(GLOBALNA ARENA) Putin utegne izgubiti Belorusijo

Nina Hruščova
27.08.2020 06:00

Vsak nov dan protestov škoduje dolgoročnemu sodelovanju Rusije in Belorusije, spodbuja pa tudi nezaupanje in sovražnost do Kremlja pri ljudeh, ki tega prej niso občutili. Putin bi moral javno izraziti podporo Belorusom, saj je postala naklonjenost ljudi pomembnejša od Lukašenkovega režima. Takšen korak bi zdaj zmanjšal priložnost Zahoda, da potegne Belorusijo iz dosega Kremlja. Če bodo Belorusi dobili to priložnost, lahko Putin za to krivi samo sebe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Veliki protesti so zamajali Belorusijo, ko je Lukašenko goljufivo trdil, da je 9. avgusta na predsedniških volitvah prejel 80 odstotkov glasov. Prihodnost države bi lahko bila zdaj odvisna od ruskega predsednika Vladimirja Putina.
Lukašenko je na čelu Belorusije že od leta 1994, a ne brez podpore ljudstva, dobil je celo vzdevek Batka (oče). A v zadnjih tednih je veliko državljanov vseh družbenih slojev – tovarniški delavci, doktorji in novinarji – protestiralo in stavkalo, mlada ženska pa je nenadoma postala obraz opozicije. Nekdanja učiteljica Svetlana Tihanovska, za katero mnogi menijo, da je zmagovalka volitev, ne organizira protestov, toda njena odločnost je odločilna za splošno nezadovoljstvo v državi.
Belorusija, ki je bila skoraj ves čas Lukašenkove vladavine stabilna, je pomenila za turiste obljubljeno deželo, umeščeno med Evropo in nekdanjo Sovjetsko zvezo. Država meji na tri članice Evropske unije (Latvijo, Litvo in Poljsko), njeno glavno mesto Minsk pa ima čiste ulice in udobne kavarne. A prodajalci še vedno prodajajo bronaste kipce Stalina in skodelice, okrašene s kladivom in srpom ter napisom "Long Live USSR".
Prejšnji mesec sem se ustavila v Minsku na poti iz New Yorka v Moskvo. Ljudje so se pritoževali nad policijskimi aretacijami, vključno z aretacijo moža Svetlane Tihanovske, Sergeja Tihanovskega, in Viktorja Babarika, milijonarja in nekdanjega direktorja Belgazprombank, najresnejšega kandidata v preteklih predvolilnih javnomnenjskih raziskavah. Toda mnogi opazovalci so menili, da miroljubni in poslušni Belorusi, ki se med protesti celo ustavijo pred rdečo lučjo na semaforju, ne bi tako množično protestirali. "Zdaj ko je to (Tihanovski in Babariko) nevtralizirano, bo Batka ostal na položaju," mi je razložila Svetlana Aleksijevič, leta 2015 Nobelova nagrajenka za književnost. Pove še, da "ne prepozna" svojih nekdaj vdanih sodržavljanov, ki so šli na ulice. Kaj jih torej motivira?

Epa
Epa
Nina L. Hruščova
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.