Z viljamovko do srebra v Londonu

Aleksandra Papež
09.08.2020 07:45

Družina Firbas iz občine Cerkvenjak vse bolj znana po odlični viljamovki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viljamovko je pokusil tudi znani slovenski pevec, pianist in harmonikar Uroš Perić (levo), ob njem Mitja Firbas. 
Osebni arhiv

V naselju Cenkova v občini Cerkvenjak družina Firbas skrbi za več kot 4000 sadik hrušk viljamovk, iz katerih nato Mitja Firbas z ženo Moniko prideluje viljamovko. Zanjo so junija letos na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij prejeli zlato priznanje (že tretje leto zapored) ter zbrali pogum in svoje žganje prijavili še na priznano tekmovanje na svetovni ravni.

Sedaj imajo nasad 4500 hrušk

"London Spirits je tekmovanje, ki prepoznava in nagrajuje tiste destilate, ki niso ustvarjeni samo za splošno prodajo, ampak se identificirajo s svojimi uživalci," je povedal Mitja Firbas. Sodelujoči morajo zagotoviti destilat, nato ga strokovna komisija oceni. Nosilci tekmovanja poudarjajo, da mora biti destilat izjemne kvalitete, ponuditi mora največ, kar lahko, za primerno ceno in res izstopati. Viljamovka družine Firbas je na tem tekmovanju prejela srebrno medaljo. "Navdušeni in ponosni smo, da je naša zgodba tako dobro sprejeta," je dodal Firbas, ki mu dela v nasadu ne zmanjka. "Imeli smo star nasad, predlani pa smo ga še povečali. Tako imamo sedaj 4500 sadik."

Viljamovka iz sadovnjaka družine Firbas 
Bella Caffe Lenart

Priložnost za klepet in druženje

A ne le skrb za drevesa in obiranje, do končnega izdelka je še dolga pot. "Žganjekuha je eno izmed priljubljenih opravil, ki se že stoletja domala niso spremenila. Nikakršnih novih naprav! Preprosta destilacija, darovi narave in pozorno varovanje ob kotlu, da se vsebina ne prismodi, so dovolj, da je domače žganje res odlično. Je pa sedenje ob kotlu in čakanje, da bodo pritekle prve kapljice novega žganja, tudi priložnost za klepet in prijetno druženje," razloži Mitja, ki mu, ob pomoči družine, nobeno izmed navedenih del ni v breme.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta