(POGLED) Ne bodo zgolj utihnili in driblali

Nekaj je jasno: razmere v ZDA so izredno napete. Rasne napetosti, epidemija koronavirusa, socialne in ekonomske težave, globoko razklana družba ter razgreto politično ozračje zaradi prihajajočih predsedniških volitev zagotavljajo, da košarkarji v ligi NBA (kljub nadaljevanju tekem v končnici) nikakor ne bodo zgolj tiho in igrali košarke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Pred dvema letoma je novinarka desničarske televizije Fox News prvemu zvezdniku lige NBA LeBronu Jamesu, ki je kritiziral predsednika Trumpa, rekla, naj utihne in dribla. On tega seveda ni naredil, ampak je sodeloval pri izdaji dokumentarnega filma, v katerem so predstavili spreminjajoče vloge (temnopoltih) športnikov v ameriški družbi in politiko. Pri tem v zadnjem obdobju nedvomno prednjači zdaj že bivši igralec ameriškega nogometa Colin Kaepernick, ki je v protest proti policijskemu nasilju ter rasni in socialni neenakosti kot prvi pred štirimi leti pokleknil med predvajanjem ameriške himne na začetku tekme.
Štiri leta kasneje, prav na isti dan, kot je Colin Kaepernick začel svoj protest, so se igralci košarkarske ekipe Milwaukee Bucks konec avgusta odločili za bojkot tekme oziroma natančneje za stavko v končnici lige NBA, čemur je sledila začasna odpoved naslednjih tekem lige NBA. Povod za to odločitev je bilo ravnanje policije v njihovi domači zvezni državi. Policisti so namreč sedemkrat (!) streljali na temnopoltega Jacoba Blaka v prisotnosti treh njegovih sinov. Incidentu so sledili protesti, na katerih je 17-letni belopolti fant iz sosednje zvezne države kot član nekakšne prostovoljne milice ustrelil dva protestnika. Kraj, kjer je prišlo do streljanja, je kasneje kljub nasprotovanju guvernerja Wisconsina obiskal predsednik Trump, ki ni nedvoumno obsodil ravnanja omenjenega 17-letnika, njegov obisk pa je povzročil nove proteste. Na obisku je Trump predvsem poudaril nujnost za strožji zakon in red na ameriških ulicah, ob tem pa se ni sestal z družino ustreljenega Jacoba Blaka (ki medtem paraliziran okreva v bolnišnici). Wisconsin je obiskal tudi demokratski kandidat Biden, ki se je srečal z Blakovo družino ter se po telefonu tudi slišal z njim. Ravnanje Bidna in Trumpa kaže na njun zelo različen pristop: Trump opozarja predvsem na zakon in red ter ne pristaja na obstoj sistemskega rasizma v ZDA, med tem ko Biden govori o širši problematiki rasnih odnosov in policijskega nasilja v ZDA.

Epa
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta