Koliko nas je stal evrovizijski nastop skupine Joker Out? Prihajajo prve številke, ki vas bodo presenetile ...

Denis Živčec Denis Živčec
18.05.2023 13:04

Naše evrovizijske predstavnike je v Liverpoolu spremljala ena najmanjših, a po besedah TV Slovenija najučinkovitejših delegacij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupino Joker Out je spremljala ena najmanjših delegacij na letošnji Pesmi Evrovizije v Liverpoolu. 
Reuters

Pesem Evrovizije 2023 se je v Liverpoolu razpletla, kakor se pač je. S švedsko zmagovalko in nekaj grenkega priokusa za Slovence, ki smo sicer veseli, da se je skupina Joker Out uvrstila v finale, po velikem trudu, ki so ga naši predstavniki vložili v promocijo svojega nastopa, pa bi si želeli kakšno mesto višje. A gledalci in žiranti so povedali svoje. No, svoje te dni na družbenih omrežjih pravijo tudi gledalci, med katerimi se je pojavilo nekaj špekulacij, koliko je udeležba Slovenije na Evroviziji stala. Prebrati je tudi izjemno visoke številke, nekdo je zapisal, da nas je nastop stal kar 6,5 milijona evrov. Kar bi sicer bil znesek, ki so ga nekoč porabili skoraj za izvedbo celotne Evrovizije. Z vprašanji o stroških in tem, koga vse smo v Liverpool sploh poslali, smo se obrnili na RTV Slovenija. 

Da je Slovenija sploh smela stopiti na evrovizijski oder, je najprej morala plačati 75.069 evrov.
Reuters

Tam sicer končne stroške sodelovanja še morajo sešteti, pojasnili pa so, da je letošnja prijavnina, torej prispevek, s katerim si televizija zagotovi udeležbo na festivalu, znašala 75.069 evrov.

Do informacij, kako visoko prijavnino plačujejo ostale države, je težko priti, a je lani v javnost prišel zanimiv podatek, da je Španija za svoj odmevni nastop s pevko Chanel, ki je na koncu pristala na 3. mestu, odštela 680.000 evrov, od tega naj bi bilo 302.000 evrov participacije. Zaradi izjemno visokega prispevka imajo države velike peterice mesto v finalu že zagotovljeno. 

Kaj je bilo letos všteto v teh 75.069 evrov slovenske pristopnine? "V participaciji je bila všteta udeležba Slovenija na Pesmi Evrovizije, prenos in prihodki od televotinga in evropskega pokrovitelja projekta," pojasnjujejo na RTV Slovenija. Skupina Joker Out je pred prireditvijo nastopila na vseh ključnih predevrovizijskih zabavah po Evropi in Izraelu, od Barcelone, Madrida, Amsterdama do Varšave in Tel Aviva. Stroške njihovega gostovanja so krili organizatorji teh prireditev. 

Promocija slovenskih predstavnikov na družbenih omrežjih je bila letos močnejša kot kadarkoli. Kdo je bil zanjo zadolžen in kolikšen je bil strošek tega? "Pri promociji je ekipa TV Slovenija sodelovala s samo skupino Joker Out ter njihovo ekipo, ki skrbi za promocijo. Končnega stroška še nimamo," odgovarjajo na Kolodvorski. 

Loreen from Sweden appears on stage after winning the 2023 Eurovision Song Contest in Liverpool, Britain, May 14, 2023. REUTERS/Phil Noble
Phil Noble

Ob Misiji Liverpool, internem izboru predstavnikov, ki je februarja nadomestil Emo, je bilo s strani RTV Slovenija rečeno, da bo denar, prihranjen z neizvedbo Eme, investiran v evrovizijski nastop naših predstavnikov. Kaj se je s tem denarjem nato zgodilo? "Namenili smo ga okrepljeni promociji skupine in skladbe pred Pesmijo Evrovizije in razlika je glede na pretekla leta očitna," pojasnjujejo.

V Liverpoolu seveda niso bili samo člani skupine Joke Out, tam so bili tudi drugi člani slovenske delegacije. "Ves festival so bili na prizorišču člani skupine, vodja delegacije, PR-skupine in projekta, strokovnjakinja za promocijo na socialnih omrežjih, art direktor nastopa in promocijskih aktivnosti na televiziji ter spletu in snemalec, ki je snemal materiale za vse prispevke, reportažo. Prvi teden sta bila na prizorišču režiser odrskega nastopa in avtor lučne postavitve, drugi teden dopisnica TV Slovenija, asistent vodje delegacije ter odgovorni urednik Razvedrilnega programa TV SLO. Slovenska delegacija je bila po številu najbolj skromna od vseh na Pesmi Evrovizije, a po rezultatih ena učinkovitejših," še odgovarjajo na TV Slovenija.  

epa10626371 The winner of the 67th Eurovision Song Contest, Loreen from Sweden performs the winning entry at the M&S Bank Arena in Liverpool, Britain, 13 May 2023. Liverpool is hosting the 2023 Eurovision Song Contest on behalf of Ukraine. EPA/ADAM VAUGHAN
Adam Vaughan

   

Končne številke seštevajo tudi v Liverpoolu. Po prvih izračunih naj bi prireditev izpeljali z budžetom 27 milijonov evrov, od tega naj bi od 9 od 19 milijonov prispevala televizija BBC, 10 milijonov naj bi primaknila vlada, mestna občina Liverpool pa naj bi v spremljevalne dogodke investirala okoli 5 milijonov funtov. Po podatkih CNBV naj bi se končna številka vrtela okoli 34 milijonov evrov. 

Liverpoolska tako v zgodovino ne bo šla kot ena najdražjih Evrovizij. Leta 2013 so za izvedbo prireditve v švedskem Malmöju porabili okoli 19 milijonov evrov, precej manj kot leta 2009 v Moskvi, kjer je prireditev stala 38 milijonov evrov. V Düsseldorfu so leta 2011 odšteli okoli 28 milijonov, v Köbnhavnu leta 2014 okoli 52 milijonov. Rekordno draga ostaja Evrovizija 2012, ki jo je gostil azerbajdžanski Baku. Tam so za šov odšteli med 62 in 74 milijoni evrov, a so tudi zgradili novo dvorano, ki je stala skoraj 100 milijonov evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta