Vrtec v Laporju čaka na selitev

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
11.04.2020 04:57

Novi vrtec v Laporju je gradbeno skoraj povsem zaključen, pripravljen za postavitev pohištva in potrebne opreme. Vrtec, ki je velik približno 1400 kvadratnih metrov, od tega je bivanjskih površin s terasami pred igralnicami 900 kvadratnih metrov, bo zadostil vsem sodobnim standardom za predšolsko vzgojo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri novem vrtcu je treba postoriti le še nekaj malenkosti v okolici.
Blaž Kosi

"Selitev je v največji meri odvisna od te zoprne pandemije. Vsa notranja dela, opremljanje prostorov, postavitev pohištva, primopredaje, vse bi bilo že končano, če bi nam trenutne razmere to dovoljevale. Sedaj pa delamo zaključke zelo, zelo počasi ali jih ne. Zunaj je treba dokončati še parkirišča in dovoz do vrtca, ampak vse to bo, če bomo zdravi," poudarja Margareta Voglar, ravnateljica OŠ Gustava Šiliha Laporje, pod okrilje katere sodijo oddelki vrtca.

V sredini velik skupni prostor

V novem vrtcu, ki ga bo obiskovalo okoli 70 otrok, so štiri velike igralnice s pokritimi terasami. Če se bo nataliteta v Laporju povečala, lahko v vrtcu uredijo še peto igralnico. Po dve igralnici imata skupne sanitarije. Tudi garderobe so ločene, po dve igralnici imata skupne garderobe, prilagojene starosti otrok. V osrednjem delu vrtca je velik skupni prostor, ki bo namenjen predvsem otroški telovadbi, druženju skupin in različnim kulturnim dejavnostim. V pritličju je manjši prostor, namenjen individualnemu delu s posameznimi otroki, ne manjkajo pa prostori kuhinje in drugi spremljevalni režijski prostori.
Otroci zdaj bivajo v prostorih OŠ Gustava Šiliha Laporje. Predvsem imata težave starejši dve skupini, ki so jima za igralnice odstopili šolske prostore. Ti otroci imajo sanitarije in previjalno mizo skupaj z osnovnošolskimi otroki, kar pomeni, da otroci in vzgojiteljice nimajo zagotovljene intime. Tudi pri spanju in drugih dejavnostih je otrokom vrtca šolski urnik moteč. Moteči so šolski odmori ali kakšne druge glasnejše šolske dejavnosti. "Pridobili bomo zasebnost, osebno higieno, intimo, mir. V vrtcu bomo pridobili svoje garderobe, šolarji pa bodo v zdajšnjih prostorih ponovno zadihali, kot se spodobi. Skratka, tako otroci kot zaposleni bomo pridobili ogromno," še izpostavlja Voglarjeva.

Olajšanje tudi za šolo

Tudi v šoli nestrpno čakajo na nove stare prostore. Novi vrtec jim bo olajšal marsikatero organizacijsko zagato, predvsem pa bodo lažje zadihali na posameznih strokovnih področjih. "Življenje in delo bi radi postavili nazaj v šolsko leto 1999/2000, ko smo v šoli še lahko razpolagali s temi prostori.
Nujno potrebujemo nazaj nivojsko učilnico za slovenščino in tuje jezike, nivojsko učilnico za matematiko, likovno učilnico, prostor za arhiv in dodatne kabinete za individualno delo, ki sedaj poteka na hodnikih. Učitelji potrebujejo kabinete in še in še," dodaja ravnateljica. Po njenih besedah je potreb veliko, ideje se še dodatno porajajo, vendar vse čez noč ne gre. Potrebna bodo sredstva, da bodo prostore vključno s pohištvom ponovno preuredili nazaj za osnovnošolce, ki so bili vsa ta leta strpni in zelo prijazni do svojih najmlajših prijateljev, kar je pravzaprav zelo lepa izkušnja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta