(FOTO) Poglejte, zakaj Marakeš imenujejo tudi Rdeče mesto

Anja Cej
12.07.2021 06:00
Turiste očarajo maroška kulinarika, veličastni riadi in elegantna arhitektura.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Terase na strehah omogočajo razgled nad opečnatimi zgradbami, zaradi katerih Marakeš imenujejo Rdeče mesto.
Anja Cej

Medina, stari del mesta, je labirint ozkih in zavitih ulic, na katerih stoji kar 6000 stojnic. Tržnica, ki je sinonim Marakeša, ponuja skoraj vse, od berberskih preprog do sodobne elektronike. Že po nekaj metrih se turisti izurijo v barantanju in se spoprijateljijo z domačini. Prva cena, ki jo prodajalec ponudi, je navadno za več kot pol višja, kot pričakuje za dejansko plačilo. Je mesto, kjer preteklost sreča sedanjost. Globoko v medini so osli še vedno glavno prevozno sredstvo, na obrobju pa so parkirani najnovejši, ekskluzivni avtomobili.

Tržnica, ki je sinonim Marakeša, ponuja skoraj vse, od berberskih preprog do sodobne elektronike.
Anja Cej

Večina turistov se raje kot za klasičen hotel odloči prenočiti v riadu. Riad je tradicionalna maroška hiša z notranjim dvoriščem. Na prvi pogled mogoče ne obeta veliko, saj se nahaja v stari medini, na glasni ulici z visoko razpadajočo fasado. Za vrati pa se skriva popolnoma drug svet. Notranje dvorišče ponuja obilo zelenja s fontano ali bazenom. Ne manjka oblazinjenih kotičkov z nizkimi mizicami in preprogami v arabskem slogu, kjer turista vedno čaka tradicionalen metin čaj.

Tradicionalni metin čaj, vroč in izredno sladkan, je dobrodošlica vsakemu turistu.
Anja Cej
Riad je tradicionalna maroška hiša z notranjim dvoriščem, ki ponuja obilo zelenja s fontano ali bazenom.
Anja Cej

Za občutek intime poskrbijo na dvorišče orientirana okna, ki pa skrbijo tudi za prijetno klimo v vročih poletnih dneh, ko temperatura doseže tudi 45 stopinj Celzija. Klasičen maroški zajtrk, postrežen na strehi riada, je izkušnja, ki je ne sme zamuditi noben turist.

Klasični maroški zajtrk
Anja Cej
Anja Cej

Opečnate zgradbe, zaradi katerih celotno mesto žari v rdeči barvi, dajejo prostor tudi zelenim oazam. Subtropski vrt Jardin Majorelle in njegov manjši brat Le Jardin Secret ponujata dom številnim pticam in ribam. Turistu pa sprehod ne ponuja le ogleda palm, kaktusov in nasadov bambusa, ampak tudi pobeg iz kaotičnih ulic.

Sredi betonske džungle se za več metrov visokim zidom skriva botanični vrt Jardin Majorelle, oaza sredi velemesta.
Anja Cej
Saadska grobnica, ena najbolj priljubljenih turističnih atrakcij
Anja Cej
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta