Enotni polnilniki za manj odpadkov

Gregor Grosman
05.10.2022 16:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Različnim polnilnikom je v Evropskem parlamentu odklenkalo.
EPA

Evropski parlament je z veliko večino - 602 glasovoma za, 13 glasovi proti, vzdržalo se je osem poslancev - sprejel direktivo, po kateri bo do konca leta 2024 v EU samo še enotni polnilnik za prenosne elektronske naprave. Mobilni telefoni, tablični računalniki in druge prenosne naprave bodo morali biti opremljeni s polnilnikom tipa USB-C, ki je danes sicer že v uporabi v svetu naprav Android. Evropska komisarka Margrethe Vestager je poudarila, da bo odločitev za enotni polnilnik poenostavila življenje Evropejcev.

EPA

Če bi vprašali ameriško družbo Apple, ki uporablja drugačen standard - Lightning - se ne bi strinjala. Tehnološki velikan je predlogu nasprotoval, čeprav so v javnost v pred časom prišle informacije, da že razvija nove izdelke v smeri enotnega vmesnika. Zagotovo pa bodo sedaj morali prilagoditi iPhone 15, ki je v napovedi za leto 2023. Prav tako so za polnjenje preko vmesnika USB-C že prilagodili tablični računalnik iPad in prenosnik MacBook. Poleg omenjenih dveh, Lightninga in USB-C, je precej razširjen še micro-USB. V preteklosti pa smo bili priča poplavi različnih priključkov, saj je skoraj vsak proizvajalec imel svoj vtikač za polnjenje elektronske naprave.

Evropski poslanci so zato več mesecev razpravljali o enotnem standardu, v mislih pa so imeli tudi ekološki vidik. Predlog za enotni polnilnik je bil predstavljen že lani. Poenotenje bo prijaznejše do okolja, saj bo mogoče polnilnik, kupljen z eno napravo, uporabiti tudi za polnjenje druge. Pa to še zdaleč niso samo mobilni telefoni in tablice, ampak tudi elektronski bralniki, digitalni fotoaparati, ročne igralne konzole, slušalke, prenosni zvočniki ...

Raziskave kažejo, da imamo doma veliko neuporabljenih polnilnikov, ki se nabirajo v predalih. Končna zamisel je, da bi lahko potrošnik pri nakupu izdelka prosto izbiral, ali ga želi imeti s polnilnikom ali brez. Proizvajalci mobilnih telefonov so se že pred časom prilagodili in tako tudi pri najdražjih modelih ne prilagajo nujno več polnilnika. Sklepajo pač, da imajo uporabniki gotovo že kakšnega pri sebi. Pogosto so v paketu prilagali manj zmogljive, take, ki niso omogočali hitrega polnjenja, in je moral kupec hitri polnilnik dodatno kupiti, priloženega pa je shranil za rezervo. EU je lani ocenila, da evropski potrošniki samo za polnilnike, ki jih kupijo ločeno, letno porabijo približno 2,4 milijarde evrov.

Profimedia

V EU je vsako leto prodanih več kot 400 milijonov novih mobilnih telefonov in drugih malih elektronskih naprav. Zavrženi in neuporabljeni polnilniki predstavljajo približno 11.000 ton elektronskih odpadkov na leto, je opozoril malteški evroposlanec Alex Agius Saliba. "To je velik dan za potrošnike in za okolje. Enotni polnilnik v EU postaja realnost in upamo, da bomo k temu pritegnili tudi preostanek sveta. Na to smo čakali več kot deset let," je dodal. Potrošniki bi lahko prihranili do 250 milijonov evrov na leto pri nepotrebnih nakupih polnilnih naprav, so še poudarili poslanci v razpravi.

Leta 2026 bodo poenotenja deležni tudi polnilniki prenosnih računalnikov. Direktivi pa ne bodo treba slediti Veliki Britaniji, ki je izstopila iz EU, vendar pa bodo v prodaji imeli takšne naprave, saj se proizvajalcem ne bo splačalo izdelovati dvojih. Ne bo pa treba proizvajalcem USB-C vgraditi v tiste naprave, ki imajo samo brezžično polnjenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta