(TEMA) Nogomet ni šport, ampak epidemija obrabe kolena

Jon Knez
23.06.2021 07:00
"Vrhunski šport nikakor ni zdrav, temveč je nenehno na meji psihofizičnih zmogljivosti," poudarja dr. Matjaž Vogrin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Vogrin znanje o športni medicini nabira tudi z dolgoletno prakso pri NK Maribor. 
Andrej Petelinšek

V katerih panogah so športniki najbolj izpostavljeni poškodbam? Kot je na posvetu Medicina, pravo in družba v prelomnem času, ki so ga pripravili na Univerzi v Mariboru, v zanimivem referatu predstavil strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor dr. Matjaž Vogrin, po incidenci prednjači nogomet z 58,8 poškodbe na sto športnikov v sezoni. Sledijo gimnastika, košarka in odbojka, na dnu lestvice pa so brezkontaktni športi, kot sta tenis in golf. Borilni športi, kjer je poškodb največ, v incidenci niso bili upoštevani. Registriranih športnikov je v Sloveniji 67 tisoč, od tega 7026 kategoriziranih, 32 v olimpijskem razredu, 151 v svetovnem, 342 v mednarodnem, 688 v perspektivnem, 2486 v državnem in 3327 v mladinskem.

Vogrin, ki kot ortoped deluje v številnih društvih, je izpostavil, da vrhunski šport ni zdrav, temveč je nenehno na meji psihofizičnih zmogljivosti. V referatu je postregel tudi s posnetki najpogostejših poškodb in povedal, da v Sloveniji operirajo več kot tisoč križnih vezi na leto. "Govori se, da nogomet ni šport, ampak epidemija obrabe kolenskega sklepa," je povedal Vogrin, ki je tudi klubski zdravnik NK Maribor ter slovenske nogometne in olimpijske reprezentance.

Največjo odgovornost nosijo trenerji

Izpostavil je veliko odgovornost trenerjev pri poškodbah športnikov. V veliko primerih trenerji ignorirajo riziko hujše poškodbe, saj potrebujejo športnika za doseganje uspehov. "Vse študije kažejo, da je v profesionalnem nogometu največja odgovornost za poškodbe prav v načinu treninga, ki ga iniciirajo trenerji," je dejal. Kot primera sporne prakse je predstavil dogodka izpred nekaj let, ko sta trenerja Jose Mourinho in Josep Guardiola za poškodbe okrivila zdravniško službo. Slednji je leta 2015 za poraz Bayerna proti Portu okrivil klubskega zdravnika dr. Hansa Wilhelma Müllerja Wohlfahrta, ki velja za enega največjih strokovnjakov športne medicine in je bil Bayernov klubski zdravnik od leta 1977. Po incidentu z Guardiolo je z nemškim nogometnim velikanom prekinil sodelovanje, a se je čez dve leti na željo novega-starega trenerja Juppa Heynckesa vrnil.

Andrej Petelinšek

Poškodbe so tudi velik finančni problem. Vogrin je postregel s podatkom, da klub, ki igra v ligi prvakov, enomesečna poškodba igralca v povprečju stane približno pol milijona evrov. Predstavil je tudi statistiko Real Madrida zadnjih nekaj sezon, kjer je bilo zelo nazorno prikazano, koliko igralcev je bilo na voljo in koliko lovorik so osvojili. Trenerji, ki so imeli na voljo več igralcev, so dosegali bistveno boljše rezultate.

Za medicino do osem milijonov

Vedno več nogometnih klubov je zaradi problematike poškodb začelo v športno medicino vlagati ogromno denarja. Pri Barceloni, s katero sodeluje tudi Vogrin, letno za medicino namenijo med sedmimi in osmimi milijoni evrov. Predstavil je še javnosti morda ne ravno znano nogometno pravilo, ki velja od predlani. Ob poškodbi glave, pri kateri gre za sum pretresa možganov, lahko zdravnik prekine tekmo za tri minute, da bi imel čas oceniti ali lahko igralec nadaljuje tekmo.

Problematike se zavedajo tudi pri Uefi in Fifi, kjer so pred nekaj leti uvedli posebne programe. Uefa ima dva, eden je Uefa Football education program, ki omogoča pridobitev licence za nogometnega zdravnika. Pridobil jo je tudi dr. Vogrin in postal inštruktor nogometne medicine z nalogo, da v Sloveniji organizira tečaje za nogometne zdravnike za vse prvo- in drugoligaške ekipe. Na koncu je še povedal, da so vsi ti preventivni ukrepi pripomogli k zmanjšanju števila poškodb v nogometu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta