Zaljubljen v Maroko

Aleš Čakš
30.11.2019 00:00
Z vsakim novim obiskom sem bolj navdušen nad Marokom. Prav zaljubljen sem v deželo barv, bogate zgodovine in kulture, vonjav, narave, eksotike in drugačnega življenja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plaža v Essaouiri
Shutterstock

V Marakeš, Fez ali Essaouiro (mesto ob maroški obali) me vleče zaradi čudovite narave, podnebja (zelo uživam v sončenju januarja na terasi), prijaznih ljudi, predvsem pa neizmernega bogastva kulture, zgodovine, barv, rastlinja in za evropske razmere zelo posebnega načina življenja.

Prvikrat sem bil v Maroku pred 12 leti. Ljubezen na prvi pogled. Ne bom pozabil, kako sem s kolegico iz takratne službe sedel na terasi enega izmed lokalov na verjetno največji znamenitosti Marakeša, trgu Jamaa El Fna. Bilo je marca, zelo se je že otoplilo, souki (pokrita tržnica z nešteto mini stojnicami v medini) so vrveli od ljudi, vsi veseli in nasmejani, pil sem metin čaj … trenutek, ki ga ne bom nikoli pozabil. Nekaj posebnega je bilo v njem, nekaj večnega, nekaj, kar sem želel še večkrat podoživeti. In tudi sem in še bom.

Poleg trga Jamaa El Fna in vrtov Le Majorelle je zdaj že dve leti v ospredju zanimanja turistov v Marakešu tudi muzej Yvesa Sainta Laurenta.
Osebni Arhiv Aleš Čakš

Eksotika in ekstravaganca

Riad Boustane v Marakešu
Osebni Arhiv Aleš Čakš

Marakeš pooseblja Maroko. To mesto je bilo že v sedemdesetih letih minulega stoletja pribežališče svetovnega jet seta, hedonizma, drugačnosti, divjega življenja. Eksotična ekstravaganca življenja. Medina (stari del mesta) je čarobna, sprehajanje in zgubljanje v njenih soukih je prvovrstno doživetje, povsem drugačen utrip arabskega mesta. Mesto diši po lokalnem kruhu, po vrtnicah, po začimbah. Vsenaokrog barve: v začimbah, v hrani, v tepihih, v hišah, na ljudeh, maroška kombinacija rumene in modre barve pa je sploh nekaj posebnega. Trg Jamaa El Fna je brez dvoma prva znamenitost Maroka. Veličastna mešanica maroškega načina življenja na enem mestu; zvoki tradicionalne arabske glasbe, stojnice  sočnimi sadeži in sokovi, odprtimi lokali z lokalno hrano, plešoče kobre na uličnih prodajalcih fotoutrinkov … Korak, dva stran od medine in več kot 1.000 riadov (značilnih maroških hotelov z odprtim dvoriščem, še vedno tudi prebivališča domačinov) pa že urbano novo mesto z razkošnim vrtom Le Majorelle in še bolj elegantnim muzejem Yves Saint Laurenta. Paša za oči.

Fez. Starejše mesto od Marakeša, z najstarejšo univerzo na svetu. Z znamenito barvilnico usnja, mistično medino (starim delom mesta v obzidju), mestnim parkom z veličastnimi kaktejami, z mošejami, ki jemljejo dih. Nikakor ne drži, da sta si Marakaš in Fez podobna, kot pravijo nekateri Maročani. Morda za njih, zame sta to dve zelo različni mesti, z dvema energijama; eno bolj sredozemsko, z vplivi Andaluzije (Fez), in drugo s hedonističnim pridihom arabskega sveta, afriškim podnebjem, bližino mogočnega gorovja Atlas in doline Ourika.

Tri ure vožnje z avtobusom iz Maroka pa ob Atlantiku leži staro ribiško mestece Essaouira. Še en dragulj, spet malo drugačen od Marakeša in Feza. Seveda so podobnosti - medina, raznolike stojnice, kuskus, tažini, ribe … - a spet nekaj unikatnega, morskega, s tako domačimi in pristnimi lokali za prehranjevanje in pitje metinega čaja, da se ti zazadi, da si odpotoval daleč nazaj v preteklost. V svet prvinskosti, globoke tradicije, starodavne kulture … Mivka mestne plaže, butanje valov Atlantika mestu vliva nepozabno karmo in novo maroško doživetje ob tradiciji medin, soukhov, rdeče prsti, neskončnega števila arganovih dreves, ki rastejo le v Maroku, sploh največ pa jih je prav v bližini Essaouire.

Gospe v ženskih kooperativah prebirajo arganova semena, iz katerih nastajajo olja, mila, rastlinsko olje, kozmetika …
Osebni Arhiv Aleš Čakš
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta