Kaj pa, če Slovenija nocoj čisto zares zmaga na Pesmi Evrovizije?

Še pred razpletom nocojšnjega velikega evrovizijskega finala si, kljub temu, da se zdi, da lahko zmago Švedske prepreči le še višja sila, privoščimo malce sanjarjenja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skupini Joker Out mnogi napovedujejo eno najvišjih slovenskih uvrstitev doslej. 
Epa

Vse kar potrebuješ, je ljubezen. All you need is love. Legendarna skladba najbolj legendarne liverpoolske četverice te dni skoraj na vsakem koraku odzvanja po evropski prestolnici popa. A Liverpool potrebuje še nekaj drugega - finale Pesmi Evrovizije, ki jo je, v tem so si  tisti, ki jo doživljajo v živo, enotni, organiziral tako fantastično, da se bo o njej še dolgo govorilo. Mesto, ki sicer slovi po drugačni glasbi, se je v prireditev, ki jo gosti v imenu Ukrajine, vrglo na polno in z njo do zadnjega kotička obarvalo svoje ulice, simboli Evrovizije so prisotni na vsakem koraku, iz skoraj vseh lokalov odzvanjajo evrovizijske popevke, celo legendarni The Cavern Club, v katerem so The Beatles nastopili 292-krat, je pripravil pester predevrovizijski program. Hey Jude in Take Me To Your Heaven hkrati torej.

Liverpoolska rumena podmornica z ukrajinskim pridihom. 
Denis Živčec

Na tisoče tujcev je prišlo navijat za svoje predstavnike in v živo doživet najbolj bleščečega od evropskih šovov. Po grobih izračunih naj bi okoli 100.000 obiskovalcev v času Evrovizije v Liverpoolu pustilo okoli 40 milijonov funtov, sama organizacija pa naj bi stala okoli 11 milijonov.

Ulice krasijo zastave, vabila na evrovizijske zabave, veliki beli golobi s tradicionalnimi ukrajinskimi motivi, in ... sladko pričakovanje, ki bo nocoj doživelo vrhunec.

Evrovizijski finale. In v njem je po dolgem času spet Slovenija, ki jo s skladbo Carpe Diem zastopa skupina Joker Out. Odzivi po drugem predizboru so odlični, pričakovanja visoka. Evrovizijski oboževalci, zbrani v Liverpoolu, slovensko peterico obožujejo, kako bodo nocoj glasovali milijoni pred ekrani, pa je težko napovedati. Žirant so svoje glasove oddali že po petkovi večerni generalki. Polovica odločitve je torej že padla, le rezultate je potrebno še razkriti.

Švedinja Loreen ima na stavnicah neverjetnih 53% možnosti za zmago. 
Reuters

 

Kaj pa ... če nam enkrat uspe?

Glede na evrovizijske travme iz preteklosti in stanje na stavnih lestvicah se sicer zdi malo verjetno, ampak ... Kaj, bi se zgodilo, če bi nocoj zmagala Slovenija? Poigrajmo se malce s to drzno mislijo. Protokol je jasen. Če bi zmagali Joker Out, bi to pomenilo, da bi ob koncu prireditve morali na oder, prevzeti nagrado, zmagovalno skladbo bi nato, najverjetneje v metežu zlatih lističev, odpeli še enkrat. V evrovizijskem tiskovnem središču, ki se nahaja tik ob liverpoolski areni, bi sledila velika tiskovna konferenca zmagovalcev, kjer bi jim vprašanja postavljali novinarji iz 37-ih sodelujočih držav. RTV Slovenija bi kot aktivna članica Evropske radiodifuzne zveze postala uradna gostiteljica Pesmi Evrovizije 2024. V sodelovanju z vlado in posameznimi občinami bi nato morala preučiti možnosti, kje bi prireditev lahko organizirala. V tujini v tem primeru objavijo javni razpis, na katerega se občine prijavijo, po podrobni analizi pa nato izberejo mesto, ki je za tako velik projekt najbolj primerno. Imeti mora dovolj veliko dvorano, prostor za tiskovno središče, dobro urejen javni prevoz, dovolj nastanitvenih možnosti in zagotoviti najvišjo stopnjo varnosti. Izvedbo projekta bi nato zagotovil denar EBU, zbran iz participacij, denar iz proračuna občine gostiteljice, državna in sponzorska sredstva, gre pa tudi za turistično promocijo države. Stroški organizacije so zelo različni, v Liverpoolu so v Evrovizijo investirali okoli 11 milijonov evrov, v Bakuju leta 2012 pa kar 160 milijonov. Glede na število dovolj velikih dvorani, se najverjetnejša izbira v Sloveniji zdijo Stožice.

Finska je pripravila enega najbolj "odbitih" nastopov letošnjega izbora. 
Reuters

Leta 1995, ko je za nekaj časa na vrhu stavnih lestvica pristala Darja Švajger s skladbo Prisluni mi, se je v Sloveniji pojavila tudi nenavadna ideja, da bi Evrovizijo lahko gostil kar Bled, oder pa bi bil nameščen na otoku sredi jezera. Romantična ideja, ki pa je danes zaradi kapacitet in organizacijskih potreb izbora povsem neizvedljiva. RTV Slovenija bi nato v enem letu skupaj s strokovnjaki EBU pripravila prireditev, ki bi bila tudi turistična promocija države. Kdo bi jo povezoval? Bernarda Žarn, Klemen Slakonja, Lorella Flego, Katarina Čas, Bojan Cvjetićanin? Kdo bi nastopil v šovprogramu? Laibach, Luka Šulić, Joker Out? Kdo ve.  A dovolj sanjarjenja. 

Švedski pripisujejo kar 53% možnosti za zmago

V resnici se ob pogledu na stavne lestvice zdi, da lahko zmago Švedske prepreči le še višja sila.  Pevki Loreen s skladbo Tattoo pripisujejo neverjetnih 53% možnosti za zmago, četudi mnoge skladba že kar preveč spominja na Euphorio, s katero je nekoč zmagala v Bakuju. Na drugem mestu je Finec Käärijä s skladbo Cha Cha Cha, tretja je Ukrajina, ki jo s skladbo Heart of Steel zastopa Tvorchi. Slovenija je na stavnicah trenutno na 19. mestu.

Italijo bo nocoj zastopla sanremski zamgovalec Marco Mengoni
Epa

Na odru 67. Evrovizije bodo nastopili še predstavniki velikih pet - Nemčije, Francije, Italije, Velike Britanije in Španije - ter Ukrajine kot lanske zmagovalke. Poleg Joker Out so si v četrtek vstopnico za finale zagotovili še predstavniki Albanije, Cipra, Estonije, Belgije, Avstrije, Litve, Poljske, Avstralije in Armenije.

Na prvem predizboru v torek pa so se v finalno tekmovanje uvrstili predstavniki Hrvaške, Moldavije, Švice, Finske, Češke, Izraela, Portugalske, Švedske, Srbije in Norveške. Novost letošnjega tekmovanja je, da so o finalistih odločali izključno gledalci v državah, ki tekmujejo v posameznem polfinalu, s telefonskim oz. sms glasovanjem ter z glasovi, oddanimi v evrovizijski aplikaciji. V finalnem tekmovanju pa bo svoje glasove oddalo tudi 37 nacionalnih strokovnih komisij. Slovenske glasove bo sporočila Melani Mekicar

Kako visoko bo priletela raketa Let 3?
Reuters

V finalnem šovu se bo voditeljicam obeh predizborov - ukrajinski pevki Julii Sanina, igralki Hannah Waddingham in žirantki britanskega šova talentov Aleshi Dixon - pridružil še komik Graham Norton, ki velja za eno najbolj znanih televizijskih osebnosti angleško govorečega sveta.

Srbski predstavnik Luke Black poje o tem, da se mu samo spi, medtem ko svet gori. 
Epa

Ukrajini se bodo poklonili s posebno točko oz. nastopom 11 izvajalcev, med katerimi bo tudi lanskoletna zmagovalna skupina Kaluš Orkestra, ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu pa organizatorji niso odobrili video nagovora, pri čemer so se sklicevali na nepolitično naravo Evrovizije. Medtem je v Liverpool priletela lepa novica, da o vrnitvi na tekmovanje razmišlja Luksemburg. A še prej izberimo novega zmagovalca. Srečno, Joker Out! 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta