(FOTO) Najdaljši naseljeni most na svetu: Trmasti stanovalci se kljub nevarnosti niso hoteli preseliti

D.Ži
17.05.2024 10:49

Kljub požarni nevarnosti so ljudje tej nenavadni lokaciji ostali zvesti, danes jo radi obiskujejo tudi turisti, ki iščejo izvirne, kakovostno narejene spominke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri živijo pod mostom, drugi pa kar na njem. Znameniti Krämer Brücke je najbolj naseljen most na svetu.  
Profimedia

Nemški Trgovski most ali Krämerbrücke nedaleč od mesta Erfurt je s stavbami na obeh straneh in z 79 metri najdaljši naseljeni most na svetu. Zveni nenavadno, a je v praksi videti precej bolj smiselno.  

V svojih začetkih je bil most le lesena konstrukcija čez pritok reke Gere. 
Profimedia

Ta arhitekturni fenomen v osrednji nemški pokrajini Turingija je bil zgrajen v 12. stoletju. V svojih začetkih je bil most le lesena konstrukcija čez pritok reke Gere. Zaradi požarne nevarnosti so sto let kasneje les zamenjali s kamnom, a ogenj Krämerbrücke kljub temu ni prizanesel.

Trgovski most je seveda ena najpogosteje fotografiranih turingijskih znamenitosti.  
Profimedia

V enem od požarov je bil uničen tudi okoliški Erfurt, vendar se vztrajni prebivalci niso ustrašili gradnje novih hiš na obeh straneh mostu. Nadstropja so rasla, dokler Trgovski most ni postal četrt z 62 ozkimi hišami, vsaka s tremi nadstropji, piše hrvaški portal PunKufer. 

Erfurt je zelo prijetno, domačno in slikovito mesto.  
Profimedia

Danes so v pritličjih večinoma trgovine z ročno izdelanimi spominki ali starinami, v nadstropjih pa živijo njihovi lastniki. Most je eden izmed najljubših krajev, ki jih obiščejo turisti, ko potujejo po Nemčiji in neumorno kupujejo ročno izdelane spominke iz kraja, ki simbolizira predanost prebivalcev, ki že stoletja niso obupali nad Trgovskim mostom, še piše PunKufer. 

Pomlad v Erfurtu 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta