Slaba volja pridelovalcev oljnih buč: V nič šlo več kot tisoč hektarjev njiv

Rok Šavel, Vestnik
24.05.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Šavel

Po prvem maju so običajno vremenske razmere ustrezne za sajenje buč. Tega so se tudi letos v tem času lotili številni pridelovalci, a jih je po dobrem tednu ali dveh, ko bi že morali pognati cvetovi, šokiral pogled na prazna polja. Po pričevanju kmetov semena enostavno niso vzklila, problematična je domnevno sorta rustikal, ki je najbolj razširjena hibridna buča v Sloveniji.

Bučno olje bo dražje

Po ocenah kmeta Franca Küčana iz Tešanovec, ki je tudi sam s svojimi 13,5 hektarja njiv med oškodovanimi, bi lahko v Pomurju in celotni Sloveniji prišlo do izpada na več kot tisoč hektarjih površin, ki so bile zasajene z oljnimi bučami. "Po neuradnih informacijah je kriv fungicid za zaščito semena, a postopek dokazovanja bo še sledil," pravi Küčan, ki poudarja, da je povzročena škoda za kmete večja, kot je zgolj vrednost nabavljenega semena, in takšnega pobota ne bodo sprejeli. Celoten izpad dohodka na hektar kot predelovalec bučnih semen v bučno olje ocenjuje v višini do 3500 evrov. Treba je namreč upoštevati dejstvo, da v povprečju na hektar buč pridelovalci dobijo 1100 kilogramov mokrega bučnega semena, katerega cena za kilogram se pri nas giblje okoli štiri evre.

Za liter toplo stiskanega bučnega olja, ki danes stane okoli 18 evrov, so potrebni približno trije kilogrami suhega bučnega semena, za liter hladno stiskanega bučnega olja pa je potrebnih okoli sedem kilogramov bučnih semen, zato je cena tega temu primerno višja. Če vse to vzamemo v zakup, lahko govorimo o večmilijonski škodi in skoraj 30-odstotnem izpadu buč, ki so lani v Sloveniji uspevale na več kot 3700 hektarjih, s tem da izpada glede na vremenske razmere verjetno ne bo mogoče nadomestiti z novim sajenjem. "Marsikdo se bo jeseni soočal s primanjkljajem, zato bodo semena dražja, dražje pa bo tudi bučno olje," napoveduje tešanovski kmet.

Zadnje deževje bo krepko zamaknilo kmetijska opravila, tudi iskanje rešitev za njive, na katerih niso vzklile buče. 
Rok Šavel

Seme kupovali v zadrugah

Problematično seme rustikal so kmetje večinoma kupovali v zadrugah, glavni dobavitelj teh pa je največji igralec na področju semen, družba RWA Slovenija, znana po blagovni znamki Agrosaat. Da imajo težave, a da jih sproti rešujejo z dobaviteljem, priznava Slavko Petovar, direktor Splošne kmetijske zadruge Ljutomer - Križevci. "Svoje bo povedala stroka, res pa je, da je vznik slab. Že zaradi vremena je težko reči, saj tudi tisto, kar bi morda vzklilo, zdaj ne bo," umirja žogico Petovar in poudari, da je sedaj bistveno, da se rešijo polja. Kar se tiče morebitnih odškodnin, omeni možnost, kakršno je Küčan zavrnil. "Vemo, koliko stane vreča semena. Za konglomerat, kakršen je RWA, se ne bojim. Bolj pomembno vprašanje je, kje bomo jeseni iskali bučno olje," opozori direktor zadruge, a verjame, da se bo našla enotna rešitev. Težav z omenjenim semenom nimajo samo kmetje pri nas, ampak še v večji meri v Avstriji, kjer naj bi bilo prizadetih okoli štiri tisoč hektarjev površin. Kot morebiten vzrok za neustreznost semena se omenjajo evropske okoljske zahteve, ki jim je bila podvržena Avstrija. RWA Slovenija je namreč hčerinska družba avstrijske multinacionalke, ki je lani na vseh trgih, na katerih posluje, ustvarila štiri milijarde evrov prihodkov in več kot 54 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta