(TOTI LIST) National Geographic in kanal Discovery v šoku: Odkrili so še povsem neznano vrsto slovenskih ministrov!

Jože Najditelj
23.09.2024 06:00

V projekt so do tega trenutka vložili že 740.000 evrov, a bodo produkcijski stroški strmo narasli. Zakaj?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti List

"Takole je bilo ... nekaj sem brskal po instagramu in pri tem naletel na novico nekega slovenskega medija Večer, da je odstopil šolski minister Darjo Felda. Nič posebnega, ne? Pa me prav takrat kliče naš sodelavec iz Slovenije, pa ga vprašam, kdo je ta Felda. On pa - Felda kdo? Pojma ni imel, da ima Slovenija šolskega ministra. Za ministrstvo je vedel, ker ga pravkar nekaj sračkajo s temi NPZ-ji, za ministra ne. Potem sem poslal mail vsem našim sodelavcem in znancem v Sloveniji, kakšnih 420 se jih je odzvalo, pa nihče ni vedel, kdo je to. V tistem trenutku mi je bilo jasno, da smo pred fantastičnim odkritjem," nam je ves navdušen pripovedoval David F. Elda, vodja oddelka za nova odkritja pri National Geographicu.

"Gre za odkritje, ki ga, če se zadržimo zgolj v Sloveniji, lahko primerjamo z najdbo neandertalčeve piščali iz Divjih bab. Odkritje, da obstaja vrsta, ki je nihče še ni videl ali poznal, je senzacija svetovnega pomena," nam je pojasnila Deborah Daryo s kanala Discovery, kjer bodo v koprodukciji z National Geographicom posneli dokumentarno serijo v 16 delih, ki bo objavljena že konec tega leta. "Na kanalu Discovery smo posneli že več serij, povezanih z neznanimi letečimi predmeti, pošastjo iz Loch Nessa, da o iskanju jetija niti ne govorimo ... Tokrat pa bomo s kolegi lahko praktično v živo predstavili resnično vrsto, ne le slabih in zmiganih posnetkov nekih morda celo neobstoječih bitij," je dodala Daryova.

Felda ni edini primerek

"16 nadaljevanj je logična izbira," je dodal Elda, saj so - kot pravijo v njihovem žargonu - odkrili zlato jamo. "Ne gre zgolj za tega ministra, za katerega sta slovenska in svetovna javnost slišali prvič, pač pa so naši raziskovalci, ki so s tremi snemalnimi helikopterji, dvema šleperjema s tehnično opremo in našo ladjo Government Explorer že dopotovali v Slovenijo, ugotovili, da Felda ni edini primerek te posebne vrste, ki obstaja, a nihče ne ve zanjo," je navdušeno pripovedoval Elda. Tako bodo že v prihodnjih dneh poskušali najti Franca Propsa, ki je po za zdaj neuradnih informacijah raziskovalcev minister za javno upravo.

"Bolj ko smo vrtali, več odkritij je sledilo," je našim reporterjem povedal vodja slovenske odprave John Finder. "Ta trenutek smo pristali na helikopterski ploščadi ljubljanskega UKC, od koder se odpravljamo na lov za Igorjem Papičem, ki je, tako zagotavljajo v vladnem uradu za komuniciranje, tudi minister te vlade. Usklajujemo se z osebjem predsednika vlade Roberta Goloba, ki je, nerad sicer, privolil, da nam bo povedal kaj več o svojih domnevnih ministrih," je še dejal Finder.

Posebna vrsta državnih funkcionarjev

Zdaj je že jasno, da bo serija imela naslov Invisible ministers - An extraordinary story about an incredible find of a special kind of state functionaries (Nevidni ministri - Izjemna zgodba o neverjetni najdbi posebne vrste državnih funkcionarjev), in v obeh organizacijah računajo, da bo svetovna uspešnica, saj jo bodo od oktobra promovirali s posebnimi oglasnimi sklopi: "Pozabite na NLP, jetija, pošast iz Loch Nessa, duhove, Nostradamusa in ostale traparije ... To, kar imamo tokrat, je resnično!"

V projekt so do tega trenutka vložili že 740.000 evrov, a bodo produkcijski stroški strmo narasli. Zakaj? "Poglejte, če bi šlo zgolj za dva, tri posebne primerke, bi se stroški ustavili pri milijonu, kar je običajen proračun za take oddaje. Ampak mi moramo najti še Matejo Čalušić, Jožeta Novaka, Aleksandra Jevška, Valentino Prevolnik Rupel, da o Boštjanu Poklukarju niti ne govorimo. Se zavedate, kolikšni stroški so to? Ministrice in ministre moramo najprej najti, najtežji del pa je identifikacija, saj ga ni državljana Slovenije, ki bi jih z gotovostjo prepoznal ali brez globokega dvoma potrdil njihovo istovetnost. Mi smo vendarle renomirana organizacija, ne moremo si privoščiti, da bi posneli napačno osebo," nam je še pojasnil Elda iz National Geographica.

Še jih iščejo

Terenska ekipa pa se ta trenutek sooča z vrsto izzivov. "Naš lokalni vodič se že 48 ur trudi, da bi našli Feldo, sočasno pa nam iz vlade ponujajo nekega Vinka Logaja, ki ga prav tako nihče ne pozna, kaj šele, da bi ga videl. Ta trenutek iščemo tudi nekega Boruta Sajovica, obeta pa se nam še ena težava. Imate namreč ministrico Emilijo Stojmenovo Duh, katere obstoj je potrjen, za potrebe snemanja oddaje nam je namreč ponudila prenosne računalnike, saj jih ima menda preveč. Vendar je še ne bomo snemali, čeprav bi sodila v koncept oddaje - ker bo, tako nas prepričujejo, kmalu izginila iz vladne palače," nam je še povedal Finder, ki je bil seznanjen tudi s tem, da omenjene ministrice minuli teden niso videli v državnem zboru, kamor je bila povabljena.

"Zdaj se moram posloviti, dobili smo informacijo, da so naši locirali Poklukarja. Te priložnosti ne smemo zapraviti," nam je vljudno dejal Finder in sedel v helikopter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta