Dovolite mi le, da sem iskren

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lord Russell-Johnston (desno na fotografiji) med obiskom v Čečeniji januarja 2000, med katerim je izrazil resno zaskrbljenost zaradi hudih kršitev človekovih pravic in pozval ruske oblasti k mirnemu reševanju konflikta. Zaradi streljanja so mu ponudili rusko maskirno uniformo, a jim je odvrnil "res hvala lepa, ampak mislim, da merijo v vas, ne v mene". Levo od Russella je Vladimir Rushailo, tedanji ruski minister za notranje zadeve.
Epa

Nekega mrzlega februarskega jutra leta 1999 sem stal v pisarni v pritličju Palais de l'Europe, kot se uradno imenuje sedež Sveta Evrope, se živčno prestopal in se spraševal, ali bo moja prisotnost končno opažena. To očitno ni bila prva prioriteta starejšega plešastega gospoda v nekoč gotovo elegantni, a zdaj že rahlo utrujeni modri obleki, ki je počasi in premišljeno postavljal spominke na polico ob svoji pisalni mizi. Šlo je za impozantno zbirko cenenega institucionalnega kiča, ki se rad podarja ob protokolarnih priložnostih, zlasti na evropskem vzhodu. Ko je pravo mesto našel še zadnji keramični krožnik s pozlačenim troglavim orlom, se je gospod obrnil k meni, z roko pokazal na zbirko in me vprašal: "Torej, kako se vam zdi?" Iz nagibov, ki jih ne znam razložiti, sem v zadnjem trenutku požrl za mladega birokrata bistveno primernejši odgovor in zinil: "Z vsem dolžnim spoštovanjem, gospod, mi dovolite, da sem iskren?" Moje besede so ga očitno presenetile, zato je sedel, me nekaj trenutkov nepremično opazoval, potem pa prisrčno zabrusil: "Jebi se." Človek, ki je v spodnjem domu britanskega parlamenta triintrideset let predstavljal škotski Inverness, novopečeni član lordske zbornice Baron Russell-Johnston of Minginish in Highland, sveže izvoljeni predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope, je vstal, mi segel v roko in rekel "Živijo, jaz sem Russell, bi želel delati zame?"
Naslednja tri leta sem bil njegov politični svetovalec, pisec govorov, sopotnik in zaupnik. Skupaj sva prepotovala pol Evrope in dober del sveta, ter srečala cel kup zanimivih in še večji kup manj zanimivih ljudi. Od Baracka Obame, v času ko je ta bil še popolnoma neznan mlajši senator iz Illinoisa, do Ibrahima Rugove, do katerega sva se morala prebiti skozi kontrole srbske policije, od zagnanih, idealističnih reformatorjev novozdružene Evrope do rdečeličnih bivših partijskih funkcionarjev, ki so na svoja pleča nesebično prevzeli breme vodenja političnih in gospodarskih sprememb v mnogih evropskih državah. Med obiskom Moskve in Čečenije januarja 2000 je Russell najprej nahrulil Putina, ker je ta krepko zamujal na sestanek (ki je potem trajal kar tri ure), potem pa je ob pristanku v Čečeniji, ob žvižganju krogel, zavrnil maskirno uniformo, ki mu jo je, "zaradi njegove varnosti", ponudil ruski notranji minister. "Res hvala lepa," je rekel Russell, "ampak mislim, da merijo v vas, ne v mene".

Osebni arhiv
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta