zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

(POGLED) Naslednjo epidemijo naj vodi kar Bill Gates

Andreja Kutin Andreja Kutin
23.02.2023 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ko smo že mislili, da je konec, da lahko zadihamo, da se več ne delimo na cepljene in necepljene, zavedene in razsvetljene, je pred vrati nova epizoda nadaljevanke Ladja zarot. Še več, tokrat jim vrata in okna na stežaj odpira še javna RTV. Vse za proti! je rekla Vida Petrovčič in v studio povabila predstavnico WHO ter tri goreče proticepilce, ki so po inerciji seveda sedaj protivehaojevci. Ampak od začetka.

V čem je pravzaprav težava, zakaj nova epizoda? Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je odločila preprečevati razvoj dogodkov, kot jih je nanizala pandemija covida. Svet bi se lahko namreč veliko bolje odzval na situacijo, ki je pred dvema letoma zaklenila družbo, še več, zaklepanje se sploh morda ne bi zgodilo, če bi bilo sodelovanje boljše, predvsem pa če bi bila pripravljenost na novi virus boljša. In morala bi biti. Začenši s Kitajsko, ki je dolgo zadrževala informacije o novem virusu in tako prikrajšala mednarodno skupnost, da bi ukrepala prej in bolj učinkovito. Če bi, tudi druge vlade so se do epidemije obnašale nonšalantno, virusi so bili tema strokovnih simpozijev, kdaj je v javni prostor prodrla letna sezone gripe, kak izbruh ošpic, sicer pa so bile epidemične grožnje zaprte v neko vejo zdravstva, ki je rasla bolj kot ne sama zase.

Epa

Vse to kljub temu, da je svet dobil opozorilo v obliki pošiljk ptičje gripe. Ptičja gripa (H5N1) je v izvorni fazi tekla po istem scenariju kot covid, Kitajska je tako dolgo zadrževala informacije o virusu, da je nek znanstvenik WHO pretihotapil vzorce v Hongkong, da so jih v roke dobili zahodni znanstveniki. Danes ima Kitajska boljše laboratorije kot leta 2006, analitika ni bila problem. 30. decembra 2019 je bilo na portalu ProMed objavljeno prvo kratko sporočilo o "pljučnici" neznanega izvora, 5. januarja 2020 je šanghajski laboratorij objavil sekvenco virusa. Naslednji dan so laboratorij zaprli. Kitajska je 17. januarja poročala o 41 primerih bolezni, v resnici naj bi jih bilo blizu 2000. Če so se vsaj svetovni laboratoriji lahko lotili dela, se nikomur ni sanjalo, kako zelo nalezljiva bolezen je pravzaprav covid. Spomnimo, takrat še ni bilo jasno, ali se novi virus širi s človeka na človeka, Kitajska je to zanikala vse do 20. januarja, ko so se pred kitajskim novim letom pričele množične selitve po državi. Zakaj toliko o tem? Preprečevanje širjenja okužb v žarišču je ključno v boju z epidemijo. A napake so se vrstile ena za drugo, tudi na zahodu, a na tem mestu ne bomo ponavljali o pomanjkanju opreme, sirusmedih, izgubljenih tovornjakih in papirnatih zaščitnih maskah, zgrešenih in prikrojenih ukrepih ...

Poanta je, da je bilo že po ptičji, nato pa še po prašičji gripi opozoril dovolj - mokre tržnice v Aziji, kjer v kletkah nagrmadijo prostoživeče živali eno na drugo in jih ohranjajo pri življenju tako, da jih polivajo z vodo, neurejena intenzivna živinoreja, kjer prihaja do tesnih stikov človeka s prostoživečimi živalmi, so idealni za preskok virusa z živali na človeka. Problem je tudi, da smo ljudje pretaknili že vse delčke tega sveta in da pri tem početju zelo radi jemo eksotično hrano. Zoonoze so realna skrb, ki skupaj z globalizacijo lahko pomeni - enostavno povedano - sedem milijonov mrtvih. Zato terja globalno pripravljenost in globalni odziv. Opozorila so bila, resda je večji del znanosti pričakoval novo obliko gripe, ki prehaja z živali na človeka, a WHO se je tačas otepal kritik o prehitrem odzivu na obe "živalski gripi", češ da sta bili usluga farmaciji, ki sponzorira organizacijo. Je bil tudi zato odziv na novi koronavirus nekoliko kasen? Danes je jasna cela serija napak, ki je skupaj z virusom potovala po svetu in so jih vlade ponavljale. Nujno jih je popraviti in se bolje pripraviti na situacije, ki bodo - o tem so prepričani vsi - še dalje popotnica v 21. stoletju.

Reuters

Res je, da ima WHO kar nekaj svojih težav, organizacija se v večjem delu financira z donacijami in donatorji lahko povedo, za katere raziskave namenjajo svoj denar. Le 20 odstotkov budžeta se napaja iz članarin članic, nesorazmerno so pri odločitvah, kateri bolezni nameniti denar in raziskave, zastopane revnejše države. Je dobro, da prav WHO seveda ob soglasju članic, dobi več moči v primeru pandemije? Kdo bo nadziral to organizacijo? Kako zagotoviti enakopravnost? To in še več naj bi reševal novi pravilnik IHR, pogajanja se niti še niso pričela, pa se zdi, da je več neznank kot rešitev. Dobro je, da je lekcija pandemije še živa, da je tudi gospodarstvo odkrilo, da zanemarjanje problema le pospeši njegovo rast in sproži učinek snežne kepe. Končne posledice so grozovite, in to za vse. Globalni sistem pač deluje tako zelo povezano, da se domala nobena država na tem svetu ne more samoizolirati, če preživi zdravstveni sistem (mnogi se pobirajo še danes), bo trpelo gospodarstvo, če preživi gospodarstvo, bo padel zdravstveni sistem in obratno. Družba je postala globalna in tveganje je postalo globalno, naj bo tak tudi odziv.

Epa

Medtem so val na veliko zajezdili tisti, ki menijo, da WHO "vodijo korporacije, ga izkoriščajo za prevzem svetovne nadvlade, z novim zdravstvenim pravilnikom (IHR) bodo države izgubile suverenost". Obvezen je še dodatek Billa in Melinde Gates, katerih največji zločin je, da sta se lotila dobrodelnosti prav na področju zdravstva, in kakopak cepljenje s svobodo odločanja. "Mi ne rabimo nobenih zemeljskih bogov, ki bodo odločali, kako bomo živeli," je na srečanju, ki je pozivalo k izstopu iz Svetovne zdravstvene organizacije, grmel Anton Komat, ki se je nekdaj sam predstavljal kot znanstvenik. Dobro, srečanja so različna, razprave na njih tudi. Težava nastane, ko na dan, ko minister za zdravje vsaj 20-krat jasno zatrdi, da Slovenija z novim pravilnikom ne bo izgubila nikakršne suverenosti, saj ga potrjuje vsaka država sama, pa da pravilnik sploh še ni sprejet, udari javna RTV. Z vso ... recimo temu poniglavo neumnostjo. Kje drugje kot v Areni, za katero smo se že privadili, da je kloaka za obračunavanje z aktualno vlado, a tokrat so dimenzije spet presegle doslej videno. Vida Petrovčič, že tako nevešča bolj strokovnih tem od odvetništva SDS, je v areno postavila eno predstavnico ministrstva in tri goreče nasprotnike WHO, cepljenja, uradne medicine nasploh. Po pričakovanjih je med njimi krmarila nespretno, gibanje za svobodo cepljenja ali medicine nasploh je dobilo bohotno minutažo za razvijanje teorij zarote. Na prvem kanalu javne televizije! Slišali smo ves the best of sprege zdravstva in kapitala, politike in kapitala, globalnih zarot in seveda cepljenja in cepiva, elit in multinacionalk. V nekem trenutku je Petrovčičeva vprašanje o izstopu Slovenije podkrepila celo s Trumpovim napovedovanjem taistega manevra po tem, ko je ugotovil, da mu je v epidemiji šlo po zlu, ker ni upošteval navodil taiste organizacije.

Upajmo da ta kloakarena postane čim prej le še slab spomin na rušenje vseh standardov, ki naj bi jih gojila javna televizija. Ker zadnje, kar potrebujemo, je še ena pandemija, ki jo bo vodila struja, ki sedaj vodi televizijo. Potem je pa že bolje, da jo vodi WHO ali pa ... kar sam Bill Gates ali celo Kitajska!

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?