Pesem Evrovizije: Dober večer, Liverpool!

Denis Živčec Denis Živčec
09.05.2023 05:00

V liverpoolski areni nocoj prvi evrovizijski polfinale, v njem tudi razvpiti hrvaški Let 3, Joker Out pa čaka na četrtek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rečani Let 3 so že na vajah dali jasno vedeti, da nameravajo Evropo osupniti. Z vsem, kar imajo.
Chloe Hashemi/EBU

Kralja in kraljico so Britanci že dobili, 67. Evrovizija pa se začne nocoj. Ne povsem njihova, saj jo gostijo v imenu Ukrajine, a bo polna liverpoolskega šarma in britanskega občutka za blišč. "Združeni z glasbo" je poveden slogan, ki so ga nadeli največjemu in najbolj ljubljenemu evropskemu glasbenemu šovu, od katerega si tudi Slovenci letos obetamo kar veliko, saj smo v ogenj poslali trenutno najbolj priljubljeno slovensko skupino Joker Out, ki se je priprav na svoj veliki večer lotila s še ne videno gorečnostjo. Prepotovali so Evropo in Izrael, pridobili na tisoče oboževalcev, se z dna povzpeli nekam na sredino stavnih lestvic, zdaj pa morajo počakati le še na četrtek, ko bo njihov drugi polfinalni večer.

Uspešno je fantovska peterica opravila večino vaj, pred njimi so le še vroče generalke. Vnesli so nekaj popravkov pri lučeh, zaslonih in kamerah. Izvajalci v televizijskem šovu poleg skladbe stavijo tudi na vizualno prepoznavnost in temu je sledil tudi Joker Out. Oblačila njegovih članov bodo krasile idrijske čipke, kulturni simbol Slovenije. Oprave, ki si jih zamislil modni oblikovalec Damir Rakovič - Ponorelii, bomo videli v četrtek in, če bo sreča, še v sobotnem finalu.

Joker out na turkizni preprogi Pesmi Evrovizije v Liverpoolu.
Corinne Cumming/ebu

A najprej prvi polfinalni večer. Nocoj se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki petnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Norveška, Malta, Srbija, Latvija, Portugalska, Irska, Hrvaška, Švica, Izrael, Moldavija, Švedska, Azerbajdžan, Češka, Nizozemska in Finska. Slovenci bomo zagotovo z zanimanjem spremljali, kako se bodo odrezali ekscentrični hrvaški predstavniki, Rečani Let 3 s kontroverzno in političnih sporočil polno skladbo Mama ŠČ!. Pritegnili so veliko pozornosti, na vajah, ki so bile letos sicer zaprte za javnost, pa predstavili enega najbolj čudnih in izvirnih nastopov v evrovizijski zgodovini. V igri za končno zmago jih stavnice trenutno uvrščajo na 16. mesto, na 17. srbskega predstavnika Luka Blacka, na 18. pa naš Joker Out.

Let 3 so se z našimi predstavniki dobro ujeli in jih že pred Evrovizijo v svojem slogu povabili na "grupiča". Njihov refren "Mama kupila traktora" je med oboževalci postal že skoraj ponarodel. Ali bo Evropa nagradila hrvaško eksplozijo ekscentričnosti, bo jasno že čez nekaj ur.

Velika Britanija gosti Evrovizijo kot lani drugouvrščena država. V Torinu je slavila ukrajinska zasedba Kalush Orchestra s skladbo Stefania, za njo pa je bil Britanec Sam Ryder s pesmijo Space Man. Združeno kraljestvo je za prireditev v ožji izbor določilo mesta, kot so Manchester, Birmingham, Newcastle, Leeds in Sheffield, med končnima Glasgowom in Liverpoolom, znanem kot mestu skupine The Beatles, pa je s svojo ponudbo prepričalo zadnje. Britanski BBC bo Eurosong prenašal iz liverpoolske Arene z okoli 11.000 gledalci. Vstopnice za vse tri večere so pošle v pičle pol ure in stale tudi do 350 evrov. Preprost, a zelo lep 450 kvadratnih metrov velik oder ponazarja objem. Na njem so vrtljivi video zasloni, več kot kilometer LED-luči, v tla pa vgrajenih več kot 700 video ploščic.

Sodeluje 37 držav. Kdo bo letošnji zmagovalec, bo znano v noči na nedeljo okoli ene zjutraj, ko bodo razdeljene vse glasovalne točke. Na stavnicah najbolje kaže Švedski in Finski. Oba predizbora bodo vodile ukrajinska pevka Julia Sanina, igralka Hannah Waddingham in žirantka britanskega šova talentov Alesha Dixon. Vodenje finala so zaupali komiku Grahamu Nortonu. V oddajah bo sodeloval tudi ukrajinski komentator Timur Mirošničenko. In še novost: v polfinalih tokrat glasujejo samo gledalci, v finalu pa tudi žiranti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta