zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

Pomurje

Murska Sobota: Podražitev ogrevanja blažijo s starim ukrepom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
 
Jure Kljajić

Cene daljinskega ogrevanja so pričakovano z letom 2023 povsod po državi poskočile. Utežena povprečna maloprodajna cena toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in sanitarne vode je na državni ravni po podatkih agencije za energijo v januarju dosegla 133,35 evra za megavatno uro, kar je za slabih 15 odstotkov več kot januarja lani in za skoraj 60 odstotkov več od cene januarja 2021. Podražitev je povzročila precej razburjenja predvsem v Mariboru in Trbovljah, kjer so občani celo napovedali protest pred tamkajšnjo komunalo. Podražitvi se niso mogli izogniti niti v Murski Soboti, kjer je na sistem daljinskega ogrevanja priključenih okoli 1000 stanovanjskih in poslovnih odjemalcev. Če je do sedaj veljalo, da je cena ogrevanja v soboški občini med najnižjimi v državi, to več ne drži. Za leto 2022 je strošek ogrevanja za povprečno stanovanje oziroma značilnega odjemalca, kot temu pravijo v agenciji za energijo, v sistemu daljinskega ogrevanja znašal 435,33 evra na leto brez davka oziroma 36,28 evra na mesec brez davka. Letos se je strošek ogrevanja za značilnega odjemalca skoraj podvojil in bo znašal 845,84 evra na leto brez davka oziroma 70,50 evra mesečno plus davek.

Odjemalci v Murski Soboti bodo več kot polovico kurilne sezone, ta običajno traja do maja, plačevali višjo ceno, saj je nov cenik, ki ga je Komunala sprejela v začetku meseca, začel veljati s prvim januarjem. Razlog je znan in napovedan. Cene so višje zaradi nestabilnega trga energentov ter s tem povezanih višjih cen zemeljskega plina in električne energije, kljub temu da je vlada za gospodinjski odjem ceno zemeljskega plina zamejila pri 0,73 evra za megavatno uro in ga je po tej ceni dobavitelj Geoplin tudi dolžan dobavljati soboški Komunali. Ironično je najvišja zamejena cena zemeljskega plina višja od trenutnih cen zemeljskega plina na evropskih borzah, saj so te v zadnjem obdobju na ravni pred vojno v Ukrajini, k čemur prispevajo topla zima, polna skladišča in manjša poraba plina zaradi večje proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije. Prav tako je zamejena cena, kot pravi Tomi Zrinski, direktor Komunale, trikrat višja od njihove pogodbene cene do konca leta 2022.

"Dobavo zemeljskega plina za leto 2023 imamo zagotovljeno, saj imamo sklenjeno pogodbo. Na osnovi te pogodbe bo sistem daljinskega ogrevanja s toploto lahko deloval nemoteno do konca leta," zagotavlja Zrinski. Murskosoboško javno podjetje, ki je leto 2021 končalo v rdečih številkah, je tega leta z daljinskim ogrevanjem ustvarilo več kot pol milijona evrov prihodkov. Na Mestni občini Murska Sobota pravijo, da so se stroški ogrevanja povišali vsem gospodinjstvom, ne le tistim, ki so priključena na sistem daljinskega ogrevanja. Na vprašanje, ali razmišljajo o kakšnih začasnih subvencijah ali drugih oblikah pomoči za ranljive, kar je med drugim večkrat omenjal soboški župan Damjan Anželj v volilni kampanji, pa navajajo že veljaven ukrep – izredno občinsko socialno pomoč. To je več kot dve desetletji star ukrep, ki se trenutno uporablja na podlagi odloka iz leta 2011, torej je bil v trenutni obliki sprejet v mandatu župana Antona Štihca. Do občinske pomoči so praviloma enkrat letno upravičeni občani brez lastnega dohodka ali če njihov dohodek za največ 30 odstotkov presega minimalnega, ki trenutno znaša 421,89 evra, ob tem pa so izkoristili že vse druge zakonske možnosti za rešitev socialne stiske. Višina občinske pomoči je največ 200 evrov, izjemoma je lahko tudi višja v skladu z zakonskimi merili za določitev višine minimalnega dohodka za posameznega družinskega člana, a za največ 200 odstotkov. Za tovrstno pomoč soboška občina vsako leto nameni od 70 do 80 tisoč evrov, postopek usmerja Center za socialno delo Pomurje.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?