako odstranjuje neučinkovite celice in spodbuja nastanek zdravih celic.

Pridružite se izzivu zdaj in izkoristite posebno ponudbo​.

shutterstock

Dieta, ki posnema postenje

Splošno je znano, da lahko imunski sistem krepimo in metabolizem izboljšamo z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo in dovolj kakovostnega spanca. Vendar ne smemo pozabiti na prehranske intervencije za podporo imunskega sistema  in prav petdnevni protokol prehrane, ki posnema postenje, pri katerem se držimo posebnega načina prehranjevanja. Dieta temelji na rastlinski osnovi in je sestavljena iz zelenjave, semen, oreščkov in dodatkov, ki imajo zaščitni učinek in zmanjšujejo lakoto. Prvi dan naj bo kalorični vnos 1000 kalorij, nato sledi štiridnevni post z 800 kalorijami dnevno.

Številne dolgoletne študije na živalih in kasneje na ljudeh so dokazale pozitivne učinke tako imenovane »diete, ki posnema postenje«. Tudi tri mesece po zadnjem ciklusu petdnevne diete so testiranci izgubljali telesno maščobo v predelu trebuha in obdržali nižji krvni pritisk. »Študije so pokazale, da je petdnevna dieta vsake tri mesece zelo učinkovita za znižanja tveganja za različne bolezni,« pove Tina Prodnik, ki je tudi sama preizkusila in se takoj navdušila nad dieto. Dvakrat letno jo je izpeljala v skupini na družbenem omrežju Facebook z dodatno podporo skupinske energije. »Raziskave so potrdile, da periodično postenje zmanjša tveganje za starostno povezane bolezni, kot so diabetes, rak, srčno-žilne bolezni, Alzheimerjeva bolezen in demenca. Ima tudi druge pozitivne učinke, kot so zmanjšanje telesne maščobe, povečanje mentalne jasnosti, zmanjševanje teže, vzdrževanje zdrave ravni holesterola in vnetja v telesu, zmanjšanje trebušne maščobe, vzdrževanje zdrave ravni krvnega sladkorja in krvnega pritiska.« Nobeno zdravilo ali intervencija nima tako globokega regenerativnega učinka na telo. Sposobnost telesa za zdravljenje in njegovo obnavljanje je zares neverjetno.

Za prvih 100 kupcev velja posebna akcija.

Kako pogosto naj bi naredili petdnevni izziv ?

1. Enkrat mesečno naj bi ga opravili vsi s povečano telesno težo in vsaj dvema dejavnikoma  tveganja za nastanek sladkorne bolezni, raka, srčno-žilne ali degenerativne bolezni.

2. Vsake dva meseca je priporočljiv za tiste z normalno telesno težo in vsaj dvema dejavnikoma tveganja kot je sladkorna bolezen, rak, srčno-žilne ali degenerativne bolezni.

3. Štirikrat na leto oziroma vsake tri mesece je izziv dobrodošel za ljudi z normalno telesno težo in enim dejavnikom tveganja, kot je  sladkorna bolezen, rak, srčno-žilne ali degenerativne bolezni.

4. Trikrat na leto oziroma vsake štiri mesece naj bi se ga lotili zdravi posamezniki, ki se normalno prehranjujejo in niso fizično aktivni.

5. Za dolgoživost pa naj bi se vsake pol leta diete, ki posnema postenje, držali vsi zdravi posamezniki, ki prisegajo na zdravo prehranjevanje, kot je npr. Sredozemska dieta in so redno fizično aktivni.

Arhiv Naročnika

Zakaj je izziv dobro vsaj dvakrat na leto ponavljati?

  • Študije kažejo, da petdnevni izziv  (FMD) zmanjša visceralno maščobo, kar pozitivno vpliva na metabolično zdravje posameznikov.
  • Spodbuja avtofagijo in celično regeneracijo, kar omogoča daljše vitalno življenje.
  • Lahko zmanjšuje vnetne označevalce in znižuje tveganje za bolezni, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni in rak.
  • Lahko izboljša kognitivno delovanje in zaščiti pred nevrodegenerativnimi boleznimi, kot so Alzheimerjeva bolezen in demenca.
  • Lahko krepi imunski sistem, ker poveča regeneracijo imunskih celic in izboljša obrambo telesa proti okužbam.

Lahko podaljša življenjsko dobo in zmanjša tveganje za starostne bolezni.

Pridružite se izzivu zdaj in izkoristite posebno ponudbo​.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.