Nova zgodba razočaranega delavca v Pomurju: Kljub zagotovilom, da bo dobil službo, je na koncu ostal brez

Majda Horvat, Vestnik
06.02.2023 03:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Področni vodja mu je zagotovil, da je primeren kandidat za zaposlitev, a namesto povabila, da opravi še zadnje formalnosti pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi, so mu sporočili, da so izbrali nekoga drugega. 
Jure Kljajić

Dolgo časa je poslušal očeta, ki mu je govoril, da naj bo dober in poslušen delavec ter naj vedno izpolni naročilo šefa, tudi če ta nima prav. Potem pa je v nekem trenutku spoznal, da takšna pokorna drža ob nepoštenostih, ki so ga bolele, ni dobra za njegovo zdravje. Zato se je tudi odločil, da ne bo tiho in bo spregovoril o svoji izkušnji pri iskanju nove zaposlitve. Ta je namreč podobna že objavljeni zgodbi delavca, ki ga je podjetje Carthago že poslalo na zdravniški pregled, vendar potem pričakovane pogodbe o zaposlitvi ni dobil, ob tem pa je pri prejšnjem delodajalcu sam dal odpoved. Sogovornik zaradi iskanja novih priložnosti za delo v članku ne želi biti imenovan.

Sodelavci so ga razočarali

Do konca lanskega leta je delal v Radenski, kjer pa je bil zaposlen prek agencije za posredovanje delavcev, in sicer za dobo šestih mesecev. Nekaj tednov pred iztekom pogodbe se mu je zgodilo, česar ni pričakoval. Sodelavci so začeli za njegovim hrbtom širiti govorice o tem, da slabo dela, kar ga je zelo prizadelo, še bolj pa je bil razočaran nad njihovo zahrbtnostjo. Svojemu nadrejenemu je povedal, da si tega več ne bo dovolil, kajti za seboj že ima izkušnjo grdega ravnanja z njim na delovnem mestu nekje drugje, takrat sicer s strani nadrejenih, zaradi česar je celo zbolel. Čeprav je pogodbo o zaposlitvi za naslednjega pol leta za delo v Radenski že prejel po pošti, se je še isti dan odločil, da si bo začel iskati zaposlitev pri novem delodajalcu. Spomnil se je pogovora z nekdanjo sošolko, ki ga je pred časom spraševala, ali morda pozna koga, ki bi bil pripravljen sprejeti delo v njihovem podjetju Avto Krka. Poklical jo je in jo prosil, da nam mu pove, na koga se naj obrne.

Začelo se je prelepo

Kmalu po tistem je prejel povabilo na pogovor v Ljutomer, ki ga je opravil pred tremi izpraševalci. Vedel je, da v podjetju iščejo v prvi vrsti avtomehanika, sam pa je po izobrazbi strojni tehnik ter diplomirani inženir prometa, vendar sta ga delovanje in sestava avtomobila vedno zelo zanimala. Pred izpraševalci se je zato lahko predstavil tudi s tem znanjem, prav tako z izkušnjami s področja vzdrževanja sistemov v proizvodnji, kar si je pridobil pri preteklih zaposlitvah. "Pogovor je tekel zelo dobro in imel sem občutek, da so z menoj zadovoljni, tako tudi področni vodja pri Avto Krki," pove. Začel naj bi delati kot pomočnik kontrolorja pri tehničnih pregledih, nato pa bi lahko napredoval.

Po uspešnem prvem pogovoru so ga napotili na Ptuj v tamkajšnjo enoto podjetja Avto Krka, kjer je bil deležen zelo dobrega nekajurnega uvajanja v delo. "Vse so mi lepo razložili in pri sebi sem bil vesel, da sem se v to podal," pove. Kmalu po tistem ga je poklical področni vodja v Avto Krki in mu dejal, da mora opraviti še pogovor s predstavnico kadrovske službe, delovno mesto pa naj bi dobil ne na Ptuju, kot mu je bilo sprva rečeno, ampak na Agroservisu v Murski Soboti. Pogovor s kadrovnico je takrat opravil na daljavo na enoti podjetja v Murski Sobota, kjer je potem nekaj ur še sodeloval v procesu dela.

