Zahodne Haloze brez zadostnih razvojnih spodbud

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
13.08.2020 06:18

Dostopa do denarja iz EU majhne nerazvite občine praktično nimajo, država pa jim namesto nepovratnega denarja po 23. členu zakona o financiranju občin dodeljuje posojila

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žetale - središče te male haloške občine
Ciril Horjak

V občini Žetale v zahodnem, gozdnatem delu Haloz živi kakih 1300 prebivalcev v petih večjih naseljih oziroma zaselkih. Čeprav so v času obstoja - občina je nastala v letu 1998 - postavili veliko sodobno šolo in vrtec, večnamensko dvorano, obnovili zdravstveno postajo ter uredili preskrbo s pitno vodo in številne cestne odseke, jih še vedno pestijo osnovni razvojni problemi. Predvsem morajo še zmeraj vlagati v sodobno cestno omrežje, kar domačinom šele omogoča sodoben način življenja tudi po od občinskega središča oddaljenih gričih.

Žetalski župan Anton Butolen
Rozmari Petek

Povprečnina še prenizka

Kakšni bi bili primerno financiranje in spodbude s strani države, da bi razvojni zaostanek nadoknadili, vprašamo župana. "Idealnega sistema financiranja občin seveda ni. Vsak vidi svoje probleme in predlaga ukrepe v svojo korist. S tega vidika je sedanji sistem za večino sprejemljiv. Problem pa je višina povprečnine. Ne glede na popravek, ki je vsekakor pozitiven ukrep, je še vedno prenizka. Drugi problem je povsem neprimeren način delitve denarja po 23. členu zakona o financiranju občin, katerega namen je pomoč občinam z razvojnim zaostankom. Povsem nesprejemljivo je, da si morajo najbolj ogrožene občine za izvedbo nujnih investicij od države sposojati denar, ki bi ga v skladu z zakonom morale dobiti nepovratno."

V občini imajo več zanimivih pohodniških poti, najnovejša je gozdna učna pot.
Slavica Pičerko Peklar

​Birokrati so ovira

​Župan opozarja, da so kmetijske subvencije in razpisi za pomoč pri naložbah še vedno v korist velikih kmetov na ravninskih predelih in so manjše haloške kmetije zato vse bolj ogrožene.

Največji pridobitvi minulih let sta sodobna šola in velik otroški vrtec.
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta