Častitljiva 98. obletnica delovanja Inštituta za narodnostna vprašanja

. .
01.02.2023 12:02

V skoraj 100 letih svojega delovanja, se je INV razvil v enega pomembnejših evropskih in svetovnih centrov za znanstveno raziskovanje manjšinskih in etničnih tematik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštituta za narodnostna vprašanja
Arhiv Naročnika

Inštitut za narodnostna vprašanja (INV), ki je naslednik Manjšinskega inštituta, je bil ustanovljen 1. februarja 1925 v Ljubljani. Hkrati gre za eno od prvih tovrstnih raziskovalnih institucij v svetu.  V skoraj 100 letih svojega delovanja, se je INV razvil v enega pomembnejših evropskih in svetovnih centrov za znanstveno raziskovanje manjšinskih in etničnih tematik.

Delovanje od 1. svetovne vojne naprej 

Po 1. svetovni vojni je  zaradi novih državnih razmejitev dobra tretjina slovenskega prebivalstva ostala zunaj državnih meja. To je botrovalo ustanovitvi Manjšinskega inštituta, ki se je na začetku ukvarjal s položajem Slovencev v sosednjih državah, položajem nemške in madžarske manjšine v Sloveniji. Njegov nastanek se povezuje s časom nastajanja manjšinske zaščite v okviru Društva narodov in evropskih manjšinskih kongresov. Kmalu po 2. svetovni vojni se je preimenoval v Inštitut za narodnostna vprašanja – naziv, pod katerim svoje poslanstvo opravlja še danes.

Kako je danes?

Od ustanovitve pa so danes ostajajo predmet raziskovanja narodnostna, manjšinska in mejna vprašanja. Raziskovalci inštituta  svojo raziskovalno dejavnost namenjajo in usmerjajo  tako domačemu okolju in neposrednemu sosedstvu, kot tudi širšemu mednarodnemu prostoru ter tako ustvarjajo znanje zasnovano na izvirnih empiričnih podatkih in teoretskih podlagah.  V  raziskovanje vključujejo nove tematike, ki jim pozornost namenjata stroka in raziskovanje v svetu ter so aktualne tudi z vidika razvoja in dogajanj v Sloveniji, v Evropi in globalno.  

Kljub številnim organizacijskim in kadrovskim spremembam, spremenjenim lokacijam ustanove ter večji ali manjši družbenopolitično prepoznavnosti in naklonjenosti, je INV vztrajno ohranjal svoj položaj kot ena najpomembnejših znanstveno raziskovalnih  organizacij s področja narodnega vprašanja  pri nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.