Vse je odlično potekalo, čeprav se zdaj spomni, da mu je vmes eden od zaposlenih namignil, da ni vse tako lepo, kot je videti. "Sam tega občutka nisem imel, saj sem bil pri vseh zelo lepo sprejet. Zato pa sem bil toliko bolj presenečen in razočaran, ko sem izvedel, da me ne bodo sprejeli," pripoveduje. Izpostavi tudi, da je na enem od pogovorov z odgovornimi v začetku januarja povedal, da mu je zelo pomemben odnos med sodelavci, morda bolj kot samo plačilo. "Kajti kaj vam pomaga denar, če med sodelavci ni odkritega pogovora in korektnih odnosov." Temu so pritegnili tudi njegovi sobesedniki.

Imel je zagotovilo, da je primeren kandidat

Vse je torej kazalo, da se bo izteklo tako, kot mu je povedal področni vodja. Dejal mu je, da delavce potrebujejo in da lahko z 99,99 odstotka zagotovi, da je primeren kandidat za zaposlitev. Sam je namreč vodjo spraševal prav to, ali je res primeren kandidat, kajti če ne, mu naj to takoj pove, da bo ohranil zaposlitev in še naprej delal v Radenski. "Vi se nič ne bojte, mi je dejal vodja, vse bo urejeno, tako da bo v redu. Mi potrebujemo delavce."

Po vsem tem je bil prepričan, da bo v drugi polovici januarja ali s februarjem začel z delom pri Avto Krki. Toda namesto pričakovanega povabila, da opravi še zadnje formalnosti, potrebne za sklenitev zaposlitve, mu je področni vodja sporočil, da je prišlo do spremembe. Povedal mu je, da so izbrali dva druga kandidata, avtomehanika z več primernejšimi izkušnjami.

"Da ste vi mene kar tako odvrgli kot kos papirja.To je grdo in nesramno!" je odvrnil. Kot pripoveduje, ga je zavrnitev razburila do te mere, da je od vodje terjal vsaj vračilo potnih stroškov za 182 kilometrov, ki jih je opravil s tem, ko je prihajal na pogovore. Seveda jih ni dobil.

S podjetja Avto Krka dopisa o tem, da ni primeren kandidat za zaposlitev na delovnem mestu, o katerem je tekel postopek, ni prejel, sam pa tudi močno dvomi, da je bil sploh kdo na novo zaposlen v murskosoboški enoti.

Na srečo se je sogovornik v začetku januarja prijavil na Zavod za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve in mu zdaj pripada denarno nadomestilo, upa pa, da bo kmalu našel novo zaposlitev. Nekaj se mu jih namreč že obeta.

Varuh: Delavec v razmerju z delodajalcem šibkejši

V opisani zadevi se zastavlja vprašanje pravne varnosti delavcev v delovnih razmerjih, so nam sporočili z urada varuha človekovih pravic. "Varuh je to problematiko na podlagi drugega odstavka 9. člena Zakona o varuhu človekovih pravic že vzel pod drobnogled in jo obravnava kot širše vprašanje. Nenazadnje varuh meni še, da bi bilo v primerih sistematičnega kršenja pravic delavcev v postopkih do sklenitve pogodbe o zaposlitvi treba iskati rešitve za zaščito pravic delavcev predvsem v obliki ustreznih inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov ali s spremembo zakonodaje. Zavedati se moramo, da je v razmerju z delodajalcem zaposleni šibkejši in je zato še toliko bolj pomembno, da ima za uveljavljanje svojih pravic na voljo učinkovite pravne poti."

Pojasnili so še, da je varuh pristojen za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil. Varuhu se lahko pritoži, kdor meni, da so mu bile z aktom ali dejanjem katerega od naštetih organov kršene človekove pravice ali temeljne svoboščine. "Varuh torej nima pristojnosti do podjetij v zasebnem sektorju. Primer, ki ga omenjate, pa sodi prav na zasebni sektor. V takšnih primerih posameznike in posameznice napotimo, da svoje pravice uveljavljajo po sodni poti, poiščejo pomoč odvetnika oziroma druge prava vešče osebe."

 

Če pa si odvetnika zaradi slabega materialnega položaja ne morejo privoščiti, lahko zaprosijo za brezplačno pravno pomoč, še svetuje varuh. Informacije o postopku za dodelitev brezplačne pravne pomoči in pogojih, ki morajo biti izpolnjeni za njeno dodelitev, lahko posamezniki dobijo na strokovni službi za brezplačno pravno pomoč tistega okrožnega sodišča, na območju katerega imajo stalno prebivališče. V kolikor brezplačna pravna pomoč po zakonu o brezplačni pravni pomoči ne bi prišla v poštev, to pomoč v določenih primerih nudijo nekatere nevladne organizacije, društva in nekatere občine, po načelu pro bono pa tudi nekateri odvetniki.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?