(KOMENTAR) Denis Živčec po Evroviziji: Kakorkoli ljubke pevce že imamo, umanjkal je "uau" efekt

Denis Živčec Denis Živčec
14.05.2023 04:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Phil Noble

Utrujeni in opazno poklapani so člani skupine Joker Out dan po finalu Pesmi Evrovizije sedli na zelo zgodnje letalo in se preko Carigrada vrnili domov. Mavrični mehurček je počil. Kdo se ne bi počutil trapasto, ko ljudje več mesecev vate evforično vreščijo, da si najboljši na svetu, potem pa te fliknejo na kislo 21. mesto. Že res, da naj bi Slovenci bili zadovoljni že s prebojem v finale, a to smo doživeli še sedemkrat in počasi ne omedlevamo več. Trenutno nas finale tolaži ravno dovolj, da se ne sproži moralna panika okoli tega, ali nas sodelovanje v tej disko Gomori pelje v bankrot in večni ogenj.

Evrovizija: Joker Out nezadovoljni z uvrstitvijo. Slovenijo razdvojil komentator Andrej Hofer

Joker Out so z ekipo dali vse od sebe. Prepotovali so Evropo in odlično promocijo peljali na družbenih omrežjih. Razširili so mednarodno prepoznavnost in pridobili nove poslušalce, kolege. Zaradi 21. mesta ne bodo prodali niti ene vstopnice manj. Njihova zasluga je, da je Slovenija trideset let po prvem samostojnem nastopu v boljši evrovizijski formi kot kadarkoli. Pokazali so pot, ki bo prej ali slej pripeljala v pravo smer. Vse jim je bilo jasno, tudi to, da Evrovizija zahteva garanje. Zahteva pa tudi konkretnejši finančni vložek in nekaj lobiranja. Skromen nastop je edino, kar me je pri Sloveniji letos zmotilo. Kakorkoli ljubke pevce že imamo, umanjkal je "uau" efekt. Ko gre za Evrovizijo, se Slovenija rada obnaša kot podsaharska država. Škrtost in nedomiselnost, prozorno zapakirani v ljubezen do minimalizma, mi začenjata iti na živce. Najti moramo način, kako bo Evropi čeljust padla dol. Manjši plejerji se moramo žal truditi še bolj.

Pesem Evrovizije potuje na Švedsko, Joker Out na 21. mestu, a ena država nam je namenila svojih 12 točk

Evrovizija je vzporedni svet iluzij. Neznani pevci v njej čez noč postanejo superzvezde, povprečni piarovci dobijo kompleks boga in se začnejo obnašati, kot da z opravljanjem svojega dela novinarjem delajo usluge, novinarji se pretvarjamo, da poročamo s fronte. Ko glasovanje mehurček predre, ostanemo sredi resničnega sveta zelo zmedeni. Paziti moraš na ego in prizemljenost. In ne odnehati. Nekega dne nam bo uspelo. Nekega dne se bodo ljudje naveličali megadragih in hiperzloščenih švedskih nastopov, ki so tako popolni, da dajejo vtis, kot pravi moj novinarski kolega, da jih je ustvarila umetna inteligenca. Švedska smer ni prava. Evrovizija ne sme postati tekmovanje v dragi produkciji, a nekaj šova mora biti.

Glavni zmagovalec je letos Liverpool. Mesto Beatlov Evrovizije ni potrebovalo, a jo je v imenu Ukrajine sprejelo in opravilo z odliko. Zdaj vsi vemo, da so Liverpoolčani najprijaznejši, mesto pa frajersko. Obiskovalci so v zadnjih dneh pri njih pustili okoli 40 milijonov evrov, v izbor so jih vložili okoli enajst milijonov. Ni ga mesta, ki bi za prireditev, zgrajeno na sanjah o svetu ljubezni, strpnosti in miru, bilo primernejše. Imagine. Liverpool je ljubezen. Do glasbe, originalnosti in življenja nasploh. Evročarovnija je izpuhtela, Beatli so ostali, evrovizijski vilini pa so se vrnili v svoje države, nazaj v resničnost. Vsak s svojim koščkom Liverpoola. Vsak po svoji Penny Lane.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta