(FOTO in VIDEO) Ples povezal slovenska in tuja mesta: Tako so v Mariboru odplesali tradicionalno ulično četvorko

Gregor Grosman Gregor Grosman
20.05.2022 18:56

Maturanti so najprej prevzeli majice in odplesali generalko, točno opoldne, ko se je po radiu zaslišala četvorka,
ki je letos povezala 35 mest, pa je šlo zares.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vroče je bilo tako plesalcem kot opazovalcem. 
Igor Napast

Maturanti so po več slovenskih mestih včeraj opoldne zaplesali tradicionalno ulično četvorko. Potekala je pod okriljem Plesne zveze Slovenije (PZS). Rudi Kocbek, direktor plesne šole Pingi, organizator dogodka v mestu ob Dravi in glavni koordinator ulične četvorke za Slovenijo, je povedal, da je v Sloveniji in tujini plesalo skupno od 15 do 20 tisoč maturantov. V Mariboru se jih je na Trgu Leona Štuklja zbralo med 1000 in 1500, od 70 do 80 odstotkov dijakov pa se je četvorke naučilo prav v njihovi plesni šoli.

V Ljubljani, kjer se je po poročanju Radia Slovenija International zbralo od 2000 do 3000 udeležencev, je četvorko organizirala Dijaška skupnost Ljubljana. Mednarodni projekt PZS je zaživel leta 2005, ko so se Mariboru priključila štiri pobratena mesta (Kraljevo, Osijek, Sombotel in Gradec). Letos se je plesalo med drugim v Mariboru, Ljubljani, Murski Soboti, Novem mestu, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Črnomlju, Mirni, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Šentjerneju in Litiji.

Maturantje med plesom na največjem mariborskem trgu 
Igor Napast

"Vsekakor je to velik dogodek za maturante in dijake zaključnih letnikov, kajti prireditev vedno poteka na zadnji šolski dan slovenskih maturantov in se je zelo veselijo," je dodal Kocbek. Hkrati so četvorko plesali v 17 slovenskih in še po 18 mestih v Evropi. Plesne povorke so letos, po dveh letih premora zaradi epidemije covida-19, znova potekale bolj množično. Rekorda pa letos še ni bilo mogoče doseči, saj je sodelovalo "zgolj" 35 mest. Kocbek opomni, da jih je bilo nekoč že 51, dve tretjini takrat v tujini. Plesna zveza Slovenije je imetnica zadnjega Guinnessovega rekorda v sinhronem plesanju. Zabeležili so ga leta 2011, ko sta 33.202 udeleženca simultano plesala četvorko.

Igor Napast

Mariborski župan Saša Arsenovič je uvodoma dejal, da ples povezuje Slovenijo. "Danes je dan za ples. Če se slučajno kdo v drugi sliki zmoti, tega ne bo nihče videl. Plešite, uživajte, uživali bomo z vami," je zbrane dijake nagovoril v mariborski tako imenovani dnevni sobi. Udeleženci so najprej prevzeli majice - rdeče za plesalce, bele za plesalke -, nato so odplesali generalko in prisluhnili še zadnjim napotkom z odra. Z žgočega opoldanskega sonca so se za nekaj minut preselili v senco, preden je šlo zares. Dekleta so steklo bližnjih stavb izkoristila za ogledalo, da so se še uredila in popravila majice. Okoli plešočih so se počasi začeli zbirati sorodniki, fotografi in snemalci.

Točno opoldne se je iz zvočnikov, ki so stali ob provizorično postavljenem odru na Trgu Leona Štuklja, zaslišala četvorka.

Urban Kavkler in Tilen Potočnik sta se po odplesani generalki skrivala v senci. "Super je, imava plesalki z II. gimnazije. Lepe so, tako da je bilo kar v redu priti," je sproščeno razlagal Kavkler. Kot za vsako stvar je bilo treba pripraviti podlago, je dodal. Če za Štajersko velja, da je v zraku že tako ali tako 0,5 promila alkohola, je dijak z nasmehom na obrazu pripomnil, da prihaja iz Haloz, kjer kazen dobiš, če si pod to mejo. Udeležil se je že treh maturantskih plesov, četvorka na Trgu Leona Štuklja pa ga nekoliko spominja na koncerte, ki so se dogajali tukaj. "Podoživiš te čase." Izpostaviti je treba, da na trgu še zdaleč ni ostalo toliko steklenic in pločevink, kot smo jim bili priča v preteklih letih. Pohvalno.

Igor Napast

Vroče je bilo tudi Melisi Zelenik in Lanu Horvatu s Prve gimnazije. Zadovoljno sta potrdila, da jima figure četvorke "sedijo", "stojijo" pa tudi že načrti po odplesani četvorki: "Učiti se za maturo." Lara Kramberger se je plešočim parom pridružila z Gimnazije Ptuj. Ni prišla v Maribor z vlakom, kot je namignil Kocbek, temveč z avtobusom. Poleg nje je bil vidno olajšan, da je šlo plesno vse po načrtih, Alen Ploj, dijak Biotehniške šole Maribor.

Po četvorki so v Mariboru tradicionalno zaplesali tudi na pesem Sester Samo ljubezen, pri posebni koreografiji pa so se vsi vidno zabavali. Drug drugemu so se še podpisovali na majice, a veliki večini sodelujočih na ulični četvorki se je mudilo naprej. Letni vrtovi gostinskih lokalov po središču mesta so že hitro zatem pokali po šivih, a že kmalu bodo maturantje, ki so včeraj šolo uradno zaključili, spet sedli za šolske klopi. Zaradi mature.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta