(POGLED) Čeferinova vrhunska mavrična poteza. Janša bi se lahko kaj naučil od njega

Če UEFA zavrača rasizem, zakaj ne bi zavračala tudi homofobije?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Končno eno zanimivo nogometno prvenstvo, na katerem se nekaj dogaja! Jaz sem absolutno za politizacijo športa!

Ideja münchenskega župana, da bi za tekmo med nemško in madžarsko reprezentanco arhitektonski plašč (oz. bundo) Allianz Arene osvetlili v mavričnih, pro-LGBT barvah, se mi je zdela simpatično subverzivna. To bi bila zelo decentna, kultivirana, vizualno celo lepa, urbano spektakularna, politično skoraj nevsiljiva oblika protesta. Tako se to dela. Nemci to znajo.

Pa žal ne bo nič iz tega. UEFA ne dovoli. Ker da bi to bila politizacija športa.

Epa

In da ne bi bilo pomote, je UEFA potencialni protest proti pravkar sprejetem madžarskem zakonu o prepovedi razširjanja vsebin mladoletnim, ki bi lahko bile razumljene kot promocija homoseksualnosti in fluidnosti spolne identitete, kot politizacijo označila sámo idejo osvetlitve - zaradi prisotnosti madžarske reprezentance -, ne pa svoje prepovedi osvetlitve.

Družina je družina

Zadeva je zanimiva, ker ni enostavna in še manj samoumevna. Vprašanj je cela serija.

Proti komu bi bil usmerjen ta mavrični protest? Proti Orbánu? Seveda. Proti madžarski enajsterici že ne, ker ni nič kriva. Neglede na to, kaj si o zadevi misli. Ker karkoli že si misli, tega ne razlagajo naglas. Še najmanj pa na mednarodni tekmi.

Madžarski golman Péter Gulácsi morda niti ne bi imel nič proti rainbow osvetlitvi, saj se je po lanskem sprejetju orbanistično konservativnega ustavnega amandmaja — češ, "mati je ženska, oče je moški" — aktiviral v okviru gibanja A család az család (Družina je družina).

Erdoğanu pa nič?

Tudi če sami zase ali javno mislite, da je Orbán v bistvu en tak véliki madžarski Janša - ali Grims, bog mu pomagaj! -, se vprašajte: ali bi bili pripravljeni protestirati proti tej totalitarno moralistični domislici tako, da bi recimo bojkotirali Madžarsko kot turist? Ali bi se odpovedali obisku Budimpešte samo zato, ker vam gre Orbán na živce in ker podpirate enakopravnost gejev?

No, Turčija ni del EU in ni ravno za vogalom, ampak: zakaj pa ni nobenemu Italijanu ali Azerbajdžancu prišlo na misel - vsaj v Rimu, če že ne v Bakuju -, da bi na Euru posredno podjebavali turško reprezentanco zaradi Erdoğana? Meni se on zdi po svoje še strašnejši od Orbána.

Končno ta UEFA

Naj se končno lotim Uefe.

Mimogrede in za začetek: kako zelo avtoritarna organizacija moraš biti, da te je predstavnik mesta organizatorja neke tekme dolžan prositi za dovoljenje, ali sme osvetliti stadion - z zunanje strani! - v določenih barvah?! In da mu to dovoljenje potem tudi odrečeš?!

Toda zakaj potem UEFA tolerira poklekanje pred tekmami? Ker tudi sama promovira boj proti rasizmu?

Na prvi pogled to ni logično. Če UEFA zavrača rasizem, zakaj ne bi zavračala tudi homofobije?

Interna zadeva

Pri prepovedi mavrice na tekmi DE–HU morda gre za nekaj drugega. Odločitev lahko razumemo tako, da ideja münchenskega župana ni nasprotovanje homofobiji kot taki - ker da na Madžarskem sploh ne gre za to -, temveč v bistvu nasprotovanje (ultra)konservativnosti. Ta pa ni predmet navijaške debate, temveč madžarska interna zadeva.

Ali z drugimi besedami: karkoli že se na Madžarskem grejo, ni Čeferinova skrb, temveč skrb Ursule vor der Leyen.  

Viktor Orban na obisku v Sloveniji
Sašo Bizjak

Naš rojak je s tem dokazal, da ni od muh. Sprejel je nepriljubljeno, konservativno odločitev o nogometni distanci do političnih vprašanj in jo že naslednji dan z vrhunsko diplomatsko potezo nevtraliziral z navidez nasprotujočo objavo mavričnega logotipa Uefe in naslednjo naprednjaško izjavo:

"Mavrica za Uefo ni politični simbol, temveč znamenje našega trdnega zavzemanja za bolj raznoliko in vključujočo družbo."

Janša bi se lahko od Čeferina kaj naučil.

Saj res: morda pa bo predsednik Uefe našemu premieru zdaj kaj bolj simpatičen, ko je zaščitil njegovega frenda? Predsednik vlade bi že znal to tako razumeti …

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta