Jesen in zelišča na vrtu

dr. Janko Rode
16.10.2017 06:21
Vrtičkarji razumemo tisto globoko hvaležnost do narave, ki so jo včasih gojili na podeželju. Jesenski vrt nam postreže s sadovi našega dela in napolni zaloge sveže zelenjave in vložnin. Tudi zelišča na vrtu sledijo ritmu letnih časov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeseni si naberemo semena ognjiča, da ga bomo lahko sejali spomladi kar na gredo ali pa že prej pripravili sadike v lončkih.
Matic Sever
Zgodaj jeseni smo še pridno nabirali nadzemne dele zelišč.
V zeliščnem vrtu poberemo tudi semena drugih zelišč,
Pozno jeseni je primeren čas za izkopavanje korenin zelišč
Oktobra in novembra izkopavamo še korenine divjega korenja, koprive, kolmeža, konjske grive, močvirskega oslada, repinca, repuha, sladkega korena, srčne moči, velikega omana in vijolice.
v oktobru in novembru pripravljamo vrt na počitek
Največ nege pred zimo potrebujejo trajna zelišča
Polgrmov, kot sta sivka in žajbelj, ne obrezujemo jeseni.
Prezimitev zeliščem lahko olajšamo z zastirko iz slame, smrekovih vej, praproti, listja ali drugega primernega materiala.
Nekatere trajne dišavnice z vrta lahko presadimo v lončke in jih uporabljamo vso zimo. Na svetli in topli okenski polici v kuhinji tako gojimo drobnjak, peteršilj, kraški šetraj, meliso, meto in tudi nizkorasle različke bazilike.
Zato je pozna jesen tudi čas, da uredimo semena, jih označimo in pravilno shranimo ter razmislimo o ureditvi vrtička za naslednjo sezono.
Članek je bil objavljen v oktobrski številki revije ROŽE & VRT.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta