Trump in Putin kot v knjigi: Zdi se, da nam sploh ne vladajo več ljudje, ampak literarni liki

Resničnostnemu šovu podobno predsednikovanje Donalda Trumpa in stripovski avtoritarizem Vladimirja Putina spominjata na film Veliki diktator (The Great Dictator), ki ga je leta 1940 posnel Charlie Chaplin. A tako v Rusiji kot v ZDA - državah, ki sta bili nekoč popolnoma različni, danes pa sta skorajda zrcalna slika druga druge - se zdijo chaplinovska razdiralna, populistična sporočila obeh diktatorjev vse prej kot komična.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Da bi se spoprijeli s tema absurdnima in skrb vzbujajočima likoma, se moramo poleg klasične kinematografije posvetovati še s čim drugim. Potrebujemo literaturo, in sicer tisto vrsto literature, ki nas vsakič spomni, zakaj smo, kar smo. Sijajne zgodbe ponujajo moralne kažipote in poskrbijo, da tudi tedaj, ko nam zmanjka zdrave pameti, sredi kaosa in negotovosti ostanemo z nogami trdno na tleh.
V primeru ZDA sta odlična izbira na primer roman Sinclaira Lewisa iz leta 1935 z naslovom To se pri nas ne more zgoditi (It Can't Happen Here) in roman Philipa Rotha iz leta 2004 z naslovom Zarota proti Ameriki (The Plot Against America). V Rothovi alternativni zgodovini ameriških predsedniških volitev leta 1940 nastopa Charles Lindbergh, predstavnik protivojnega odbora Najprej Amerika, v vlogi vulgarnega populista. Toda v nasprotju z Lindberghom, ki v romanu porazi ameriškega predsednika Franklina D. Roosevelta, je Trump zaradi svoje nedavne predstave le izgubil moč: za Joejem Bidnom, verjetnim demokratskim predsedniškim kandidatom, trenutno zaostaja za več kot deset odstotnih točk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta