(FOTO) Slani Salzburg s priokusom sladkosti: Kulinarični potep po Mozartovem mestu

Jasna Marin Jasna Marin
26.06.2022 06:00

Glavno mesto avstrijske zvezne dežele Salzburško poleg impozantnih baročnih stavb, trgov in parkov oblikujejo tudi ljudje in hrana, začimbe ter pijače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorec Mirabell je zaradi svojih vrtov ena najbolj priljubljenih turističnih točk v mestu.
Jasna Marin

Salzburg ponuja več kot 4000 kulturnih prireditev letno, poleg tega navdušuje z obilico kulturnozgodovinskih stavb, kot je trdnjava Hohensalzburg, zgrajena v 11. stoletju, ki velja za največjo v celoti ohranjeno srednjeevropsko utrdbo. Medtem ko v mestni podobi prevladujejo cerkve, dvorci, gradovi in palače, je Mozartov rojstni kraj prepoznaven tudi kot festivalsko mesto. Turistično se je mesto ob reki Salzach začelo razvijati sredi 19. stoletja, za kar je bila sprva zaslužna železniška povezava z Dunajem. Kakor magnet privlačen je postal Salzburg za popotnike iz vsega sveta, ko so v njem pred več kot pol stoletja posneli glasbeno filmsko klasiko Moje pesmi, moje sanje. Z 1,2 milijona turističnih prenočitev na leto in več kot 80 odstotki obiskovalcev povratnikov priča o njegovi popularnosti tudi statistika.

Salzburg je tudi mesto umetnosti. Skulptura Sphaera ponazarja moškega na veliki zlati krogli z nejasnim izrazom - ta moški bi lahko bil kdorkoli.
Jasna Marin

Bogata kulturna dediščina. Kaj pa želodec?

Tik pod hribom, nedaleč od mestnega pokopališča, je najstarejša gostilna v Evropi, imenovana St. Peter; deluje že od leta 802.
Jasna Marin

Zdi se, kot da solni kristali, ki so mestu prinesli neverjetno bogastvo, še danes s posebno energijo oplajajo zrak in očarajo malodane vsakogar, ki se napoti v Salzburg. Ta velja za eno najlepše ohranjenih baročnih mest na svetu in je od leta 1997 pod Unescovo zaščito kot svetovna kulturna dediščina.

A najsi je kraj še tako slikovit, vam bo ob pohajkovanju po njem prej ko slej zakrulilo v želodcu. In ker prazna vreča ne stoji pokonci, je dobro že prej pomisliti na to, kam boste sedli in kaj pojedli. No, obstaja tudi druga rešitev: da se prepustite strokovnemu vodenju po kulinarično raznolikem mestu, kot smo to naredili mi.

Pokušnja dobrot

Turistično-kulinarična vodnica po mestu Michaela Muhr priporoča, da se za gastronomska doživetja podate na desni breg Salzacha, saj je kulinarično pestrejši od levega. Muhrova se je iz avstrijske Štajerske v Salzburg preselila pred približno 20 leti in se v mestu, ki ga je močno vzljubila, specializirala za vodenje turistov po privlačnih točkah z možnostjo pokušenj, ki bi jih običajni obiskovalec mesta zagotovo prezrl.

V Salzburgu se čuti kulinarični vpliv od vsepovsod, še zlasti iz Italije.
Jasna Marin

Triurna kulinarična tura s štirimi ali petimi postanki, ki stane 69 evrov na osebo, se je začela s pokušnjo čabate s kuhano šunko in hrenom ter kozarcem penečega vina prosecco v malem lokalu Feinkost Salzburg, le streljaj od Mozartove rojstne hiše. Sledila sta sprehod po Linzer Gasse in postanek v trgovinici Vom FASS, kjer z aromatičnimi olji in kisi razvajajo brbončice. Če boste tam pokusili lešnikovo olje in kis z divjim mangom, boste doživeli čisti užitek.

V sodčkih so aromatizirana olja in balzamični kisi.
Jasna Marin

Imate radi začimbe? Potem nikar ne izpustite zeliščne hišice St. Wolfganger Kräuterhaus, kjer boste poleg začimb, suhomesnih izdelkov, čokolad in čajev lahko kupili tudi sol iz rudnika soli. V bližini Salzburga leži hribovita pokrajina Salzkammergut, kjer so že več kot 2000 let pred našim štetjem pridobivali kameno sol. Začimba, ki so ji rekli tudi belo zlato, je bila v preteklosti sinonim za bogastvo in plačilno sredstvo.

Znamenite kroglice in trije vrhovi

Vsekakor se je v Salzburgu fino tudi posladkati in spoznati skrivnosti Mozartovih kroglic. Katere so originalne? Kar dvanajst ponudnikov s čokolado oblitih kroglic, polnjenih z marcipanom in pistacijo, zatrjuje, da so njihove prave, a Muhrova poudari: "Fürst was the first." Paul Fürst je bil prvi, in to že davnega leta 1884, žal pa ni zaščitil originalnega recepta ali imena.

Slaščičarna družine Fürst, v kateri boste poleg drugih dobrot našli tudi Mozartove kroglice, izdelane po originalnem receptu
Jasna Marin

Na turi dobrot se lahko ustavite tudi v trgovini R. F. Azwanger, tam so specialisti za vina, žganja in likerje. Potem ko razkužite grlo z dišečim mareličnim žganjem, sledi še zaključek kulinarične poti z okusnim kosilom v tipični avstrijski gostilni. Po glavni jedi si vsekakor privoščite še Salzburger Nockerl. To je sladica iz stepenih beljakov in sladkorja, ki jo oblikujejo v tri vrhove. Ti ponazarjajo hribe, ki obdajajo mesto Salzburg: Mönchsberg, Kapuzinerberg in Gaisberg. Domačini pravijo, da je sladica iz beljakov pravilno pripravljena, če je sladka kot ljubezen in nežna kot poljub. In res smo se s sladkim priokusom poslovili od mesta, v katero se bomo zagotovo še vrnili.

Salzburški žličniki ponazarjajo tri vrhove, ki obdajajo mesto.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta