Gluh, zrel za ciprese ali zgolj sit vsega? Zakaj se zdi, da poletje 2020 ni rodilo nobenega poletnega hita

Denis Živčec Denis Živčec
02.10.2020 09:20

Če se vam zdi, da je Despacito zadnja poletna uspešnica, potem se vam je morda zgodil emšo. Ja in ne. Glasbeni uredniki Bor Greiner, Gregor Stermecki in Primož Podpečan so morda drugačnega mnenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sedel sem na avtobusu, dihal na škrge za modno, a v tistem hipu predebelo masko iz blaga, ko je iz zvočnikov nenadoma zazvenela Macarena. Misli so mi ušle daleč nazaj v leto 1993. Pomislim: koliko več zraka je bilo takrat. In kako cenen je bil naš glasbeni okus. Pa vendar mi je pesem v spominu ostala tako zelo, da znam še danes ob njej odplesati celotno koreografijo, besedila pa, z izjemo "eeeeee Macarena", tako ali tako ni nihče znal odpeti. Kičasti avri navkljub legendarni poletni hit. Se spomnim še kakšnega? Barbie girl. Ketchup song. Livin la vida loca. Dragostea din tei. Umbrella. I gotta feeling. Gangnam style. Despacito. In potem ... tema. Kaj je največja globalna glasbena uspešnica tega koronskega poletja? Pa saj ni moglo ostati pri tisti "Ni Dubai, ni Hawaii".

V moji glavi je zavladal vakuum, ki se je kmalu spremenil v paniko. Me je povozil čas? Ne sledim več? Je Despacito poslednji pravi poletni hit? Ali pa res svetovna glasbena produkcija ni ustvarila enega zimzelenčka? Kateri bo komad, ki me bo vse življenje spominjal na verjetno najbolj zmešano leto moje generacije?

Sredi zaprepadenosti na plano potegnem za iskanje tolažbe z naskokom najmanj primerno telefonsko številko. Pokličem Bora Greinerja, odgovornega urednika Radia City.  "Kot istomisleči, a kak korak pred tabo, ti lahko zgolj položim na srce tole: star si," mi odvrne in zazdi se mi, da nenadoma zadehti po cipresah. "V tolažbo. Vsi po svoje bežimo pred pekočo resnico: z leti se nihče (zares) ne mladi. Vem, da je težko verjeti, ko se to zgodi tebi, a glej ... povejva na kratko.  Kaj začutiš ob Savage Love od Jawsh 685 in Jasona Derula? Nič? Kaj pa Jerusalema in Master KG? Enako? Pa Blinding Lights/The Weeknd? To so trije letošnji top poletni hiti," doda. "Vsako poletje prinese poletne hite. Ampak na neki točki se nam zgodi, da so nam lanski, predlanski in ti 'včasih je bilo' pač bližje. Za vsakega pride tako leto. Letos je zate. Povedano drugače, ker ima glasba to zanimivo lastnost, da se nam bolj vtisne v spomin v prelomnih letih prvega avta, prvega poljuba, prve službe ..., nas običajno neko glasbeno obdobje, pa običajno tudi takrat pač moderen stil glasbe, spremlja celo življenje," nadaljuje Bor. "Morda boš pa imel srečo in se izkaže, da je tebi tako ljub Despacito vendarle kaj več kot le muha enopoletnica. Veš, tudi meni mila (Sittin' on the) Dock of the Bay od Otisa Reddinga in Summertime Ella Fitzgerald in Louis Armstronga sta nekoč bila le ... poletna hita," sklene, sam pa hitro naredim selfi in preverim, če se mi leta res že poznajo.

Bor Greiner, Radio City
Igor Napast

Ker me je Bor pustil nekako na pol potešenega, iščem potuho drugje. Halo, Gregor Stermecki, glasbeni urednik Radia Maribor?  "Glasbena uspešnica ali hit je tista večna uganka avtorjev. Vsak avtor si želi, da bi napisal vsaj eno večno melodijo. Letošnje poletje nam ni vzelo samo koncertov, ampak tudi nek globalni refren, ki bi nas v domačem bazenu zibal na blazini," odvrne Gregor in nenadoma se spet počutim bolj čvrsto in v koraku s časom. "Tako smo na radijskih postajah to poletje velikokrat slišali hite izpred nekaj let.  Skladba Havana je že tretjo poletje hladila vroče ulice. Senorita pa si je kupila vozovnico tudi za to nenavadno poletje. Med vsemi že slišanimi hiti pa je med drugimi novostmi v ospredje prišla skladba Harrya Stylesa- Watermelon sugar. Ja to poletje ni bilo naklonjeno glasbenikom in umetnikom. Verjamem pa, da prav v tem obdobju nastajajo skladbe, ki bodo drugačne, mogoče tudi bolj poglobljene in osebne," še pove Stermecki.

Gregor Stermecki, Radio Maribor
Osebni Arhiv

Torej ena proti ena. Sem nekje med lastnim cvetjem v jeseni in duhom časa. Potrebujem tretjega. Pokličem še Primoža Podpečana, glasbenega urednika na Hitradiu Center.  "Nedvomno so ti posebni časi vplivali tudi na glasbeno industrijo. Ni bilo ne koncertov ne festivalov, kaj šele klubskih večerov in posledično tudi ne nekih velikih poletnih hitov. A čeprav nismo bili priča milijardam ogledov na Youtubu, ki so nam jih v preteklosti naklikali večinoma latinsko in korejsko govoreče mase ljudi, in nobeden hit ni posebej izstopal, je bilo v 2020. vseeno kar nekaj odličnih," mi pove Primož. "Leto remiksov mu lahko rečemo, predvsem zvoki 80-ih so nazaj. Dua Lipa in njen album Future Nostalgia, The Weeknd, ki je zavzel prva mesta po vsem svetu s svojo Blinding Lights. Kygo, ki je z naftalina potegnil Tino Turner in nedavno še Donno Summer. Pa David Guetta in Sia, ki sta suvereno posemplala Miami Vice s komadom Let's Love," nadaljuje. 

Primož Podpečan, Hitradio Center
Osebni Arhiv


"Morda si bomo leto 2020 zapomnili po nostalgiji, očitno bi vsi radi šli nekam nazaj in stisnili reset gumb. Zadnje čase pa se hiti delajo tudi na družbenih omrežjih in digitalu. Jason Derulo in njegov Savage Love, trenutno prvo mesto vseh lojtric širom sveta, Jerusalema, ki je nihče ne šteka, ampak je vsem kul, pa Benee s hitom Supalonely so komadi, ki jih prvi spoznajo uporabniki digitalnih platform za mlade, nato pa z njimi okužijo vse svetovne glasbene lestvice in radijske postaje. Za glasbeno industrijo je zares težko leto. Leto socialne distance in preživljanja časa doma. Kar pa za avtorje sploh ni tako slabo. Recimo, da so imeli več časa za nove stvaritve in morda lahko pričakujemo kak večji hit še do konca leta," sklene Primož Podpečan. Uredniki so povedali svoje, jaz pa globoko vzdihnem in spontano v svojih mislih zaslišim: Deeespaaacitooo ... 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta