Kaj obiskovalcem ponuja Celje z okolico? Od srednjeveške gospoščine do sodobne znanosti

Barbara Gavez Volčjak
24.05.2021 06:00
Na Celjskem se lahko povzpnete v hišo na drevesu, občudujete tropske živali in se spopadete z izzivi znanosti, tehnologije in telesnih zmogljivosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vitezi na Starem gradu 
Arhiv Zavoda Celeia

Središče savinjske regije je nedvomno Celje, tretje največje slovensko mesto. Celje že več kot pol tisočletja vodijo tri zvezde, simbol grofov Celjskih, najmogočnejše plemiške in vladarske rodbine na Slovenskem. Na grofovskih doživetjih temelji tudi turistična zgodba Celja in okolice - pri čemer je "grofovsko" sinonim kakovostnega doživetja, bodisi doživetja zgodovine, kulinarike, adrenalina ali pa utripa urbanega mesta ter njegove kulture in umetnosti.

Sprehod skozi časovni stroj

Stari grad Celje je ena od ikon turističnih znamenitosti Slovenije. Že vhod in obzidje največjega srednjeveškega gradu pri nas dajeta slutiti, da obiskovalec vstopa v središče sage o grofih Celjskih, ki jo lahko spozna v Turističnoinformacijskem centru (TIC) ali pa se odloči za grajski sprehod z lokalnim vodnikom. Tudi samostojni ogled ni nič manj zanimiv, Friderikov stolp ponuja doživetje delčka zgodbe o Frideriku in Veroniki s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti ter vpogled v srednjeveške mučilne naprave v sklopu Teatra groze. Vzpon na vrh Friderikovega stolpa se zagotovo obrestuje - na njem nastanejo najlepše fotografije gradu in Celja. Utrip srednjeveškega življenja je prikazan skozi razstavo v Stolpu nad Pelikanovo potjo, od meseca aprila do oktobra pa vsak konec tedna na gradu poteka Živa zgodovina - animacijski program s kostumiranimi liki, ki razveseljuje predvsem najmlajše obiskovalce, saj se lahko spopadejo z vitezom ali naučijo srednjeveškega plesa.

Stari grad je ikona celjskega turizma.
Igor Napast

V starem mestnem jedru je v Paviljonu za prezentacijo arheologije predstavljena izjemna arheološka zbirka, najdena med obnovo starega mestnega jedra. Obiskovalec bo izvedel, zakaj so Celje v antiki imenovali Troja Secunda.

Odlične razstavne vsebine za ljubitelje zgodovine pa ponuja tudi Pokrajinski muzej Celje. S tretjo fazo obnove Knežjega dvora, ambiciozne plemiške arhitekture, ki so jo grofje Celjski gradili več desetletij v 14. in 15. stoletju, sta zaživeli najpomembnejši razstavi Pokrajinskega muzeja Celje: Celeia - mesto pod mestom, največja in situ ohranjena antična arheološka razstava o cvetoči starorimski Celeii, in razstava Grofje Celjski, ki je Celjane kot najvplivnejšo vladarsko dinastijo vseh časov na Slovenskem vrnila domov.

V Stari grofiji obiskovalce osupne skrivnostna poslikava Celjskega stropa, ki so jo naročili grofje Thurn-Valsassina na prehodu iz renesanse v barok.

V Muzeju novejše zgodovine Celje se obiskovalec sreča z razstavo Kako je bilo videti življenje v Celju 20. stoletja? in vstopi v Ulico obrtnikov, kjer so vsak dan nastajale nove kreacije. Najmlajši bodo najbolj veseli ogleda edinega otroškega muzeja v Sloveniji, Hermanovega brloga. Muzej ponuja tudi doživetje Fotoateljeja in galerije Pelikan, evropsko priznanega ateljeja fotografije na steklo iz 20. stoletja. V bližini muzeja je tudi Stari pisker, razvpiti celjski zapor, s tematiko slovenskih žrtev nacizma.

Zeleno Celje

Šmartinsko jezero leži šest kilometrov od Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška in sprehajalna točka. Okoli jezera so urejene sprehajalne poti, možen je najem kajakov in pedolinov ali obisk adrenalinskih aktivnosti, kakršni sta wake vlečnica in skakalnica za akrobatske skoke v vodo. Šmartinsko jezero je zelo privlačno tudi za številne ribiče, obiskovalci pa se lahko okrepčajo v katerem od prijetnih lokalov ob vodi.

Na Šmartinskem jezeru so mogoči tudi vodni športi.
Nina Ambrož

V neokrnjeni naravi, približno devet kilometrov od Celja, stoji Celjska koča, priljubljen športnorekreacijski center za vse generacije. Za adrenalinsko zabavo so na voljo pustolovski park, spust po ziplinu in vožnja v "bob stezi", kolesarji bodo tam našli številne kolesarske poti različnih težavnostnih stopenj, ljubiteljem pohodništva pa je na voljo mreža pohodniških poti. Na terasi z razgledom na Celje in okoliško hribovje pa ponujajo domače jedi in tudi trendovske menije.

Manj znani kotički v Celju

Zanimiva mestna atrakcija v bližini starega mestnega jedra je Drevesna hiša. S svojim impozantnim videzom, vpeta med krošnje dreves, vzame dih vsakemu obiskovalcu. Nahaja se v Mestnem gozdu in je priljubljen sprehajalni cilj za posameznike, družine in turiste. V poletnem času na njej potekajo kulturni in glasbeni dogodki ter vrsta prireditev za otroke.

Drevesna hiša v celjskem Mestnem gozdu
Arhiv Zavoda Celeia

Med stalnimi razstavami v Pokrajinskem muzeju Celje je tudi Alma M. Karlin: Poti o največji celjski svetovni popotnici v zgodovini. Alma M. Karlin je bila rojena leta 1889 v Celju, po prvi svetovni vojni pa je osem let sama potovala po svetu, o svojih doživetjih pisala za različne časopise in revije ter zbirala etnografske predmete. Po drugi svetovni vojni je živela v hiši na Pečovniku, v kateri je zdaj urejena Spominska hiša in na ogled razstava Samotne poti Alme M. Karlin. V središču Celja pa od leta 2009 stoji tudi Almin kip v naravni velikosti.

V Spominski hiši Alme M. Karlin
Arhiv Zavoda Celeia
Tehnopark v Celju je prostor za čudenje.
Arhiv Zavoda Celeia

Lani odprti Tehnopark Celje je park znanosti, tehnologije in inovativnosti ter prostor za igranje, učenje, druženje in čudenje svetu. Namenjen je vsem radovednim in znanja željnim obiskovalcem ne glede na starost. Njegovi ustanovitelji želijo pri obiskovalcih vzbuditi zanimanje za znanost in tehnologijo, tako da predstavljajo zanimivosti in dejstva s sedmih področij: Človeško telo, Ekologija in energija, Naravoslovje, Fizika, matematika in astronomija, Prihodnost, Iluzije in Izzivi.

Od letos pa je v Celju odprta tudi Tropska hiša, v kateri živali petih svetovnih ekosistemov niso le na ogled, temveč nekatere ogrožene vrste tudi vzrejajo. Tako je denimo afriška savana dvorišče lemurjev in orjaških želv, v azijskem gozdu se sprehajajo krokodili in kuščarji, v arizonski puščavi srečate kače in ptičje pajke, amazonska džungla je kotiček nosatih medvedov in drugih navihanih živalic, v kotičku hišnih ljubljencev pa vas pozdravijo kunci in morski prašički.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta