Festival Maribor: Moč glasbe, moč srca

Petra Zemljič Petra Zemljič
18.09.2018 16:02

Strast v središču letošnjih festivalskih programov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zveneči objekti in izvirni glasbeni instrumenti Petra Kusa
Sašo Bizjak

Festival Maribor, ki se začne jutri, v četrtek, 20. septembra, pod tem imenom deluje že deset let. Za njim je sicer več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb, soustvarjali pa so ga številni umetniški vodje in seveda umetniki. Od nekdaj so ga zaznamovali vrhunski glasbeniki, domači in tuji, ki so glede na vsebinsko iztočnico festivala izvajali skrbno izbrane sporede, in to v različnih zasedbah – od komornih do orkestrskih.

Botanično-zoološko-akustični vrt

Že pred dnevi so v Vetrinjcu odprli interaktivno razstavo izvirnih glasbenih inštrumentov za otroke in odrasle, katere avtor je Peter Kus. Razstava je umeščena v namišljen botanično-zoološko-akustični vrt, v katerem so rastline in živali oblikovane v zveneče objekte in izvirne glasbene instrumente. Obiskovalce spodbuja, da se dotaknejo razstavljenih zvočil in tudi sami raziskujejo ter ustvarjajo glasbo, namesto da bi jo le pasivno poslušali. Otvoritveni koncert z imenom Uglasbena strast bo jutri ob 19.30 v dvorani Union, izvedel ga bo letošnji rezidenčni orkester Festivala Maribor, člani mednarodne Haydnove filharmonije s sedežem v Eisenstadtu, okrepljeni z izjemnimi slovenskimi glasbeniki pod vodstvom Alstaedta.
Moč glasbe/moč srca pa je sicer naslovljen celoten festival, ki bo na petih koncertih, navajajo organizatorji, odkrival strast v njenih mnogoterih podobah: od Haydnove strasti do lepote do Beethovnove strasti do svobode, od Mozartove strasti do življenja do Wagnarjeve strasti do popolne, odrešilne umetnosti. Barbara Švrljuga še dodaja, da so veseli ponovnega sodelovanja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra SNG Maribor.

Ponovna združitev po dveh desetletjih

S slednjim bodo ob dvajseti obletnici svojega prvega nastopa v Mariboru nastopili vrhunski hornisti David Kutas, Laszlo Seeman, Mahir Kalmik in Boštjan Lipovšek. Ob tej priložnosti bo Simfonični orkester SNG Maribor vodil madžarski dirigent Gergely Duboczky, eden najbolj izstopajočih dirigentov mlajše generacije. "Pred natanko dvajsetimi leti je v Mariboru prvič zazvenel kvartet po Schumannovi predlogi; dotlej te redko izvajane in nadvse posebne skladbe v naših krajih še nismo slišali. Za to so bili potrebni zaupanje snovalcev programa takratne Mariborske filharmonije, aktivni angažma štirih (pre)drznih hornistov - dva Madžara, Turek in Slovenec -, zanesljiva taktirka maestra Pellegrina Amata in seveda glasbeniki Mariborske filharmonije. Danes, dvajset let po tem razburljivem večeru, so se glasbeniki znova združili v identični formaciji. Naše osebne in glasbene poti so medtem vijugale po svoje, vsi pa se zdaj z velikim veseljem vračamo v Maribor, kjer se bo programsko razdajal in izpostavil 'gozdni rog' v vsej svoji žlahtnosti," pred koncertom sporoča Lipovšek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta