Po Sloveniji: Iznad pohorskih krošenj seže pogled na ravnice ob Dravi

NR
10.08.2020 06:00

Iz podzemlja Pece mimo stoletnih pohorskih gozdov se pripeljete naravnost do najstarejše trte na svetu, potem pa še v najstarejše slovensko mesto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med krošnjami na Rogli
lovenia.info
Ribniško jezero
Www.slovenia.info

Od meje z Avstrijo proti meji s Hrvaško, od zahoda proti vzhodu sledimo toku reke, ki je nekoč dajala kruh številnim prebivalcem od blizu in daleč: gozdarjem, ki so v prostranih pohorskih gozdovih sekali les in ga spravljali v dolino, splavarjem, ki so ga po reki popeljali do kupcev niže ob reki, vse do Vojvodine, kmetom, ki so na poljih ob reki pridelovali žito in druge pridelke. Ostanki preteklosti danes dajejo kruh turističnim delavcem, obiskovalcem pa pripovedujejo številne zanimive zgodbe, ki smo jih našli na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije.

Dravska kolesarska pot
Www.slovenia.info
Slovenj Gradec
Www.slovenia.info

Daleč od vsakdanjega vrveža

Na desnem bregu Drave se od Slovenj Gradca vse do Maribora pne Pohorje, ki v poletni vročini omogoča idealen pobeg od vsakdanjega vrveža in skrbi. V tišini in hladu stoletnih gozdov si naberete energijo na pohodih, se sprostite ob jezerih, se naužijete borovnic in brusnic ter naberete gobe in zelišča. Sledi preteklosti najdete tako na Pohorju, kjer lahko obiščete spomenik Pohorskemu bataljonu in partizansko bolnico Jesen, kot na njegovih obronkih, v kartuziji Žiče, graščini v Oplotnici ali dvorcu Trebnik. V prihodnost pa vas izstreli Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju.

Med krošnjami na Rogli
Www.slovenia.info

Najstarejša vinska klet

Od tam je le še skok na Roglo, kjer se lahko adrenalinski navdušenci tudi poleti sankajo ali dričajo po vrtoglavem toboganu med krošnjami. Čez Pohorje vodijo tudi gozdne poti, po katerih se lahko s kolesom pripeljete vse do gondole, s katero se skupaj s kolesom spustite v Maribor, mesto najstarejše trte na svetu. Oglejte si muzeje in galerije v mestu, prepustite se kulturnemu utripu in kulinaričnim užitkom ter okrepčani nadaljujte raziskovanje vzhodnega dela Slovenije. Ob Dravi nadaljujte pot do Ptuja, najstarejšega slovenskega mesta. V njem je tudi najstarejša vinska klet v državi, ki že 700 let hrani najboljša vina iz Haloz in Slovenskih goric. Na vodenem ogledu Ptujske kleti lahko okusite najboljše arhivske letnike vin. Med zakladi kleti sta najstarejše slovensko arhivsko vino iz leta 1917 iz zlate trte ter največji leseni sod, ki lahko shrani več kot 22.115 litrov vina. Da vam vinski hlapi ne stopijo v glavo, pa brž v zelenje. Ni naključje, da se najlepši pogled na mesto odpira prav z dravskega mostu. Pod njim teče mogočna reka, ki ponuja obilico možnosti za sprostitev in doživetja v naravi - romantičen sprehod, opazovanje pisane druščine raznovrstnih ptic na Ptujskem jezeru in lovljenje sončnih žarkov na ptujski plaži. Zeleno zatočišče pred poletno pripeko boste našli v mestnem parku, skrivnosti pridelave žlahtne kapljice pa se vam bodo razkrile v mestnem vinogradu na pobočjih grajskega griča.

Veduta Ptuja
Www.slovenia.info

Poti med haloškimi griči

Na njem bedi nad mestom mogočen grad, s katerega se odpira pogled na slikovito zaledje Ptuja. Podajte se na raziskovanje obronkov največjega slovenskega gričevja, Slovenskih goric. Le korak iz mestnega središča se začne Ptujska pohodniška pot, ki vas vodi skozi idilično valovito pokrajino, posejano z vinogradi in sadovnjaki. Na poti lahko spoznavate odlična lokalna bela vina in druge gastronomske posebnosti. Peš ali s kolesom pa se lahko odpravite tudi v osrčje Haloz na desnem bregu Drave. Le redko kje lahko popotnik izbira med tako številnimi potmi. Speljane so med griči in dolinami ter postrežejo s čudovitimi panoramskimi pogledi na preplet vinogradov, starih sadovnjakov in gozdov. Tik ob hrvaški meji se pri Ormožu ustavite še v raju za ptice in druge živali v Ormoških lagunah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta