(FOTO) Mestni oddih: Obisk Dunaja ne mine brez dunajskega zrezka

Aleš Čakš
31.07.2020 05:00

Že nekaj let se večkrat na leto poslovno in zasebno vračam na Dunaj. Nikoli si ne bi mislil, da me bo to mesto bolj navduševalo, kot me, denimo, Berlin. Mesto prepleta klasike s sodobnostjo se iz leta v leto bolj spreminja v moderno in pametno metropolo, ki jo mnoge revije, med njimi na primer Monocle, vedno uvršča med mesta, kjer je najbolje živeti na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spittelberg: nekoč bordeli, danes urbane trgovine, butiki, lokali in izbrane restavracije.
Aleš Čakš
‘Zlata’ dunajska katedrala, morda največji ponos mesta.
Aleš Čakš
Dunajski zrezek, brez njega Dunaja pač ni
Profimedia

Trendovsko-boemska četrt Spittelberg

Hm, Spittelberg … Nekaj korakov od dunajske Muzejske četrti (Museumsquartier) se skriva majhna četrt z ozkimi uličicami ter majhnimi lokali in trgovinami, ki ponujajo izbrane modne in urbane dizajnerske izdelke. Četrt, ki je pred stoletji slovela po bordelih, je zdaj znana kot umetniško-boemski predel z restavracijami, lokali in sodobnimi trgovinami. Tudi brez obiska te četrti zame Dunaja že nekaj let ni več.
Čeprav Spittelberg deluje kot vasica sredi velemesta, z malo avtomobili in veliko pešci, je bilo nekoč povsem drugače. Tu so se bohotili pašniki, z gradnjo bolnišnice pa se je Spittelberg počasi spreminjal v mestece. Četrt je ljudem vrsto let ponujala tudi poceni gostišča in bordele. Na pestro zgodovino tamkajšnjih stavb zdaj spominjajo napisi na njih, Spittelberg, nekoč nezaželeno območje, pa je zrasel v eno bolj priljubljenih dunajskih četrti za mladino in mlade po srcu.

Sodobna arhitektura na Dunaju; spoj urbanega s klasiko.
Aleš Čakš

Iz rdeče četrti v umetniško

K temu, da je ohranil pečat preteklosti, ki mu ga dajejo stare stavbe in tlakovana tla, so pripomogli s protesti predvsem umetniki. Mestna oblast je želela četrt namreč podreti in jo spremeniti v moderen del Dunaja. Vpliv umetnikov in umetnosti je zdaj viden predvsem v umetniških butikih in trgovinicah. Med temi je tudi Werkbank, butik za mlade, še neuveljavljene modne in industrijske oblikovalce, nekakšna trgovina s konceptom. Tu lahko oblikovalci predstavijo in prodajajo svoje izdelke: nakit, pohištvo in dodatke, od skodelic do očal.

Novodobna spalna naselja z bogato krajinsko ureditvijo.
Aleš Čakš

Na kavo in po mizo

Med trendovske trgovine s konceptom med drugimi sodi tudi Das Möbel. Že ime trgovine pove, kaj je v njej naprodaj. A poleg pohištva, ki je tu prav tako nekaj posebnega in unikatnega, je v prodajalni tudi kavarna. Stole, na katerih sedite, in mizo, na kateri postrežejo espresso za dva evra, lahko tudi kupite.

Preddverje hotela Penta na slikoviti ulici Margaretenstrasse je hkrati tudi trendovski bar za hotelske in zunanje goste.
Aleš Čakš

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta